Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Μείωση φόρων προβλέπει ο προϋπολογισμός του φθινοπώρου

the roots web banners 06

Βρετανία: Μείωση φόρων προβλέπει ο προϋπολογισμός του φθινοπώρου
21.11.2023 | 09:38

Βρετανία: Μείωση φόρων προβλέπει ο προϋπολογισμός του φθινοπώρου

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι πλέον σε θέση να μειώσει τους φόρους, αφού ο ρυθμός αύξησης των τιμών υποχώρησε.

Ο κ. Σούνακ σημείωσε ότι ο στόχος του για μείωση του πληθωρισμού κατά το ήμισυ έχει επιτευχθεί, οπότε οι φόροι θα μειωθούν με "υπεύθυνο τρόπο".

Αρνήθηκε να σχολιάσει "εικασίες" σχετικά με αλλαγές σε επιμέρους φόρους και ανέφερε ότι θα υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες στην κατάθεση του προϋπολογισμού του φθινοπώρου αύριο Τετάρτη.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση μπορεί τώρα να προχωρήσει στην "επόμενη φάση" του σχεδίου της για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση τόνισε ότι έχει εκπληρώσει τη δέσμευσή της να μειώσει κατά το ήμισυ τον πληθωρισμό, αφού το ποσοστό περιορίσθηκε απότομα στο 4,6% τον Οκτώβριο.

Η μείωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις χαμηλότερες παγκόσμιες τιμές ενέργειας, οπότε υπάρχει ένα όριο στο πόσα εύσημα μπορούν να πάρουν οι υπουργοί, σημειώνουν οι αναλυτές.

Ωστόσο, ο κ. Σούνακ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έλαβε "δύσκολες αποφάσεις", συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής των πληθωριστικών μισθολογικών αυξήσεων ως απάντηση στις απεργίες, για να τηρήσει τη δέσμευσή της.

"Γι' αυτό μπορούμε τώρα να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση του οικονομικού μας σχεδίου και να στρέψουμε την προσοχή μας στη μείωση των φόρων", είπε.

"Θα το κάνουμε με σοβαρότητα, θα το κάνουμε με υπευθυνότητα, αλλά αυτή η ώρα είναι τώρα εδώ".

Με τους Συντηρητικούς να υπολείπονται στις δημοσκοπήσεις, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από πολλούς δικούς της βουλευτές να μειώσει τους φόρους ενόψει των γενικών εκλογών, οι οποίες αναμένονται το επόμενο έτος.

Σε ομιλία του σε κολέγιο του Λονδίνου, ο κ. Σούνακ αναγνώρισε ότι "δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα ταυτόχρονα".

"Θα χρειαστεί πειθαρχία και πρέπει να θέσουμε προτεραιότητες", είπε. "Αλλά με την πάροδο του χρόνου, μπορούμε και θα μειώσουμε τους φόρους".

Τα σχόλιά του πρωθυπουργού σχεδόν επιβεβαίωσαν ότι θα έχουμε μείωση φόρων κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού της Τετάρτης , όταν ο υπουργός Οικονομικών θα εκθέσει τα φορολογικά σχέδια και τα σχέδια δαπανών της κυβέρνησης για το επόμενο έτος.

Ο πρωθυπουργός δεν επιβεβαίωσε πού ακριβώς θα γίνουν οι φορολογικές περικοπές.

Αλλαγές στην κοινωνική πρόνοια

Ωστόσο, ο κ. Σούνακ επισήμανε ότι θέλει να επικεντρωθεί στην "επιβράβευση της σκληρής εργασίας", γεγονός που υποδηλώνει την εθνική ασφάλιση ως τον πιθανότερο τομέα για τις περικοπές. .

Τόνισε επίσης την ανάγκη να αποφευχθεί οτιδήποτε που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι οι αιτούντες επιδόματα που κρίνονται ικανοί για εργασία και αρνούνται να αναζητήσουν εργασία θα χάσουν την πρόσβαση στα επιδόματά τους για ένα χρονικό διάστημα.

Ενώ ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ εξέτασε το ενδεχόμενο να μειώσει τον φόρο κληρονομιάς, πηγές ανέφεραν ότι το επίκεντρο της φθινοπωρινής δήλωσης για το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης θα είναι η προώθηση της ανάπτυξης - στην οποία ο φόρος κληρονομιάς έχει ελάχιστο αντίκτυπο. Ο κ. Χαντ είναι πιθανό να επανέλθει στο θέμα κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού την άνοιξη.

Αναμένεται επίσης να δοθεί έμφαση στη φορολογία των επιχειρήσεων, καθώς η μείωσή της θεωρείται κλειδί για να βοηθηθεί η ανάπτυξη της οικονομίας.

Όσον αφορά τη στήριξη των επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θέλει να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να "επενδύσουν, να καινοτομήσουν και να αναπτυχθούν μέσω χαμηλότερων φόρων και απλούστερης ρύθμισης".

Ο κ. Σούνακ σε μια αναφορά στην προκάτοχό του Λιζ Τρας, η οποία τον κέρδισε στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία των Συντηρητικών το καλοκαίρι του 2022, δεσμεύτηκε να μην κάνει "το ίδιο οικονομικό λάθος με τον περσινό μίνι προϋπολογισμό" και προειδοποίησε κατά των "μη χρηματοδοτούμενων φορολογικών περικοπών".

Όσον αφορά τα επιδόματα, δήλωσε ότι θέλει να "μεταρρυθμίσει" το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, ώστε "η εργασία να πληρώνεται πάντα".

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει αύξηση των πληρωμών των επιδομάτων που θα είναι ανάλογες με το ποσοστό του πληθωρισμού του Οκτωβρίου που είναι 4,6% και όχι με το υψηλότερο ποσοστό του Σεπτεμβρίου που είναι 6,7%, όπως προβλέπει η σχετική σύμβαση.

Ο κ. Σούνακ έκανε σαφές ότι δεν θα "προδικάσει" οποιεσδήποτε ανακοινώσεις που αναμένονται αύριο Τετάρτη, αλλά πρόσθεσε ότι το σύστημα πρόνοιας θα πρέπει να είναι "συμπονετικό, δίκαιο και βιώσιμο".

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους ανθρώπους να εργαστούν, καθώς και για να "πατάξει τους απατεώνες της κοινωνικής πρόνοιας".

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel