Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Ουκρανία: Η Μόσχα απειλεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο | Βαριές οι ρωσικές απώλειες, λέει το Λονδίνο

banner roots

Ουκρανία: Η Μόσχα απειλεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο | Βαριές οι ρωσικές απώλειες, λέει το Λονδίνο
26.04.2022 | 08:44

Ουκρανία: Η Μόσχα απειλεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο | Βαριές οι ρωσικές απώλειες, λέει το Λονδίνο

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Ο πόλεμος που κήρυξε η Ρωσία στην Ουκρανία συμπλήρωσε δύο μήνες, ωστόσο οι εκτιμήσεις για επέμβαση «εξπρές» έχουν διαψευστεί με τον πλέον δραματικό τρόπο.

Και, ναι μεν οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ρίξει το μεγαλύτερο βάρος τους στα ανατολικά και τα νότια -και δη στις περιοχές στρατηγικής σημασίας, επιδιώκοντας να δημιουργήσουν έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία- ωστόσο το σφυροκόπημα δεν σταμάτησε ούτε καν τις ημέρες του Πάσχα.
 
Σαν να μην έφτανε αυτό, οι χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, πυροδότησαν παγκόσμια ανησυχία, αφού δείχνουν ότι η Μόσχα κλιμακώνει την ένταση και είναι έτοιμη για πιο ευρεία σύρραξη.
 
Τα μηνύματα προς το ΝΑΤΟ και οι απειλές Λαβρόφ για πυρηνικό πόλεμο
Οι «βόμβες» τις οποίες πυροδότησε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, είχαν άμεσους αποδέκτες όχι μόνο την Ουκρανία, αλλά και το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.
 
Και αυτό διότι, όπως επισήμανε, όσο η Δύση στέλνει όπλα στην Ουκρανία, τόσο αυτό μεταφράζεται ότι το ΝΑΤΟ «επί της ουσίας εμπλέκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία» και ότι υπάρχει «σημαντικός» κίνδυνος πυρηνικής σύγκρουσης!
 
Μιλώντας στην εκπομπή Big Game του Channel One, ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει μεν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, ωστόσο κατηγόρησε την Ουκρανία ότι «παριστάνει» πως συζητά και προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει «πραγματικός» κίνδυνος να ξεσπάσει τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. «Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, είναι πραγματικός, δεν πρέπει να τον υποτιμούμε», τόνισε.
 
 
«Ο Ζελένσκι υποδύεται ότι διαπραγματεύεται»
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τον Ουκρανό πρόεδρο, έναν πρώην ηθοποιό που εξελέγη το 2019, ότι «υποδύεται» ότι διαπραγματεύεται. «Είναι καλός ηθοποιός (…) αν κοιτάξουμε προσεκτικά και διαβάσουμε προσεκτικά αυτά που λέει, θα βρούμε χιλιάδες αντιφάσεις», είπε.
 
«Η καλή θέληση έχει και τα όριά της. Και αν δεν είναι αμοιβαία, δεν συμβάλλει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης», είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία. «Αλλά συνεχίζουμε να διεξάγουμε διαπραγματεύσεις με την ομάδα (που επέλεξε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι) και οι επαφές αυτές θα συνεχιστούν», πρόσθεσε.
 
Η «κατάσταση» στην Ουκρανία θα λήξει με μια συνθήκη, όμως το περιεχόμενό της θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στο στρατιωτικό πεδίο, όπως επισήμανε ο Λαβρόφ.
 
Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, «η Ρωσία κάνει ήδη πολλά» για την επίλυση της τρέχουσας κρίσης.
 
 
Πάντως, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, απάντησε ότι ο Λαβρόφ προσπαθεί απλώς να «τρομάξει τον κόσμο να μην στηρίξει την Ουκρανία».
 
Βρετανία: Κρίσιμες οι 3 επόμενες εβδομάδες -Βαριές οι απώλειες των Ρώσων
Στο μεταξύ, οι Βρετανοί κάνουν εκτιμήσεις για πολύ βαριές απώλειες της Ρωσίας στο πεδίο των μαχών.
 
Συγκεκριμένα, η βρετανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι η Μόσχα έχει χάσει περίπου 15.000 στρατιωτικούς αφότου οι δυνάμεις της εισέβαλαν στην Ουκρανία.
 
Την εκτίμηση των Βρετανών, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης, Μπεν Ουάλας, που εκφράστηκε ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.
 
Σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, έχουν καταστραφεί ή πέσει στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων πάνω από 2.000 τεθωρακισμένα οχήματα, ανάμεσά τους τουλάχιστον 530 άρματα μάχης. Πάντα κατά τον Μπεν Ουάλας, η Ρωσία έχει χάσει επίσης πάνω από 60 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.
 
Βρετανία: Η Ρωσία δεν έχει πετύχει σχεδόν κανέναν στόχο της
Κατά την άποψη του υπουργού της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, η Ρωσία δεν έχει επιτύχει σχεδόν κανέναν από τους στόχους που το Λονδίνο θεωρεί ότι είχε θέσει το Κρεμλίνο στην Ουκρανία.
 
 
Ακόμη, ανέφερε πως από τα 120 ρωσικά τάγματα που είχαν αναπτυχθεί ενόψει της εισβολής, που κατ’ αυτόν αναλογούν στο 65% του ρωσικού πεζικού, το 25% δεν είναι πλέον ετοιμοπόλεμο.
 
Η κυβέρνηση στο Κίεβο δίνει ακόμη πιο υψηλούς αριθμούς ρωσικών απωλειών, υποστηρίζει ότι έχουν σκοτωθεί 22.000 Ρώσοι στρατιωτικοί, ότι έχουν καταρριφθεί 181 μαχητικά αεροσκάφη και 154 ελικόπτερα και έχουν καταστραφεί 884 άρματα μάχης και 2.258 άλλα τεθωρακισμένα. Είναι αδύνατον οι ισχυρισμοί αυτοί να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.
 
Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Γουάλας, χαρακτήρισε «κρίσιμες» τις επόμενες τρεις εβδομάδες του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
 
Ο ουκρανικός στρατός χρειάζεται περισσότερο πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς και πυρομαχικά, καθώς και πυραύλους κατά πλοίων, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι επόμενες τρεις εβδομάες του πολέμου στην Ουκρανία είναι κρίσιμες και τονίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιδιώξει να βοηθήσει όπου είναι δυνατόν.
 
 
Ο Μπεν Γουάλας υπογράμμισε τη σημασία που έχει για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να έχουν ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για το πώς η Ευρώπη «θα συγκρατήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν μετά το πέρας όλων αυτών. Πώς θα ζήσουμε με αυτόν τον γείτονα στην Ευρώπη εάν παραμείνει; Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα για όλους μας», τόνισε ο Γουάλας.
 
Ενας νεκρός από τις επιθέσεις στους πέντε σιδηροδρομικούς σταθμούς
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της κρατικής σιδηροδρομικής εταιρείας της Ουκρανίας λέει ότι ένας σιδηροδρομικός εργάτης σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν από επιδρομές ρωσικών πυραύλων σε πέντε ουκρανικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς τη Δευτέρα, αναφέρει το Reuters.
 
«Σκοτώσαμε πάνω από 200 Ρώσους, αποκρούσαμε 5 ρωσικές επιθέσεις», λένε οι Ουκρανοί
Εν τω μεταξύ, οι ουκρανικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι απέκρουσαν πέντε ρωσικές επιθέσεις και σκότωσαν περισσότερους από 200 Ρώσους στρατιωτικούς, σύμφωνα με την στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας στον νότιο και ανατολικό τομέα. Πέντε τανκς καταστράφηκαν επίσης, μαζί με οκτώ τεθωρακισμένα οχήματα, ανέφερε η ανακοίνωση.
 
Πηγή: iefimerida.gr
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το