Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία : Τέλος στην αυτόματη πρόωρη αποφυλάκιση για τρομοκράτες

the roots web banners 06

Βρετανία : Τέλος στην αυτόματη πρόωρη αποφυλάκιση για τρομοκράτες
04.02.2020 | 12:41

Βρετανία : Τέλος στην αυτόματη πρόωρη αποφυλάκιση για τρομοκράτες

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Νέα κατεπείγουσα νομοθεσία θα υποβάλει στο κοινοβούλιο η βρετανική κυβέρνηση, ώστε να αντικατασταθεί ο ισχύων νόμος που προβλέπει την αυτόματη αποφυλάκιση καταδικασθέντων τρομοκρατών μόλις εκτίσουν το μισό της ποινής τους.

Ο νέος νόμος θα προωθηθεί μετά από την επίθεση με μαχαίρι κατά πολιτών στο Στρέταμ του νοτίου Λονδίνου την Κυριακή, από τον 20χρονο Σουντές Αμάν, που είχε αποφυλακιστεί πριν από μία εβδομάδα έχοντας εκτίσει τη μισή ποινή φυλάκισής του.

Σύμφωνα με την Daily Mail ομάδα 20 -25 ένοπλων αστυνομικών παρακολουθούσε από κοντά τον Αμάν . Η εφημερίδα γράφει ότι ο 20χρονος ήταν ένας από τους δέκα καταδικασθέντες τρομοκράτες για τους οποίους οι διωκτικές αρχές είχαν τη γνώμη ότι συνιστούσαν απειλή για το ευρύ κοινό.

Η Σκοτλαντ Γιάρτν και η υπηρεσία ασφαλείας MI5 είχαν εκφράσει τη βεβαιότητα ότι μετά την αποφυλάκιση του ο Αμάν θα επιχειρούσε μια δολοφονική επίθεση , σημειώνει η Daily Mail.

Οι Τimes μας ενημερώνουν ότι όταν ήταν στη φυλακή ο Αμάν είχε δηλώσει στους συγκρατούμενούς του ότι θα ήθελε να σκοτώσει ένα μέλος του βρετανικού κοινοβουλίου και είχε αναφερθεί στη δολοφονική επίθεση κατά της βουλευτίνας Τζο Κοξ.

Ένας πρώην συγκρατούμενός του είπε στην εφημερίδα ότι ο Αμάν ήταν αλλοπρόσαλος και φανατικός και κάποτε μέσα στη φυλακή είχε κάνει αναπαράσταση εκτέλεσης δια αποφελακισμού.

“Ο άνθρωπος είναι βέβαιο ότι ήταν τρελός και ποτέ δεν έκρυψε τις προθέσεις του. Είναι τελείως παράλογο πως αποφασίσθηκε να αφεθεί ελεύθερος” , ανέφερε στους Times ο συγκρατούμενος του Αμάν.

Οι εφημερίδες δημοσιεύουν πολλές φωτογραφίες του Αμάν όταν ήταν μικρό παιδί. Σε μια από αυτές φαίνεται να περιφέρεται στο σπίτι με μια μια ηλεκτρική σκούπα ενώ σε μια άλλη να κάνει μορφασμούς μπροστά στο φακό . “Συμπεριφέρεται κανονικά σαν παιδί” , παρατηρεί ο συντάκτης της Daily Mirror.

“Ήταν ένα ευγενικό, καλό και αξιαγάπητο αγόρι” , φέρεται να έχει δηλώσει η μητέρα του , σύμφωνα με την Daily Express.

O Guardian αναρωτιέται πως ένα “καλό αγόρι” κατέληξε να γίνει τρομοκράτης.

O Αμάν είχε τη διεστραμμένη φιλοδοξία να πεθάνει “ως μάρτυρας του Ισλάμ”, όπως είχε γράψει κάποτε στο προσωπικό του σημειωματάριο που είναι στη διάθεση της αστυνομίας. Πρώην συμμαθητές του λένε ότι ήταν ένας “μοναχικός παράξενος χαρακτήρας , έχοντας έμμονες ιδέες με τα μαχαίρια , που κάπνιζε συνέχεια μαριχουάνα και ο οποίος ισχυριζόταν ότι κουβαλούσε μαζί του χειροβομβίδες”, διαβάζουμε στην Daily Mail.

Για τον Guardian το πρόβλημα με τους έκτακτους νόμους της κυβέρνησης για την τρομοκρατία είναι ότι αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν βασικά ζητήματα όπως είναι η μερική ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας δικαστικής επιτήρησης και τα χρόνια προβλήματα έλλειψης πόρων για τα δικαστήρια και τα σωφρονιστικά ιδρύματα.

Κατά την Daily Mail τα μέτρα της κυβέρνησης πρέπει να συνοδεύονται και με την αντιμετώπιση του προβλήματος της ριζοσπαστικοποίησης των κρατουμένων στις φυλακές. “Είναι φοβερό , αλλά πολλοί όταν εγκαταλείπουν τη φυλακή είναι περισσότερο επικίνδυνοι σε σχέση με την περίοδο που για πρώτη φορά καταδικάστηκαν σε φυλάκιση” , γράφει η Mail.  

Οι Times προειδοποιούν ότι τα σκληρά μέτρα δεν πρόκειται να αποτρέψουν επιθέσεις όπως αυτή της περασμένης Κυριακής. Αντ΄ αυτού αναβάλλουν τη στιγμή κατά την οποία αμετανόητοι τρομοκράτες που επανέρχονται στην κοινωνία είναι αποφασισμένοι όσο ποτέ άλλοτε να διαπράξουν βίαιες πράξεις.

Σύμφωνα με τη Sun έχει καθυστερήσει υπερβολικά η κρατική φροντίδα για την προστασία αθώων πολιτών σε αντίθεση με την προτεραιότητα που η πολιτεία έχει δώσει στα δικαιώματα φανατικών δολοφόνων.

Η Daily Express συμφωνεί ότι οι περιορισμοί στις ελευθερίες πρέπει να επηρεάζουν τους δράστες και όχι τους πολίτες.

H Daily Telegraph τέλος επισημαίνει ότι οι δικηγόροι αναμένουν οποιαδήποτε αμφισβήτηση των δικαιωμάτων που χαίρουν οι έγκλειστοι στις φυλακές να απορρίπτεται από τα δικαστήρια.                                

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το