Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Τζορτζ Φλόιντ: Πέθανε από ανακοπή, είχε υποστεί βία πριν το θάνατό του λέει ο ιατροδικαστής | Νέες μαζικές διαδηλώσεις

banner roots

Τζορτζ Φλόιντ: Πέθανε από ανακοπή, είχε υποστεί βία πριν το θάνατό του λέει ο ιατροδικαστής | Νέες μαζικές διαδηλώσεις
04.06.2020 | 09:30

Τζορτζ Φλόιντ: Πέθανε από ανακοπή, είχε υποστεί βία πριν το θάνατό του λέει ο ιατροδικαστής | Νέες μαζικές διαδηλώσεις

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Οι διαδηλώσεις για την ρατσιστική και αστυνομική βία, με αφορμή τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, συνεχίστηκαν τόσο στις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, όσο και σε ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα.

Χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν για ένατη μέρα στους δρόμους, όπου και πάλι δεν έλειψαν τα επεισόδια, αυτή τη φορά πιο περιορισμένα σε έκταση.
 
Θάνατος Τζορτζ Φλόιντ: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έρευνας
Στις ΗΠΑ, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν για ένατη ημέρα, την ώρα που τα αποτελέσματα της ιατρικής έκθεσης έδειξαν ως αιτία θανάτου την «καρδιοπνευμονική ανακοπή» και όχι «ασφυξία» όπως ισχυριζόταν ο ιατροδικαστής που όρισε η οικογένεια του θύματος. Μάλιστα, όπως αναφέρει η έκθεση, το θύμα έφερε μελανιές και κοψίματα στο κεφάλι, το πρόσωπο, το στόμα, τους ώμους, τα χέρια και τα πόδια, κάτι που φανερώνει πως υπέστη βία πριν τον θάνατό του.
 
Ακόμη βρέθηκε πως έχει ιστορικό με την καρδιά του, αλλά και με υψηλή πίεση, ενώ βρέθηκε και θετικός στον κορωνοϊό, αλλά τίποτα από αυτά δεν φέρεται ως αιτία του θανάτου του. Το ίδιο ωστόσο ίσχυσε και για την κατηγορία της ασφυξίας, καθώς σύμφωνα με το πόρισμα, δεν υπάρχουν επαρκή σημάδια που δείχνουν πως πέθανε εξαιτίας του γονάτου του αστυνομικού Ντέρεκ Τσόβιν, ο οποίος το είχε στο λαιμό του για πάνω από 8 λεπτά. Τέλος, οι τοξικολογικές έδειξαν μέτρια επίπεδα φαιντανύλης και μεθαμφεταμίνης (δεν είχε γίνει τοξικολογική έρευνα από την πλευρά της οικογένειάς του).
 
Συνελήφθησαν οι συνεργάτες του Σόβιν
Εν τω μεταξύ, ο Ντέρεκ Σόβιν, ο αστυνομικός που έβαλε το γόνατο πάνω στον 46χρονο Αφροαμερικανό, ανακοινώθηκε πως θα διωχθεί για ανθρωποκτονία β’ βαθμού (για φόνο εν βρασμώ), ενώ χθες συνελήφθησαν και οι τρεις συνεργάτες του αστυνομικοί, οι Του Τάο, Αλεξάντερ Κουένγκ και Τόμας Λέιν, που βρίσκονται επίσης κατηγορούμενοι για τον θάνατο του Φλόιντ.
 
Συγκρούσεις στο Μπρούκλιν
Την ίδια ώρα, στο Μπρούκλιν οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν για ένα ακόμη βράδυ με την αστυνομία. Αν και σε γενικές γραμμές οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ κύλησαν ειρηνικά, στην περιοχή της Νέας Υόρκη σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Σύμφωνα με το CNN, έγιναν δεκάδες συλλήψεις (τουλάχιστον 90), ενώ έχει τραυματιστεί και ένας αστυνομικός. Μερικές εκατοντάδες διαδηλωτών κινούνταν προς τα δικαστήρια ενώ ήταν σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να αρχίσουν οδομαχίες με την αστυνομία. Αφορμή, όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, ήταν το γεγονός πως μία μικρή ομάδα, αντί να απομακρυνθεί, όπως έκανε η πλειοψηφία, περικύκλωσε ένα περιπολικό, με αποτέλεσμα να έρθουν ενισχύσεις και να αρχίσουν οι συγκρούσεις.
 
Δεκάδες συλλήψεις έγιναν και πάλι στο Μπρούκλιν όπου διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία / Φωτογραφία: AP
 
Αντίθετα, πιο ήρεμα ήταν τα πράγματα στις άλλες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ. Στην Ουάσιγκτον, Εθνοφρουρά και αστυνομία παρατάχθηκαν γύρω από τον Λευκό Οίκο, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα, χωρίς να υπάρξουν επεισόδια. Ωστόσο, όταν πλησίασαν το πάρκο Λαφαγιέτ, η αστυνομία τους απώθησε, στέλνοντάς τους πίσω σε άλλους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας.
 
Ηρεμα ήταν τα πράγματα και στην Ατλάντα, όπου τα προηγούμενα 24ωρα σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια, την ώρα που 6 αστυνομικοί που εμπλέκονται σε επίθεση δύο Αφροαμερικανών με τίζερ, δέχτηκαν κατηγορίες για άσκοπη βία. Φιλαδέλφια, Λος Αντζελες, Σικάγο, Ντάλας, Σιάτλ Χιούστον και άλλες μεγάλες πόλεις, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν χωρίς σοβαρά προβλήματα, ενώ την Βιρτζίνια, μετά την απόπειρα κάποιων να ρίξουν στο έδαφος ιστορικά αγάλματα της πόλης του Ρίτσμοντ, ο δήμαρχος αποφάσισε να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος.
 
Τζορτζ Φλόιντ: Διαδηλώσεις και στην Ευρώπη, επεισόδια στην Αθήνα
Εκτός των ΗΠΑ, διαδηλώσεις έγιναν και σε πόλεις της Ευρώπης. Ανάμεσα σε αυτές και η Αθήνα, όπου η πορεία έξω από την Αμερικανική πρεσβεία ήταν αρχικά ειρηνική, μέχρι που μία ομάδα κουκουλοφόρων εμφανίστηκε, μετατρέποντας την πορεία ειρήνης σε οδομαχία με τους αστυνομικούς. Οι μολότοφ έπεφταν «βροχή» μάλιστα, ενώ κάποιοι έσπασαν βιτρίνες σε καταστήματα στο Κολωνάκι. Η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 12 προσαγωγές.
 
Διαδηλώσεις έγιναν και στην Φινλανδία, την Σουηδία (χωρίς παρατράγουδα), την Γερμανία, την Γαλλία, αλλά και την Βρετανία, όπου κι εκεί σημειώθηκαν επεισόδια και υπήρξαν συλλήψεις. Στην Ολλανδία, υπό τον φόβο του κορωνοϊού, η αστυνομία διέλυσε τις συγκεντρώσεις.
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το