Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Κορωνοϊός: Μέτρα... Ουχάν στην Ιταλία | Σε καραντίνα όλη η χώρα, επιδρομή στα σούπερ μάρκετ μέσα στη νύχτα

banner roots

Κορωνοϊός: Μέτρα... Ουχάν στην Ιταλία | Σε καραντίνα όλη η χώρα, επιδρομή στα σούπερ μάρκετ μέσα στη νύχτα
10.03.2020 | 09:09

Κορωνοϊός: Μέτρα... Ουχάν στην Ιταλία | Σε καραντίνα όλη η χώρα, επιδρομή στα σούπερ μάρκετ μέσα στη νύχτα

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις για «εθνική καραντίνα» στην Ιταλία των 60 εκ. κατοίκων λόγω του κορωνοϊού, εικόνες καταγράφουν τους Ιταλούς να σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ.

Άλλοι βγήκαν στους δρόμους με μάσκες και διαμαρτύρονταν για τα αυστηρά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, καθώς η χώρα είναι πλέον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με 463 νεκρούς και 9.172 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
 
Τα μέτρα της Ιταλίας για τον κορωνοϊό
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως «πρέπει να αλλάξουν οι συνήθειές μας και πρέπει να αλλάξουν αμέσως», ανακοινώνοντας αυστηρότερα μέτρα.
 
«Έχουμε πάρει κάποιες νέες αποφάσεις. Δεν υπάρχει χρόνος. Οι αριθμοί μας λένε πως έχουμε μία σημαντική αύξηση μολύνσεων. Το μέτρο που αναμένεται να υπογράψω μπορούμε να το συνοψίσουμε ως μέτρο «μένω σπίτι μου». Δεν θα υπάρχει πια κόκκινη περιοχή, αλλά μία προστατευόμενη Ιταλία. Είναι η στιγμή της ευθύνης, θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις πολιτών σε όλη την χώρα, εκτός αν υπάρχουν λόγοι υγείας, επαγγελματικές ανάγκες που πρέπει να αποδεικνύονται και άλλες έκτακτες ανάγκες» , είπε ο Τζουζέπε Κόντε και πρόσθεσε: «Πρέπει να παρέμβουμε για να προστατέψουμε τους ασθενέστερους και πιο ευάλωτους πολίτες».
 
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης πως αναβάλλεται το πρωτάθλημα της Serie A, καθώς και όλες οι αθλητικές διοργανώσεις, κάτι το οποίο είχε προϊδεάσει πως θα συμβεί, η Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας, καθώς η ανησυχία για περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού, είναι πιο έκδηλη από ποτέ. Παράλληλα, κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της χώρας ως τις 3 Απριλίου, όπως ανακοινώθηκε, με τα νέα μέτρα να είναι σε ισχύ από σήμερα.
 
Στους δρόμους οι Ιταλοί, «έφοδος» στα σούπερ μάρκετ
Μόλις ανακοινώθηκαν τα αυστηρά μέτρα της κυβέρνησης, ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους και τα μαγαζιά, προκειμένου να γεμίσει τα ράφια των σπιτιών τους.
 
Τα σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης, γέμισαν από κόσμο.
 
Εμειναν μάλιστα ανοιχτά μέχρι αργά το βράδυ, καθώς τεράστιες ουρές σχηματίστηκαν με κόσμο να περιμένει να γεμίζει τα καρότσια του, που μάλιστα επεκτείνονταν έξω από τα καταστήματα!
 
Οι αντιδράσεις του κόσμου είναι έντονες, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και οι καραμπινιέρι είναι σε συναγερμό, αφού χρειάστηκε να «εμποδίσουν» ζευγάρι που ήθελε να μπει σε αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Μπολόνια με προορισμό την Μαδρίτη. Μάλιστα, το ζευγάρι βρίσκεται σε κίνδυνο ποινής φυλάκισης για την πράξη του.
 
Ιταλία: 463 θύματα, 733 σε σοβαρή κατάσταση
 
Πριν ανακοινώσει την καραντίνα σε όλη την χώρα ο Κόντε, οι αριθμοί των θυμάτων στην Ιταλία, προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία. Συνολικά 433 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους, 97 εκ των οποίων το τελευταίο 24ωρο, ενώ 733 άτομα νοσηλεύονται σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση. Συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 9.712, τα περισσότερα σε μία χώρα εκτός Κίνας.
 
Κορωνοϊός: Πάνω από 4.000 οι νεκροί παγκοσμίως, 115 χώρες με κρούσματα
Εν τω μεταξύ, ο τελευταίος απολογισμός παγκοσμίως, είναι σοκαριστικός. Οι θάνατοι πέρασαν τους 4.000, καθώς έφτασαν τους 4.027, με τα κρούσματα να φτάνουν τα 114.422. Συνολικά 115 χώρες, από τις 195 του πλανήτη, έχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς τις τελευταίες 24 ώρες προστέθηκαν στην λίστα η Μογγολία και ο Παναμάς, με ένα κρούσμα έκαστος. Κρούσματα εντοπίστηκαν και στην Κύπρο με δύο ασθενείς, ένας εκ των οποίων στέλεχος του ΓΝ Λευκωσίας, ενώ στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση ανησυχεί έντονα για την οικονομία της χώρας, καθώς το χρηματιστήριο κατέρρευσε και ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τους 27, με τα κρούσματα να ξεπερνούν πλέον τα 700. Πολλές χώρες που συνδέονται έντονα με τον τουρισμό της χώρας, όπως το Μαρόκο και η Τυνησία, έχουν αναστείλει πτήσεις και δρομολόγια πλοίων προς την Ιταλία, με το οικονομικό πλήγμα να αναμένεται «βαρύ» στην χώρα.
 
Πηγή: iefimerida.gr 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το