Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Ιράν: Αναταραχές και αιματηρές διαδηλώσεις επειδή γυναίκες κόβουν τα μαλλιά τους επαναστατώντας

banner roots

Ιράν: Αναταραχές και αιματηρές διαδηλώσεις επειδή γυναίκες κόβουν τα μαλλιά τους επαναστατώντας
22.09.2022 | 15:10

Ιράν: Αναταραχές και αιματηρές διαδηλώσεις επειδή γυναίκες κόβουν τα μαλλιά τους επαναστατώντας

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Διεθνή

Το κύμα συμπαράστασης είναι οργισμένο και τεράστιο. 

Κατα μήκος του Ιράν, οι γυναίκες καίνε τα χιτζάμπ τους και κόβουν τα μαλλιά τους και ντυμένες μόνο με την οργή τους διαμαρτύρονται για τον βίαιο, απάνθρωπο θάνατο της Mahsa Amini η οποία φαίνεται να συνελήφθη στην Τεχεράνη από “την αστυνομία ηθικής” γιατι δεν φορούσε το χιτζαμπ της και παραβίαζε τους νόμους που θέλουν τις γυναίκες με μαλλιά και σώμα καλυμμένο. Η Mahsa Amini κατέρρευσε μετά την κράτησή της από την αστυνομία, σε μυστηριώδεις συνθήκες, τις οποίες η αστυνομία προσπαθεί να ξεπλύνει με τον ισχυρισμό ότι έπαθε καρδιακή προσβολή και ότι δεν σκοτώθηκε!

Όλη η χώρα βρίσκεται σε φλέγουσα αναταραχή και μετράει ήδη νεκρούς από τα πυρά αστυνομικών που προσπαθούν να καταστείλουν τις διαδηλώσεις. Υπάρχει ήδη πληροφορία ότι ο ΟΗΕ είχε λάβει πολλά και επαληθευμένα βίντεο βίαιης μεταχείρισης γυναικών τον τελευταίο καιρό γιατι η αστυνομία ηθικής έχει επεκτείνει τις περιπολίες στους δρόμους για να καταπολεμήσει όσες γυναίκες  θεωρεί ότι φορούσαν «χαλαρό χιτζάμπ». Παρά το μένος του φανερού όμως αυτού πολέμου δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε αντίδραση από θεσμούς και όργανα που θα είχαν τη δύναμη και τη δικαιοδοσία να επέμβουν.

Με μια θαυμαστά θαρραλέα αίσθηση του ανήκειν που βρίσκουμε μόνο ανάμεσα σε ανθρώπους που βιώνουν τη ζωη ως την ίδια μειονότητα, οι γυναίκες του Ιραν είναι εκεί. Γιατί για ακόμα μια φορά είναι οι γυναίκες αυτές που ξεκινούν έναν πόλεμο για να τελειώσουν έναν άλλον, είναι οι γυναίκες αυτές που πρέπει να βγουν στο προσκήνιο και να υπερασπιστούν τις δικές τους για μεταδοθεί η είδηση μιας ακόμα σκοτωμένης γυναίκας από την πατριαρχική της χώρα, είναι οι γυναίκες αυτές που στέκονται, καινε τα ρούχα τους κόβουν τα μαλλιά τους. Την ύστατη στιγμή, κανείς άλλος δεν θα μας υπερασπιστεί παρά όσες ζουν σε αυτό το καθεστώς ορισμένου και ωμού μισογυνισμού. Πολιτικοί και διεθνείς φορείς μπορει να αοριστολογούν, αλλά οι γυναίκες του Ιράν έχουν ξεκινήσει ήδη την δικά τους επανάσταση, με μια πράξη γυναικείας επανάστασης τόσο διαχρονική.

Το κόψιμο των μαλλιών που ισοδυναμεί με την πλήρη απάρνηση της γυναικείας ταυτότητας και κάθε σημείου καταπίεσης της, υποδηλώνει διαχρονικά και σε πολλές κουλτούρες την άρνηση υποτέλειας, την γυναικεία χειραφέτηση, τον συλλογικό σχεδιασμό της γυναικείας πορείας προς την ελευθερία.

Ένα σημαίνον ομορφιάς, κοινωνικής θέσης, στατους και ατομικότητάς, τα μαλλιά και η έλλειψή τους, είναι ένα ισχυρός οπτικός δείκτης, αρκετός για να υποκινήσει συναισθήματα, δράση, επίγνωση και ακόμη και να ξεκινήσει πολιτικά κινήματα.

Ήδη έχουμε αναφορές από αρχαίες τραγωδίες για το κόψιμο των μαλλιών ως σημάδι θρήνου. Από τον 18ο αι., η Μαρία Αντουανέτα, η τελευταία βασίλισσα της Γαλλίας, κατείχε την πολιτική της εξουσία μέσω της εμφάνισής της – κυρίως των μαλλιών της – τα οποία κατά καιρούς στολίζονταν από μοντέλα πλοίων για να γιορτάσουν τη γαλλική ναυτική νίκη. Τα μεγάλα, περίεργα χτενίσματά της λέγεται ότι συνέβαλαν στη Γαλλική Επανάσταση επειδή έγιναν σύμβολο αλόγιστης χρήσης πλούτου, ενώ πολλοί από τους υπηκόους της λιμοκτονούσαν. Ό,τι και να έκανε με τα μαλλιά της, είχε φοβερό αντίκτυπο μεταξύ άλλων και λόγω της θέση της. Και λέω μεταξύ άλλων γιατί ανεξάρτητα από την υψηλή κοινωνική τους θέση, πολλές γυναίκες έχουν χρησιμοποιήσει τα μαλλιά τους, το χτένισμα ή το κόψιμο για να εκφράσουν πολιτικές απόψεις ή να μεταφέρουν μηνύματα.

Πριν από τη δεκαετία του 1920, τα μαλλιά των γυναικών αναμενόταν να είναι πάντα μακριά, σαν το ύστατο σύμβολο θηλυκότητας και νεανικότητας. Τα μαλλιά χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και για την παραγωγή τέχνης και μερικές φορές τα έστελναν στους ερωτευμένους ως ένδειξη στοργής. Έτσι, όταν οι γυναίκες άρχισαν να κόβουν τα μαλλιά τους σε αυτό που αργότερα έγινε μοντέρνο bob, προκλήθηκε τεράστιο σκάνδαλο και μάλιστα λένε ότι πολλές κομμώτριες αρνούνταν να εκτελέσουν το κούρεμα.

21BD678A 1B01 47CF 8576 28BC41F0A756

Σύντομα, αυτό που ήταν απλώς μια τάση έγινε σύμβολο περιφρόνησης των κανόνων φύλου. Το bob κούρεμα έγινε μέρος του «flapper look», μιας αισθητικής που υιοθέτησαν οι νεαρές γυναίκες που ήθελαν να επαναστατήσουν από τις θηλυκές κοινωνικές προσδοκίες. Σήμερα, παρόλο που το bob θεωρείται ήδη mainstream χτένισμα, το ενδυναμωτικό ανατρεπτικό μήνυμά του παραμένει ζωντανό.

Στις Φιλιππίνες, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις γυναικών που ξύρισαν το κεφάλι τους ως μορφή διαμαρτυρίας το 2015, για να καταγγείλουν την απώλεια ενός σημαντικού καθεστώτος μεταρρύθμισης γης, πρακτική που τελικά έπιασε γιατί το καθεστως ανετράπη. Είναι επίσης γνωστό ότι τον 17οαι, όταν οι Αφρικανοί αναγκάστηκαν να μπουν σε πλοία σκλάβων προς τις αποικίες, πολλοί άποικοι ξύρισαν τα μαλλιά των Αφρικανών γυναικών, απανθρωποποιώντας τις, αφαιρώντας την αίσθηση της υπερηφάνειας και της ταυτότητάς τους. Σε κάποιες ηπείρους δημιούργησαν ακόμη και νόμους για να απαγορεύσουν στις μαύρες γυναίκες να έχουν πλεξούδες στον δημόσιο χώρο, οι γυναίκες έπρπε να κρύβουν τα μαλλιά τους για να δείχνουν ότι ήταν σκλάβες φορώντας μαντίλα στο κεφάλι, ενώ τα λεγόμενα ράστα ήταν σημάδι αντίστασης για τις σκλάβους, καθώς τα χρησιμοποιούσαν ως χάρτες για να ξεφύγουν από τη σκλαβιά και έκρυβαν επίσης μέσα ρύζι ή σπόρους στις πλεξούδες τους στο δρόμο τους προς τη σκλαβιά.

Το Hijab-Free Movement, ένα κίνημα που έχει έρθει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια εστιάζει, όχι στο αν η χρήση Hijab πρέπει να είναι υποχρεωτική ή όχι αλλά στην έννοια της γυναικείας επιλογής, αφού οι γυναίκες πίσω από αυτό υποστηρίζουν ότι ο κοινός εχθρός δεν είναι η ίδια η πίστη αλλά οι άντρες πίσω από αυτή.

Οι γυναίκες στο Ιράν κόβουν τα μαλλιά τους ακρωτηριάζοντας την προέκταση εκείνη της ύπαρξής τους που ξέρουν ότι δεν τους ανήκει. Είναι μια πράξη άκρατης βίας που απαντά στην σκληρότητα, τον μισογυνισμό και την οργή ανδρών σε εξουσία απέναντι στις γυναίκες και είναι μια πράξη φυσική και ενδυναμωτική ακριβώς γιατί αντλεί την ισχύ της από το κοινωνικό στίγμα που δημιουργεί.

Είναι επίσης μια αυτοεκπληρούμενη παραδοξότητα, ακριβώς γιατί όταν σταματήσει να είναι σήμα επανάστασης θα σημαίνει ότι δεν υπάρχει τίποτα κατά του οποίου μπορείς να επαναστατήσεις.

 

Πηγή: Womanlandia 

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel