Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βολιβία: 31 νεκροί από φωτιά σε φυλακή μετά από συμπλοκή κρατουμένων

banner roots

Βολιβία: 31 νεκροί από φωτιά σε φυλακή μετά από συμπλοκή κρατουμένων
28.08.2013 | 03:34

Βολιβία: 31 νεκροί από φωτιά σε φυλακή μετά από συμπλοκή κρατουμένων

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Διεθνή

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 23 Αυγούστου σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας της Βολιβίας στοίχισε τη ζωή σε 31 κρατουμένους, οι περισσότεροι από τους οποίους πέθαναν από ασφυξία, σύμφωνα με τον τελικό απολογισμό της τραγωδίας που έδωσαν την Τρίτη (27/08) στη δημοσιότητα οι σωφρονιστικές αρχές της χώρας.

Η φωτιά ξεκίνησε μετά από μια συμπλοκή μεταξύ κρατουμένων στη φυλακή της Παλμασόλα Σάντα Κρους, στα ανατολικά της χώρας. Αρχικά η αστυνομία έκανε λόγο για 29 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Σύμφωνα με τον Ραμίρο Γιάνος, τον υπεύθυνο των σωφρονιστικών υπηρεσιών, στα θύματα περιλαμβάνονται δύο βαρυποινίτες που είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη 30 ετών ο καθένας. Οι υπόλοιποι ήταν όλοι τους προφυλακισμένοι για μικροαδικήματα ενώ στα απανθρακωμένα πτώματα βρέθηκε και ένα παιδί που βρισκόταν στη φυλακή κατά παράβαση των κανονισμών.

"Πώς είναι δυνατόν άνθρωποι που κατηγορήθηκαν ότι έκλεψαν ένα γκαζάκι να βρίσκονται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας;" διερωτήθηκε ο Συνήγορος του Πολίτη Γκρεγκόριο Λάνσα, ο οποίος επισκέφθηκε τη φυλακή.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιολάντα Ερέρα ζήτησε να ξεκινήσει επίσημη έρευνα ώστε να διαλευκανθεί πώς κατάφεραν οι κρατούμενοι να περάσουν από τη μία πτέρυγα της φυλακής σε μια άλλη. Ο Γιάνος από την πλευρά του αποκάλυψε ότι "πολλοί αστυνομικοί άνοιξαν τις πόρτες, όπως δήλωσαν οι κρατούμενοι".

Τα επεισόδια στη φυλακή όπου κρατούνται σχεδόν 5.000 άνθρωποι ξεκίνησαν με αφορμή μια αντιπαλότητα μεταξύ δύο ομάδων κρατουμένων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το