Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία : Η νέα μεταναστευτική πολιτική στη μετα- Brexit εποχή

the roots web banners 06

Βρετανία : Η νέα μεταναστευτική πολιτική στη μετα- Brexit εποχή
19.02.2020 | 12:09

Βρετανία : Η νέα μεταναστευτική πολιτική στη μετα- Brexit εποχή

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Ένα μεγάλος μέρος της ειδησεογραφίας στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων αφιερώνεται στα σχέδια της κυβέρνησης για τη μετανάστευση μετά το Brexit .

“Η Πρίτι εκφράζει τις απόψεις της” – ο πηχυαίος τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος στην εφημερίδα Sun για τη μεταναστευτική πολιτική που προτίθεται να εφαρμόσει η υπουργός των Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ.

Οι νέοι μετανάστες θα γίνονται δεκτοί στο Ηνωμένο Βασίλειο με διάφορα κριτήρια (points based-system) , π.χ. ηλικία , σπουδές , επαγγελματική εμπειρία , γνώση Αγγλικών κι αφού εξασφαλιστεί ότι θα είναι χρήσιμοι για την οικονομία. Θα προτιμώνται οι εργαζόμενοι υψηλής ειδίκευσης.

Την ικανοποίηση της για τις προσπάθειες της κ. Πατέλ να περικόψει τον αριθμό των μεταναστών εκφράζει η Daily Express.

Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύει η ίδια εφημερίδα ο υφυπουργός Μετανάστευσης Κέβιν Φόστερ υπογραμμίζει ότι το νέο σύστημα θα είναι “πιο σταθερό και δίκαιο” και θα επιτρέψει στη βρετανική οικονομία να “ανθίσει”.

Ωστόσο η Express επισημαίνει ότι ένας υδραυλικός με καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας και ο οποίος έχει πρόσκληση να εργασθεί στη Βρετανία με ετήσιο μισθό £24.000 θα αποκλείεται από το σύστημα.

Οι κάτοχοι διδακτορικού , οι επιστήμονες , οι γνωρίζοντες την Αγγλική γλώσσα και όσοι έχουν προσφορά εργασίας με κατώτατο μισθό £ 25.600 τον χρόνο – όλοι αυτοί θα έχουν τις καλύτερες προοπτικές για να έρθουν , να ζήσουν και να εργασθούν στη Βρετανία της μετα- Brexit εποχής , διαβάζουμε στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας Metro.

Οι νέοι μετανάστες δεν θα έχουν το δικαίωμα για μια πενταετία να ζητούν την αρωγή του κράτους με βάση την πολιτική των επιδομάτων που ακολουθεί η χώρα ενώ παράλληλα θα καταβάλλουν μια ετήσια συνεισφορά στο εθνικό σύστημα υγείας (NHS) για την περίθαλψη , μας ενημερώνουν οι εφημερίδες.

“H κυβέρνηση μετά από τρία χρόνια κοινοβουλευτικής αναποφαστικότητας ανταποκρίνεται στο λαϊκό αίτημα” , σημειώνει ο αρθρογράφος της Daily Mail.

H εφημερίδα προσθέτει ότι οι νέοι κανονισμοί που θα αφορούν τη μετανάστευση συνιστούν “το μεγαλύτερο ταρακούνημα” στη συνοριακή πολιτική της κυβέρνησης από το 1973.

Ο Guardian προβάλλει τις ανησυχίες των εμπλεκομένων στη βιομηχανία , στις μεταφορές , στην αποθήκευση και στην επεξεργασία τροφίμων καθώς και στον τουρισμό αναφορικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για τον περιορισμό της μετανάστευσης.      

Η Σάλι Γκίμπσον της Ένωσης Εμπορευματικών Μεταφορών επισημαίνει στην εφημερίδα ότι το “αυθαίρετο” , κατά τη γνώμη της , σύστημα δεξιοτήτων και το επίπεδο των μισθών που αφορούν τους μελλοντικούς μετανάστες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αλλάξουν ώστε να βασίζονται “στις πραγματικές ανάγκες που έχει η χώρα”.

H μεγάλη συνδικαλιστική ένωση Unison θεωρεί ότι οι προτάσεις της υπουργού των Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, για τη μετανάστευση συνιστούν “καταστροφή για το εθνικό σύστημα υγείας”.

“Οι εργοδότες θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα” , τονίζει από την πλευρά της η κ. Πατέλ στην εφημερίδα Metro.  

Η εφημερίδα i τονίζει ότι η νέα μεταναστευτική πολιτική θα βασίζεται στο points – system που εφαρμόζεται στην Αυστραλία και ότι με την εφαρμογή του “κλείνει η πόρτα” για τους εργαζόμενους μετανάστες με χαμηλή ειδίκευση.                              

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το