Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Οργή για την καταδίκη της 19χρονης στην Άγια Νάπα
Βρετανία: Οργή για την καταδίκη της 19χρονης στην Άγια Νάπα
31.12.2019 | 12:32

Βρετανία: Οργή για την καταδίκη της 19χρονης στην Άγια Νάπα

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Η καταδίκη της 19χρονης Βρετανίδας για το αδίκημα της δημόσιας βλάβης μετά από ψευδή καταγγελία βιασμού από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου στην Κύπρο είναι πρωτοσέλιδο θέμα σε πολλές εφημερίδες σήμερα.

Η     Daily Telegraph μας ενημερώνει ότι ο υπουργός των Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ εξέφρασε "σοβαρές ανησυχίες" για το ενδεχόμενο δικαστικής πλάνης στην περίπτωση της υπηκόου του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με την Telegraph, ο κ. Ράαμπ αναμένεται να εγείρει το ζήτημα με τις αρμόδιες κυπριακές αρχές.

Ο Guardian χαρακτηρίζει την παρέμβαση της βρετανικής κυβέρνησης - "ασυνήθιστη κίνηση" . Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η ομάδα υπεράσπισης της 19χρονης και δικηγόροι για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έσπευσαν αμέσως να επικρίνουν την απόφαση του δικαστή Μιχάλη Παπαθανασίου. Οι επικριτές της δικαστικής απόφασης ισχυρίζονται ότι κατά τη διεξαγωγή της δίκης σημειώθηκαν "πλείστες όσες δικαστικές παρατυπίες" .

Η Sun σημειώνει ότι η 19χρονη Βρετανίδα, αφού χαρακτήρισε την ετυμηγορία του Επαρχιακού Δικαστηρίου της Αμμοχώστου "αίσχος", δεσμεύθηκε ότι θα επιδιώξει να αποδείξει την αθωότητα της και να αποκαταστήσει την αλήθεια. Όπως και η Telegraph , η Sun δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα φωτογραφία της 19χρονης που φορά μάσκα με ράμματα στα χείλη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο αντιμετώπισής της από τις κυπριακές αρχές.  

Σύμφωνα με την Daily Mirror, εκπρόσωπος του Φόρειν Όφις δήλωσε ότι το Λονδίνο είναι "σοβαρά ανήσυχο για τις εγγυήσεις δίκαιης δίκης" στην "πολύ λυπηρή υπόθεση" της νεαρής υπηκόου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Μάικλ Πόλακ μέλος της νομικής ομάδας υπεράσπισης νεαρής Βρετανίδας και επικεφαλής της οργάνωσης Justice Abroad επεσήμανε στο BBC ότι το δικαστήριο βασίστηκε σε δήλωση ανάκλησης της αρχικής καταγγελίας βιασμού η οποία υπογράφηκε από τη 19χρονη δίχως την παρουσία δικηγόρου. Κατά τον κ. Πόλακ αυτό συνιστά παραβίαση του ευρωπαϊκού νόμου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Παράλληλα, ο ίδιος επέκρινε το χειρισμό της ακροαματικής διαδικασίας από τον Κύπριο δικαστή, επειδή - "αρνήθηκε να ακούσει καταθέσεις για το κατά πόσο ο βιασμός τελικά συνέβη ή όχι".

Μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV η μητέρα της 19χρονης χαρακτήρισε την καταδικαστική απόφαση «πρωτοφανή» και πρόσθεσε ότι θα συνιστούσε «απόλυτη αδικία» αν ο Κύπριος δικαστής αποφάσιζε πως η κόρη της θα πρέπει να περάσει περισσότερο διάστημα στη φυλακή από τις τεσσερισήμισι εβδομάδες που είχε προφυλακιστεί μέχρι να αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση.

Να σημειωθεί ότι η Ύπατη Αρμοστεία της Βρετανίας στην Κύπρο, σε ανάρτησή της αναφέρει ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη Βρετανίδα και την οικογένειά της μετά τη σύλληψή της στην Κύπρο. Προσθέτει ότι προσωπικό της Αρμοστείας είχε επισκεφτεί πολλές φορές τη 19χρονη κατά την κράτησή της και κατά τη διάρκεια των ακροαματικών διαδικασιών, ενώ ήταν σε συχνή επαφή με την υπεράσπισή της και τις τοπικές αρχές.

Παράλληλα, στο twitter άρχισε μία εκστρατεία με το hashtag #BoycottCyprus, καλώντας τους Βρετανούς να μην επιλέγουν την Κύπρο για διακοπές.

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018