Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Άρχισε η νέα αναμέτρηση για την πρωθυπουργία  

the roots web banners 06

Βρετανία: Άρχισε η νέα αναμέτρηση για την πρωθυπουργία  
22.10.2022 | 12:35

Βρετανία: Άρχισε η νέα αναμέτρηση για την πρωθυπουργία  

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Ο Ρίσι Σούνακ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί Μπόρις Τζόνσον, είναι ο πρώτος υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος που συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 100 βουλευτών-υποστηρικτών του ώστε να συμμετάσχει στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Την πληροφορία αυτή μετέφερε μέσω του Twitter ένας πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας The Guardian.

Η ψηφοφορία, εφόσον οι διεκδικητές του αξιώματος είναι περισσότεροι από δύο, θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα. Η Πένι Μόρντοντ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι προτίθεται να θέσει και αυτή υποψηφιότητα.

Η διορία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων λήγει το απόγευμα της Δευτέρας.

Η Πένι Μόρντοντ επίσημα υποψήφια για την διαδοχή Τρας.

Πρώην υπουργός Άμυνας, η Μόρντοντ ήταν ένθερμη υποστηρίκτρια της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχασε οριακά μία από τις δύο θέσεις στην τελική μονομαχία στην πρόσφατη αναμέτρηση για την ηγεσία.

Η Μόρντοντ κέρδισε επαίνους για τις επιδόσεις της στο Κοινοβούλιο τη Δευτέρα, όταν υπερασπίστηκε την κυβέρνηση ενώ ανακοινωνόταν η απόσυρση των περισσότερων από τις πολιτικές που είχαν ανακοινωθεί.

Υπό την πρωθυπουργία της Τρας, η Μόρντοντ διορίστηκε πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, και από τη θέση αυτή προήδρευσε της επίσημης ανακοίνωσης του θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ και της ανακήρυξης του Καρόλου ως βασιλιά.

Ένας βουλευτής δήλωσε ότι η Μόρντοντ έχει «ευρεία απήχηση», αναφερόμενος στην ικανότητά της να βρίσκει φίλους σε διαφορετικές πτέρυγες του κόμματος.

Η Μόρντοντ, 49 ετών, κράτησε αποστάσεις από τη σκανδαλώδη περίοδο του Μπόρις Τζόνσον στην εξουσία.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

I ‘m Up For It", είναι ο τίτλος της Sun και της Daily Express, που επικαλείται τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος απεικονίζεται χαμογελαστός στις διακοπές του στην Καραϊβική.

Η Sun γράφει ότι ο Τζόνσον θέλει "να πάρει πίσω τα κλειδιά του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ". Για την Express, θα ήταν “μια εξαιρετική πολιτική επιστροφή”.

"Σίγουρα... όχι πάλι" είναι η άποψη της Daily Mirror. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ενώ το έθνος μάχεται με την "κατήφεια του κόστους ζωής", ο πρώην πρωθυπουργός κάνει ηλιοθεραπεία στις διακοπές του. Και αφού χαρακτήρισε την Τρας ως "Λιζ το μαρούλι"... η Daily Star χλευάζει επίσης τον Τζόνσον ως λαχανικό, αποκαλώντας τον "σικ μελιτζάνα".

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι ο Ρίσι Σούνακ πιέζει να εξασφαλίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών των Τόρις, με την ελπίδα να εξασφαλίσει μια "στέψη".

Η εφημερίδα πιστεύει ότι μετά από μια προγραμματισμένη ενδεικτική ψηφοφορία για τους δύο τελευταίους υποψηφίους, και πριν τα μέλη του κόμματος εκφράσουν την άποψή τους, ο ηττημένος υποψήφιος θα μπορούσε να δεχτεί τεράστιες πιέσεις να αποχωρήσει, αν υπάρξει μεγάλη διαφορά στην ήττα.

Ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, υποστηρικτής του Τζόνσον, δηλώνει στην Telegraph ότι τάσσεται σθεναρά υπέρ του να αφεθούν τα μέλη του κόμματος να αποφασίσουν.

Πολλές εφημερίδες αναφέρονται στις προσπάθειες ανώτερων Συντηρητικών να μεσολαβήσουν για μια συνάντηση μεταξύ του Μπόρις Τζόνσον και του Ρίσι Σουνάκ.

Πρωταγωνιστεί η Daily Mail, η οποία λέει ότι στόχος είναι να αποτραπεί η αιματοχυσία στο κόμμα των Τόρις.

Όμως ένας κορυφαίος βουλευτής των Τόρις υποστηρίζει στους Times ότι η έχθρα μεταξύ των δύο ανδρών είναι πολύ μεγάλη για να συμφωνήσουν για το ποιος θα πρέπει να γίνει πρωθυπουργός. "Μισούν ο ένας τον άλλον", εξηγεί ο βουλευτής.

Οι υποστηρικτές του Σουνάκ δηλώνουν στους Times ότι μια δεύτερη θητεία του Τζόνσον θα ήταν καταστροφή για την οικονομία. Στους Financial Times, ένας οικονομολόγος εκτιμά ότι θα υπήρχε "μέρισμα ανίας" αν ο Ρίσι Σουνάκ διαδεχόταν τη Λιζ Τρας, ενώ ένας χρηματιστής προειδοποιεί ότι οι αγορές δεν θα ήθελαν περισσότερα σκάνδαλα υπό μια κυβέρνηση Τζόνσον.

Ο Guardian έχει τίτλο  -"Οι φυλές των Τόρις πηγαίνουν στον πόλεμο" - καθώς η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Μπόρις Τζόνσον εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπος με την έρευνα για το σκάνδαλο Partygate, που θα μπορούσε να βυθίσει το κόμμα σε νέο χάος. Μια πηγή κοντά στην επιτροπή προνομίων των βουλευτών αποκαλύπτει στην εφημερίδα ότι υπάρχει ένας τεράστιος όγκος επιβαρυντικών στοιχείων εναντίον του πρώην πρωθυπουργού.

Στην Daily Mail, οι σύμμαχοι του Τζόνσον λένε ότι οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον ίδιο θα πρέπει να καταθέσει πρόταση για να σταματήσει αυτό που αποκαλούν κακόβουλη έρευνα, η οποία θα μπορούσε να τον αποβάλει από το Κοινοβούλιο.

Κανένα από τα κύρια άρθρα των εφημερίδων δεν υποστηρίζει ρητά την ιδέα της επιστροφής του Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ , ή  οποιουδήποτε άλλου υποψηφίου. Η Daily Express εκθέτει τα προσόντα του Τζόνσον, αλλά καταλήγει  στο συμπέρασμα ότι το κόμμα πρέπει να ενωθεί.

Η Daily Telegraph πορεύεται σε παρόμοιο μονοπάτι- ενώ ο πρώην εκδότης της εφημερίδας, Τσαρλς Μουρ,  παροτρύνει τον Μπόρις Τζόνσον " να καθίσει στα αυγά του ", λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο  Τζόνσον φρόντισε ποτέ τα δημόσια οικονομικά όσο ήταν στην εξουσία.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το
youtube channel