Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Ελπίδα να νικηθεί το AIDS (Α' Μέρος)
Ελπίδα να νικηθεί το AIDS (Α' Μέρος)
30.11.2018 | 18:26

Ελπίδα να νικηθεί το AIDS (Α' Μέρος)

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει ο Θεόδωρος Ι. Μπαβέας

Η Πρώτη Δεκεμβρίου από το 1988 καθιερώθηκε κάθε χρόνο από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κατά του AIDS με σκοπό να οργανωθεί και να ενημερωθεί η ανθρωπότητα κατά του ιού HIV. Επίσης, να σταθεί αλληλέγγυα χωρίς κοινωνικό ρατσισμό στους οροθετικούς φορείς με συστηματική θεραπεία και να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της νόσου AIDS.

Έχουν περάσει 37 χρόνια από τότε πού ανακαλύφθηκε ο Ιός Η.Ι.V με θύματα χρήστες ενδοφλεβίων ουσιών και άτομα που είχαν σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη. Τότε ήμουν Δ/ντης στο εργαστήριο του Νοσοκομείου Λήμνου και έζησα από κοντά αυτό το σοβαρό ιατροκοινωνικό πρόβλημα.

Εκείνη την εποχή είχα την ευθύνη των μεταγγίσεων αίματος στο νησί και έζησα από κοντά τον πανικό στην επιστημονική κοινότητα και το μέγεθος της ευθύνης το οποίο είχα, και προσπαθούσε η επιστήμη πως να αντιμετωπίσουμε την ανάγκη των μεταγγίσεων με τη χορήγηση ασφαλούς αίματος. Έτσι, με εντολή του Υπουργείου Υγείας όλοι Μικροβιολόγοι των Επαρχιακών Νοσοκομείων κλιθήκαμε επειγόντως στη Υγειονομική σχολή για ενημερώσει και μας επέβαλαν να σταματήσουμε τις μεταγγίσεις αίματος από άγνωστα άτομα και να χρησιμοποιούμε αίμα μόνο από άτομα του στενού οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος.

Αυτό ήταν πρόληψη γιατί τότε δεν είχε ανακαλυφθεί τεστ για τον έλεγχο του αίματος, όπως γίνεται σήμερα με μεγάλη ασφάλεια, ώστε το αίμα που χορηγείται στη Λήμνο είναι το ίδιο ασφαλές σε οποιοδήποτε Ευρωπαϊκό κράτος άλλα και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μελέτη και η ερεύνα έχει καταλήξει σήμερα ότι με τη θεραπεία κατά του Ιού HIV με τα αντιρετροϊκά φάρμακα τα άτομα τα οποία είναι φορείς οροθετικοί μπορεί να μην αρρωστήσουν με το Σύνδρομο της επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας AIDS το οποίο καταστρέφει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού και οδηγεί στο θάνατο. Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα από την αρχή πίστευε, ότι πρέπει να μην έχουμε νέες μολύνσεις ,να εφαρμόζονται μέτρα πρόληψης, γνώση του προβλήματος ώστε να μην πεθαίνουν τα άτομα από τη νόσο AIDS, και να μην υπάρχει κοινωνικός ρατσισμός ,και αποκλεισμός απέναντι στους οροθετικούς (Φορείς) με HIV Κάθε χρόνο υπάρχει ελπίδα στην επιστημονική κοινότητα και αυτό ,γιατί το AIDS και ο ιός HIV είναι υπό έλεγχο, και δεν δολοφονεί όπως στην αρχή ,τα άτομα τα οποία έχουν μολυνθεί από τον Ιό.

Τέλος, η επιστημονική μελέτη και η έρευνα κατέληξε ότι σήμερα υπάρχουν δυο διαφορετικές έννοιες οι οποίες χαρακτηρίζουν την ίδια λοιμώδη νόσο δηλαδή ο Ιό HIV και το σύνδρομο της ανοσολογικής ανεπάρκειας AIDS. Άρα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το AIDS είναι μια προχωρημένη HIV νόσος.

Από το 1983 όπου είχε ανακαλυφθεί και μελετήθηκε o ιός, και άρχισαν οι ερευνητές να μελετούν τον Ίο, ότι η μόλυνση γίνεται σεξουαλικώς και με-το αίμα. Επίσης ότι όπως όλοι οι ιοί εγκαθίσταται και πολλαπλασιάζεται μέσα στα αμυντικά κύτταρα του οργανισμού τα οποία ευτυχώς καταστρέφει βραδέως (καταστρέφει την άμυνα του οργανισμοί τα Τ λεμφοκύτταρα ή μακροφάγα). Τέλος για το Σύνδρομο της επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας η επιστημονική ερεύνα έχει επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα στη πρόγνωση και τη θεραπεία.

Σε αυτό έχει συντελέσει τα μέγιστα η ενημέρωση, η πρόληψη, η επιστημονική ερεύνα, και η ανακάλυψη των αντιρετροϊκών φαρμάκων (φάρμακα κατά των Ρετροίων, όπως είναι ο HIV). Το AIDS είναι γνωστό ότι είναι ανίατη λοιμώδης νόσος, και οφείλεται στον ίο HIV ο οποίος καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού, ώστε ο οργανισμός να μη μπορεί να αντιμετωπίσει άλλες λοιμώξεις όπως της πνευμονίας, γαστρεντερίτιδες, απίσχνανση, καταβολή και διάφορες μορφές καρκίνους. Επομένως η μόλυνση με τον ιό HIV δημιουργεί άτομα τα ο οποία θα είναι οροθετικά και θα παραμείνουν για πάντα οροθετικά, και τα οποία όμως χρειάζονται άμεσα ειδική θεραπεία ,και ψυχολογική στήριξη, ώστε να μη νοσήσουν από το AIDS.

Πάντως οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια αποτελεσματική θεραπεία κατά του Ίου πρέπει να έχει την μορφή του εμβολιασμού και με σταθερά στοιχεία πρόληψης. Είναι επίσης πολύ σημαντική η αντιρετροϊκή θεραπεία η οποία αν και είναι επίπονη έχει κατορθώσει να δημιουργήσει μακροχρόνια καταστολή του ιού στους οροθετικούς. Μετά την ανακάλυψη ορισμένων αντιρετροϊκών φαρμάκων ,η έρευνα προχωρά τώρα και για το εμβόλιο. Αυτά τα Φάρμακα προστατεύουν με τη σωστή θεραπευτική αγωγή, τους οροθετικούς HIV ώστε να μην νοσήσουν από το σύνδρομο AIDS γιατί αυτό σηματοδοτεί ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου έχει εξασθενίσει και όπως αναφέραμε με τη καταστροφή των Τ. Λεμφοκυττάρων δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει τα διάφορα μικρόβια ,και τις άλλες λοιμώξεις, έτσι ώστε να επέρχεται ο θάνατος.

Είναι επίσης γνωστό ότι η επιστημονική παγκόσμια κοινότητα μελετά την ανακάλυψη εμβολίου το οποίο μετά από μακροχρόνια έρευνα και μελέτη βρίσκεται στο στάδιο της Δοκιμής, ενώ οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μπορεί αυτό το δεύτερο σε πειραματικό στάδιο Εμβόλιο το οποίο δοκιμάζεται τώρα στη Νότιο Αφρική ότι θα ανοίξει το δρόμο και μαζί με το μέχρι σήμερα φαρμακευτικό δυναμικό (Αντιρετροϊκά Φάρμακα) κατά του AIDS.

Οι ερευνητές ελπίζουν έτσι ότι θα οδηγηθούν στη θεραπεία αυτής της φοβερής λοίμωξης του AIDS, το οποίο σκοτώνει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο, ενώ οι ασθενείς φθάνουν τα 37 εκατομμύρια διεθνώς.

Δεκέμβριος 2018

 

Μοιραστείτε το

e learning400x400

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018