Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Ο κορονοϊός βυθίζει τις αγορές | Πτώση 30% στις τιμές του πετρελαίου

the roots web banners 06

Ο κορονοϊός βυθίζει τις αγορές | Πτώση 30% στις τιμές του πετρελαίου
10.03.2020 | 12:41

Ο κορονοϊός βυθίζει τις αγορές | Πτώση 30% στις τιμές του πετρελαίου

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Δραματικές είναι οι επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία. Ελεύθερη πτώση κατέγραψαν οι διεθνείς χρηματαγορές, καθώς οι τιμές του πετρελαίου βυθίζονται κατά 30%, έπειτα από τον πόλεμο τιμών που άνοιξε η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία.

Ένας χρηματιστής στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας The Guardian κρύβει με τα δύο του χέρια το πρόσωπο του . Με αυτή την εικόνα η εφημερίδα αναδεικνύει το κλίμα απελπισίας στα χρηματιστήρια καθώς χθες – “Μαύρη Δευτέρα” – λόγω του κορονοϊού οι τιμές των μετοχών καταβαραθρώθηκαν σε όλο τον κόσμο.

Στην ίδια εφημερίδα ένα γράφημα απεικονίζει την πτωτική πορεία του δείκτη FTSE 100 με £ 125 δισεκ. να έχουν γίνει “φτερό στον άνεμο”. “Οι σημαντικότερες βρετανικές εταιρείες υπέστησαν μεγάλες απώλειες” , υπογραμμίζει ο Guardian.

Χρηματιστής , διαχειριστής χρηματοφυλακίου, επεσήμανε στους Financial Times ότι οι επενδυτές μετά από μια περίοδο εφησυχασμού είναι τώρα σε “απόγνωση” και τους έχει κυριεύσει ο “πανικός”.  

“Κατάρρευση” - ο πηχυαίος πρωτοσέλιδος τίτλος στην Daily Mirror. Η εφημερίδα τονίζει ότι η κρίση του κορονοϊού πλήττει ιδιαίτερα τους συνταξιούχους και όσους πρόκειται σύντομα να συνταξιοδοτηθούν που βλέπουν τα συνταξιοδοτικά τους ταμεία να καταρρέουν.  

Στις ΗΠΑ οι New York Times προειδοποιούν ότι η συντριβή των χρηματιστηριακών αγορών αυξάνει τον κίνδυνο ενός φαύλου καθοδικού κύκλου που θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά την παγκόσμια οικονομία.

Στη Βρετανία , οι εφημερίδες Daily Mail , Sun και Daily Express έχουν ως πρωτοσέλιδο θέμα την προειδοποίηση του αρχιάτρου της Αγγλίας ότι σύντομα μπορεί να ζητηθεί από τα άτομα στα οποία έχει εκδηλωθεί ένας μικρός βήχας η ένα κρυολόγημα ήπιας μορφής να παραμείνουν στα σπίτια τους για μια εβδομάδα ώστε να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού.

Οι Times επισημαίνουν ότι τα κρούσματα κορονοϊού τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ημερήσια βάση είναι περισσότερα από ό,τι στην Κίνα. Επίσης η ίδια εφημερίδα μας ενημερώνει ότι ενώ οι τιμές των μετοχών σχεδόν όλων των βρετανικών εταιρειών χθες Δευτέρα με την έναρξη των εργασιών του χρηματιστηρίου ακολούθησαν καθοδική πορεία – εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα ήταν η μετοχή της εταιρείας κηδειών Dignity.

H Daily Telegraph γράφει ότι αύριο Τετάρτη ο υπουργός των Οικονομικών Ρίσι Σούνακ με την κατάθεση του προϋπολογισμού θα ανακοινώσει μέτρα για την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων που έχουν επηρεασθεί από την επιδημία του κορονοϊού.

Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν τη χορήγηση δανείων στις μικρές επιχειρήσεις με χαμηλά επιτόκια , αναφέρει η Telegraph.

Οι πίσω σελίδες των εφημερίδων The Times και The Guardian προβάλλουν την ανησυχία που έχουν εκφράσει οι εκπρόσωποι ορισμένων ποδοσφαιρικών συλλόγων της πρώτης και της δεύτερης εθνικής κατηγορίας στην Αγγλία για το ενδεχόμενο να καταρρεύσουν εξαιτίας της απώλειας εσόδων από τα εισιτήρια εάν η κυβέρνηση στα πλαίσια της προσπάθειας για τη μη διάδοση του κορονοϊού αποφασίσει οι αγώνες να γίνονται “πίσω από κλειστές πόρτες” χωρίς των παρουσία θεατών στα γήπεδα.    

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το