Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Κοινό Κρυολόγημα …Οξεία ιογενής Ρινίτιδα- Συνάχι

banner roots

Κοινό  Κρυολόγημα …Οξεία  ιογενής Ρινίτιδα- Συνάχι
02.01.2022 | 22:53

Κοινό Κρυολόγημα …Οξεία ιογενής Ρινίτιδα- Συνάχι

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει ο Θεόδωρος Ι. Μπαβέας 

Ενημέρωση τώρα που έχουμε …τη Πανδημία

Το κοινό κρυολόγημα (Συνάχι) είναι μια οξεία καταρροϊκή λοίμωξη του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος το αίτιο του οποίου είναι η μεγάλη ποικιλία των Ιών όπως είναι τα πολλά στελέχη των ρινοίών, της γρίπης, παραγρίπης ,διάφοροι αδενοϊοι και ορισμένα είδη κορονοϊών!! Είναι συχνή εποχιακή λοιμώδης λοίμωξη και εμφανίζεται την εποχή του φθινόπωρου το χειμώνα και την άνοιξη και η νόσος αυτή παρουσιάζει παγκόσμια κατανομή και υπεύθυνοι σε μεγάλο ποσοστό 20-40% για τη λοίμωξη είναι οι ρινοϊοι Είναι άλλη μια λοίμωξη της οποίας ο τρόπος μετάδοσης έχει σχέση με την άμεση επαφή των πολιτών και την εισπνοή μολυσμένων αναπνευστικών σταγονιδίων και αερολυμάτων Υποδόχος είναι ο άνθρωπος και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο γιατί είναι νόσος μολυσματική. Είναι συχνή λοίμωξη και τα περισσότερα άτομα παρουσιάζουν 1-6 κρυολογήματα το χρόνο είναι δε πιο συχνή στα παιδιά !!Επίσης μεταδίδεται και με έμμεσο τρόπο με τη χειραψία καθώς και με την επαφή με τα αντικείμενα του αρρώστου τα οποία έχουν μολυνθεί από ρινικές και φαρυγγικές εκκρίσεις του όπως και με το κορωνοϊο!!

Άρα τα μέτρα πρόληψης για τα μολυσματικά αναπνευστικά νοσήματα είναι τα ίδια τα οποία εφαρμόζουμε ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου και όταν χρειαστεί βάζουμε μάσκα, όπως είναι αυτή περίοδο με τη πανδημία. Τέλος, πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν τα μέτρα πρόληψης , στη καθημερινότητα τους διότι πρέπει ο κάθε πολίτης να αυτοπροστατεύεται. Έτσι, αποδεικνύεται ότι πρέπει όλοι να αλλάξουμε στάση και συμπεριφορά μέσα στην κοινωνία που ζούμε και με την ατομική μας ευθύνη να συμμετέχουμε στη συλλογική ευθύνη της κοινότητας για την ατομική και δημόσια υγεία. Ο άρρωστος μεταδίδει τη νόσο 24 ώρες πριν και έως και 5 μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων του. Η περίοδος επώασης μετά τη μόλυνση κυμαίνεται από 12 ώρες έως και 5 ήμερες ….συνήθως είναι 48 ώρες. Οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν τη στενή επαφή με τα μικρά παιδιά τους ηλικιωμένους και άλλα άτομα με προβλήματα.

Η συμπτωματολογία χαρακτηρίζεται από ρινική καταρροή υδαρή ή βλεννώδη ή πυώδη και ακολουθεί ρινική απόφραξη, αίσθημα κακουχίας κεφαλαλγία και πταρμός. Ο φάρυγγας παρουσιάζει ξηρότητα, επίσης μπορεί να παρουσιαστεί και ενόχληση στη κατάποση και βραχνάδα στη φωνή. Τέλος ο φάρυγγας και οι αμυγδαλές παρουσιάζουν στοιχεία λοίμωξης χωρίς πρήξιμο και συνήθως οι ενήλικες δεν παρουσιάζουν πυρετό. Συνήθως μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές από άλλα μικρόβια, τα οποία υποβοηθούν εις την εμφάνιση επιπλοκών και την απόφραξη των αναπνευστικών οδών όπως μέση ωτίτιδα, παραρρινοκολπίτιδα, αμυγδαλίτιδα, μικροβιακή πνευμονία και βρογχοπνευμονία. Τα μέτρα πρόληψης έχουν ιδιαίτερη σημασία και πρέπει να ενημερώνεται η κοινότητα και να γνωρίζει τα μέτρα πρόληψης της ατομικής υγιεινής: το συχνό πλύσιμο των χεριών, η κάλυψη του στόματος κατά το βήχα και το φτάρνισμα και να μην φτύνουμε   στο έδαφος. Όπως τώρα με τη πανδημία, τα μέτρα είναι γνωστά. Και πάλι σε πρώτη προτεραιότητα να αποφεύγεται ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους κυρίως κατά την εποχή της έξαρσης των κρουσμάτων . Τέλος, μπορεί να γίνει απολύμανση στα μολυσμένα αντικείμενα και τα σκεύη του φαγητού του αρρώστου με τη χρήση πλυντηρίου. Είναι μέτρα, τα οποία πρέπει να γνωρίζει ο πολίτης μέσα από την αγωγή ΥΓΕΙΑΣ!! Δεν αναφέρονται ιδιαίτερα μέτρα προστασίας είναι γενικά μέτρα τα οποία πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν για την ατομική τους υγιεινή και τη συμμετοχή τους στη συλλογική δημόσια υγιεινή. Τέλος, με τη βοήθεια των γιατρών και των Εργαστηριακών μοριακών και γονιδιακών εξετάσεων όπως με τη σημαντική Μοριακή εξέταση PCR (Αλυσιδωτή αντίδραση της Πολυμεράσης) γίνεται η κλινικη εξέταση και η διαφορική διάγνωση από το κοινό κρυολόγημα , τη γρίπη Η1Ν1 και την πανδημία COVID19 -Omikron

Δεν αναφέρονται ιδιαίτερα μέτρα προστασίας είναι γενικά μέτρα για το συνάχι τα οποία πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν για την ατομική τους υγιεινή και τη συμμετοχή τους στη συλλογική δημόσια υγιεινή.

Η θεραπεία περιλαμβάνει ανάπαυση, χορήγηση υγρών, δίαιτα ανεκτή από τον άρρωστο. Επίσης, για συμπτωματική θεραπεία μπορεί να χορηγηθούν ασπιρίνη και αντισταμινικά, ενώ σε περίπτωση επιπλοκών και δευτερογενών λοιμώξεων μπορεί να χορηγηθούν αντιβιοτικά πάντα με εντολή του θεράποντος ιατρού!!

Δεκεμβριος 2021

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το