Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και στα νήπια της χώρας μας

the roots web banners 06

Αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και στα νήπια της χώρας μας
30.04.2013 | 11:01

Αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και στα νήπια της χώρας μας

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Υγεία

Την πρωτιά όσον αφορά στην κατανάλωση αντιβιοτικών έχουν τα νήπια της χώρα μας! Όπως επισήμανε σε συνέντευξη τύπου ο Θεοχάρης Λώλης, Παιδίατρος-Νεογνολόγος ‘Η πρωτιά αυτή της Ελλάδας ως η No.1 χώρα σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη είναι άκρως δυσάρεστη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η πλειοψηφία αυτών καταναλώνεται από παιδιά 1-4 ετών για την αντιμετώπιση κυρίως λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Τα νέα δεδομένα για την ενίσχυση της άμυνας των νηπίων προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε νήπια και παρουσιάστηκε από επιστημονική ομάδα στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου, με πρωτοβουλία της εταιρίας βρεφικής και νηπιακής διατροφής Nutricia.

Πρόκειται για μία διπλά-τυφλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη, διάρκειας 1 έτους, που πραγματοποιήθηκε σε 5 χώρες με τη συμμετοχή 731 υγιών νηπίων ηλικίας 11-29 μηνών. Ως βασικό πόρισμα καταγράφηκαν οι μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης έστω και μίας λοίμωξης για τα νήπια που καταναλώνουν νηπιακό γάλα σε σκόνη με συγκεκριμένο μίγμα πρεβιοτικών scGOS/lcFOS 9:1 και βιταμινών.

Παρουσιάζοντας τα παραπάνω αποτελέσματα της μελέτης, η κα Παρασκευή Καρανίκα (Παιδογαστρεντερόλογος) επεσήμανε ότι: ‘Tο ανοσοποιητικό σύστημα αναπτύσσεται σε μεγάλο βαθμό και μετά τον 1ο χρόνο της ζωής. Η ανάπτυξή του είναι πολυπαραγοντική, με τη διατροφή να παίζει σημαντικό ρόλο γιατί είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούμε να επηρεάσουμε. Τα νήπια δεν είναι μικροί ενήλικες. Έχουν ανάγκη από μια διατροφή προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους και σωστές καθημερινές συνήθειες, που θα αποτελέσουν θεμέλιο για την υγεία τους στο μέλλον’.

Παράλληλα, ο κ. Θεοχάρης Λώλης (Παιδίατρος-Νεογνολόγος) τόνισε το γεγονός της υπερκατανάλωσης των αντιβιοτικών στην Ελλάδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: ‘Η πρωτιά αυτή της Ελλάδας ως η No.1 χώρα σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη είναι άκρως δυσάρεστη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η πλειοψηφία αυτών καταναλώνεται από παιδιά 1-4 ετών για την αντιμετώπιση κυρίως λοιμώξεων του αναπνευστικού.

 

Πηγή: iatronet.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το