Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Απόψεις>>Η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης

xaritakis wide

Η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης
14.11.2015 | 03:39

Η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Απόψεις

Γράφει ο Αθανάσιος Έλλις

Η Ευρώπη δεν θα είναι πια η ίδια. Η πόλη του Φωτός θρηνεί, και γίνεται, δυστυχώς, για άλλη μια φορά σημείο αναφοράς με αφορμή μια τραγωδία. Θα ακολουθήσει άνοδος της ξενοφοβίας. Θα δυναμώσουν οι φωνές κατά του Ισλάμ. Η Γαλλία έκλεισε τα σύνορά της. Ισως κάνουν το ίδιο και άλλες χώρες. Κάποιες θα αναστείλουν την ισχύ της συνθήκης Σένγκεν.

Η Ευρώπη καλείται να δράσει αντιμετωπίζοντας στη ρίζα του το πρόβλημα με πολιτικές πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, αλλά και με τη Ρωσία, όπως και με μουσουλμανικές χώρες, με στρατιωτικές ενέργειες για την αποτελεσματική καταπολέμηση του ISIS, αλλά και για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, όπως και για την καλύτερη διαχείριση του προσφυγικού. Εδώ ο ρόλος της Ελλάδας είναι κομβικος, και η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επιδιώξει την κατανόηση και στήριξη των εταίρων της, αλλά δεν έχει την πολυτέλεια για διαφοροποιήσεις. Η συστράτευση είναι μονόδρομος.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη και ήδη έβαλε στο στόχαστροι Λονδίνο και Ρώμη., Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ευρώπης υπάρχουν θύλακες τζιχαντιστών που πρέπει να εξαρθρωθούν. Η διελκυστίνδα μεταξύ ελευθερίας και ασφάλειας, την οποία βιώνει η Αμερική μετά την 11η Σεπτεμβρίου, εμφανίζεται πιεστικά πλέον και στη γηραιά ήπειρο που καλείται να αναζητήσει τη δική της εύθραυστη ισορροπία.

Οι πρώτες ενστικτώδεις αντιδράσεις είναι, από τη μια ένα αίσθημα φόβου και εκκλήσεις για "αντίμετρα", και από την άλλη μια σπάνια συσπείρωση της κοινωνίας, των απλών ανθρώπων, όλων των δημοκρατικων πολιτών. Οι συντεταγμένες κοινωνίες δεν πρέπει να ενεργούν εν θερμώ. Από την άλλη, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου. Η παγκόσμια κοινότητα, τουλάχιστον ο πολιτισμένος κόσμος, θα συσπειρωθεί και θα αντιδράσει. Η Αμερική θα προσφέρει την τεχνογνωσία και τις δυνατότητες που μόνο η δική της στρατιωτική μηχανή διαθέτει. Στο όλο εγχείρημα θα συνδράμει και το ΝΑΤΟ ως σύνολο. Ακόμη και η σχέση με τη Ρωσία θα αλλάξει. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα θυμίζουν τις ημέρες που ακολούθησαν την 11η Σεπτεμβρίου. Αυτή είναι η 11η Σεπτεμβρίου, όχι απλά της Γαλλίας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Οι ηγεσίες και οι λαοί της καλούνται να επιδείξουν την πολιτική ικανότητα, κοινωνική ωριμότητα και επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα που επιβάλλει η νέα πραγματικότητα τη στιγμή που τα σύννεφα της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού πυκνώνουν απειλητικά πάνω από την γηραιά ήπειρο.

 

 

Πηγή: Καθημερινή

Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018