Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε τον Μάρτιο καθώς αυξάνονται οι τιμές
afoi poriazi
Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε τον Μάρτιο καθώς αυξάνονται οι τιμές
12.05.2022 | 09:58

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε τον Μάρτιο καθώς αυξάνονται οι τιμές

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε τον Μάρτιο, καθώς τα νοικοκυριά άρχισαν να αισθάνονται τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών και της μείωσης των δαπανών.

Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% τον Μάρτιο μετά από καμία ανάπτυξη το Φεβρουάριο, ανέφερε το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ONS).

"Μπορείτε να δείτε το κόστος ζωής να αρχίζει πραγματικά να δαγκώνει", δήλωσε στο BBC ο Ντάρεν Μόργκαν, διευθυντής οικονομικών στατιστικών στο ONS.

Ο κ. Μόργκαν είπε ότι οι καταναλωτές ξοδεύουν λιγότερα σε καταστήματα και μειώνουν τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο λόγω των υψηλότερων τιμών των καυσίμων.

Αν και η οικονομία συρρικνώθηκε τον Μάρτιο, αυξήθηκε συνολικά κατά 0,8% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, γεγονός που οφείλεται στον τουρισμό και τις ταξιδιωτικές επιχειρήσεις που ανακάμπτουν από τους περιορισμούς της πανδημίας του κορονοϊού.

Ωστόσο, η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει "απότομη οικονομική επιβράδυνση", με τις τιμές να αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των 30 ετών, λόγω της αύξησης του κόστους καυσίμων, τροφίμων και ενέργειας.

Η Τράπεζα έχει προβλέψει ότι ο πληθωρισμός - ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται οι τιμές - θα μπορούσε να ξεπεράσει το 10% μέχρι το τέλος του έτους.

Ο κ. Μόργκαν ανέφερε ότι οι συναλλαγές στον τομέα του λιανικού εμπορίου έχουν συρρικνωθεί “πολύ κάτω από τις προσδοκίες” τον Μάρτιο, με τους πολίτες να μειώνουν τις δαπάνες για “ακριβά εισιτήρια και μη απαραίτητα αντικείμενα”.

Ανέφερε ότι υπήρξε επίσης μεγάλη πτώση στις πωλήσεις καυσίμων καθώς οι καταναλωτές περιόρισαν τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο που έκαναν λόγω του υψηλού κόστους καυσίμων στις αντλίες, αποτέλεσμα της ανόδου των τιμών του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά.

"Η άλλη βιομηχανία που είδαμε να αγωνίζεται πολύ είναι η αυτοκινητοβιομηχανία. Αγωνίζονται πραγματικά αυτή τη στιγμή", ανέφερε.

Η Εταιρεία Κατασκευαστών και Εμπόρων Αυτοκινήτων δήλωσε ότι ο Μάρτιος σηματοδότησε το "πιο αδύναμο" για τις ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων από το 1998, καθώς τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας εξακολουθούν να παρεμποδίζουν τους κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018