Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Ισπανία: Διετές πάγωμα εξώσεων στον απόηχο αυτοκτονίας
afoi poriazi
Ισπανία: Διετές πάγωμα εξώσεων στον απόηχο αυτοκτονίας
13.11.2012 | 15:58

Ισπανία: Διετές πάγωμα εξώσεων στον απόηχο αυτοκτονίας

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Διεθνή

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζονται τα κριτήρια βάσει των οποίων θα σταματήσουν οι εξώσεις.Η αυτοχειρία της 53χρονης Αμάια Εγκάνα ήταν τουλάχιστον η δεύτερη αυτοκτονία λόγω έξωσης που καταγράφεται στην Ισπανία, βάφοντας με τα πλέον μελανά χρώματα τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες υποθηκευμένων ακινήτων στην ιβηρική χώρα.

Η λαϊκή οργή, που έγινε αισθητή ακόμα και στους ποδοσφαιρικούς αγώνες του Σαββατοκύριακου, υποχρέωσε τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να καλέσει για άμεση νομοθέτηση μίας ρύθμισης για την επίλυση του διογκούμενου προβλήματος. Τα κόμματα του ισπανικού κοινοβουλίου αναμένεται να εξετάσουν το νόμο περί εξώσεων σήμερα, 12 Νοεμβρίου, ωστόσο, άγνωστο παραμένει τι θα συμβεί δεδομένου ότι οι τράπεζες ανέλαβαν πρωτοβουλία πριν τους πολιτικούς.

Συνολικά, υπολογίζεται πως 350.000 έως 400.000 άνθρωποι έχουν εκδιωχθεί από τις εστίες τους λόγω οφειλών προς τις τράπεζες, ενώ ακόμα 200.000 εκτιμάται πως αντιμετωπίζουν άμεσα τον ίδιο κίνδυνο.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο κατά τους τελευταίους μήνες, καθώς η ανεργία έχει «σκαρφαλώσει» σε δυσθεώρητα ύψη (25,8% τον Σεπτέμβριο), η ύφεση της οικονομίας συνεχίζεται (-0,4% το τρίτο τρίμηνο, πέμπτο διαδοχικό τρίμηνο συρρίκνωσης) και οι τράπεζες έχουν περιορίσει πολύ την παροχή ρευστότητας στην αγορά, στον απόηχο της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν κατασκηνώσει έξω από τα γραφεία της κρατικοποιημένης τράπεζας Bankia στη Μαδρίτη, ζητώντας την εύρεση μίας λύσης στο πρόβλημά τους και συλλέγοντας υπογραφές για την νομοθέτηση μέτρων που θα προασπίζουν τα δικαιώματα των δανειοληπτών.

Το εν λόγω ζήτημα δεν έχει διαφύγει της προσοχής και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με τη γενική εισαγγελέα Τζούλιαν Κόκοτ να ασκεί κριτική στην ισπανική νομοθεσία που αφορά τις εξώσεις, κρίνοντάς την ασύμβατη με τους Ευρωπαϊκούς κανόνες και ανεπαρκή για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Πηγή: skai.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018