Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία : Έρευνα για την πανδημία | Πλήρης έλλειψη ηγεσίας καθώς οι περιπτώσεις Covid αυξήθηκαν το φθινόπωρο του 2020, σύμφωνα με τον κύριο επιστημονικό σύμβουλο της τότε κυβέρνησης.
Βρετανία : Έρευνα για την πανδημία | Πλήρης έλλειψη ηγεσίας καθώς οι περιπτώσεις Covid αυξήθηκαν το φθινόπωρο του 2020, σύμφωνα με τον κύριο επιστημονικό σύμβουλο της τότε κυβέρνησης.
21.11.2023 | 09:40

Βρετανία : Έρευνα για την πανδημία | Πλήρης έλλειψη ηγεσίας καθώς οι περιπτώσεις Covid αυξήθηκαν το φθινόπωρο του 2020, σύμφωνα με τον κύριο επιστημονικό σύμβουλο της τότε κυβέρνησης.

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Ο σερ Πάτρικ Βάλανς, αναφέρει στο ημερολόγιό του ότι ο τότε πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ήταν "ασυνεπής".

Σημειώνει επίσης ότι δεν του ζητήθηκε η γνώμη για το σχέδιο Eat Out to Help Out - "Φάε Έξω για Βοήθεια"- που ξεκίνησε από τον Ρίσι Σουνάκ εκείνο το καλοκαίρι.

Ο σερ Πάτρικ υπογράμμισε ότι το πρώτο lockdown – ο κατ’ οίκος περιορισμός και η απαγόρευση της κυκλοφορίας - αμέσως μετά την έναρξη της πανδημίας επιβλήθηκε περίπου "μια εβδομάδα αργότερα".

Την Τρίτη, ο σερ Πάτρικ κατέθεσε περίπου για πέντε ώρες στην επιτροπή Covid που διεξάγει την έρευνα για τις σημαντικές αποφάσεις που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ αποσπάσματα από το ημερολόγιό του διαβάστηκαν για να τα ακούσουν τα μέλη της επιτροπής. .

Το ημερολόγιό του δείχνει ότι ήταν ιδιαίτερα κριτικός για την πολιτική λήψη των αποφάσεων κατά το δεύτερο lockdown το φθινόπωρο του 2020.

Σύμφωνα με τον σερ Πάτρικ, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ο κ. Τζόνσον είχε εκνευριστεί από την ιδέα ενός δεύτερου “κλειδώματος”. Θεωρούσε ότι ήταν καιρός να επιτραπεί στον ιό να εξαπλωθεί καθώς "οι περισσότεροι που πέθαναν είχαν ήδη συμπληρώσει τον κύκλο της ζωής τους".

Ωστόσο, μέσα σε λίγες εβδομάδες, ξεκίνησε ένας “αποκλεισμός” διάρκειας ενός μήνα στην Αγγλία. Τα αποσπάσματα από το ημερολόγιο κάνουν σαφές ότι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ο κ. Τζόνσον φαινόταν να υποστηρίζει την ιδέα περισσότερων περιορισμών, κάνοντας την εκτίμηση ότι ο αριθμός των θανάτων ήταν "φρικτός".

"Είναι τόσο ασυνεπής", γράφει ο σερ Πάτρικ στις 28 Οκτωβρίου. "Έχουμε έναν αδύναμο, αποφασιστικό πρωθυπουργό."

Ο ειδικός σύμβουλος του κ. Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς, είχε πει: "Ο [τότε υπουργός Οικονομικών] Ρίσι [Σούνακ] πιστεύει απλώς ας αφήσουμε τους ανθρώπους να πεθάνουν και αυτό είναι εντάξει", σύμφωνα με το ημερολόγιο του σερ Πάτρικ.

Ο σερ Πάτρικ έγραψε: "Όλα αυτά φαίνονται σαν μια πλήρη έλλειψη ηγεσίας." Σε μια εγγραφή που έγινε στην αρχή της πανδημίας, τον Μάιο του 2020, σημείωσε ότι ο κ. Τζόνσον ήταν "σαφώς μπερδεμένος" από μερικές από τις επιστημονικές πληροφορίες.

Ήταν της γνώμης ότι ήταν δύσκολο να υπάρχει βεβαιότητα ότι ο τότε πρωθυπουργός "είχε καταλάβει τι έλεγε ένα γράφημα δεδομένων".

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο κ. Τζόνσον δεν ήταν μόνος του μεταξύ των παγκοσμίων ηγετών που αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην κατανόηση "περίπλοκων" δεδομένων.

Ο σερ Πάτρικ αποκάλυψε επίσης ότι καμιά φορά διαφωνούσε με τον κύριο ιατρικό σύμβουλο του Ηνωμένου Βασιλείου, τον καθηγητή Σερ Κρις Γουίτι, σχετικά με το κατά πόσον έπρεπε να επιβάλλονται περιορισμοί και ότι "κάποτε [ο σερ Κρις] είχε δίκιο".

Ωστόσο, είπε ότι η πεποίθησή του ότι το lockdown του Μαρτίου του 2020 ήρθε πολύ αργά - με την οποία ο σερ Κρις διαφώνησε - έχει δικαιωθεί.

"Αυτή ήταν μια περίσταση όπου πιστεύω ότι είναι σαφές ότι θα έπρεπε να είχαμε πάρει την απόφαση νωρίτερα", είπε, προτείνοντας ότι τα περιοριστικά μέτρα θα έπρεπε να είχαν επιβληθεί μια εβδομάδα νωρίτερα.

Ο σερ Πάτρικ σημείωσε ότι η αρμοδιότητα του καθηγητή σερ Κρις περιλάμβανε τη δημόσια υγεία, οπότε είχε επικεντρωθεί περισσότερο στις συνέπειες για την υγεία των ανθρώπων από τους περιορισμούς. Και ήταν "χρήσιμο και εποικοδομητικό" να συζητήσει αυτές τις συνέπειες στο πλαίσιο της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος σε γεγονότα αργότερα στο έτος, ο σερ Πάτρικ είπε ότι έγιναν περισσότερα λάθη όταν σε ορισμένες περιοχές όπως στο Λέστερ και στο Λίβερπουλ επιβλήθηκαν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα σε σχέση με αυτά που ίσχυαν για άλλες πόλεις.

Αυτό είχε γίνει σαφές τον Οκτώβριο του 2020 μετά την επιβολή των περιφερειακών περιορισμών, όπου "κάθε βουλευτής" είχε υποστηρίξει ότι η περιοχή του δεν θα έπρεπε να τεθεί σε υψηλότερο επίπεδο κινδύνου , με αυστηρότερους περιορισμούς για τις συναθροίσεις και τις συναντήσεις μεταξύ των ανθρώπων και τη λειτουργία επιχειρήσεων, παρατήρησε ο σερ Πάτρικ.

'Πολύ έκπληκτος'

Ο σερ Πάτρικ αμφισβήτησε επίσης τα γραπτά στοιχεία που είχε παράσχει ο σημερινός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, στην έρευνα.

Στην επιτροπή παρουσιάσθηκε μια ενότητα της κατάθεσης μαρτυρίας του κ. Σούνακ, στην οποία είχε δηλώσει ότι κανείς δεν τον είχε ενημερώσει για τις ανησυχίες που είχαν εκφράσει ορισμένοι σχετικά με το πρόγραμμα Eat Out to Help Out που ο σημερινός πρωθυπουργός είχε εισηγηθεί ως υπουργός οικονομικών, το καλοκαίρι του 2020.

Ωστόσο, ο σερ Πάτρικ είπε ότι το πρόγραμμα, που προσέφερε έκπτωση στις τιμές για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να επιστρέψουν σε καφετέριες και εστιατόρια, ήταν "πιθανόν να αυξήσει τη μετάδοση του ιού" - και θα ήταν "πολύ έκπληκτος" αν κάποιοι υπουργοί δεν το είχαν αντιληφθεί.

Παράλληλα ο σερ Πάτρικ επέκρινε ορισμένες από τις συμβουλές του υπουργείου Οικονομικών στη λήψη αποφάσεων για την πανδημία.

Σε μια καταχώρηση ημερολογίου από τον Οκτώβριο του 2021, περιέγραψε ορισμένες οικονομικές προβλέψεις ως βασισμένες σε "κανένα αποδεικτικό στοιχείο, καμία διαφάνεια, απόλυτα δογματικές και λανθασμένες καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας".

Όταν ρωτήθηκε για τις παρατηρήσεις αυτές, είπε ότι πιθανόν είχαν γίνει αργά το βράδυ "από απογοήτευση", αλλά έσπευσε να σημειώσει ότι υπήρχε "ανισορροπία" μεταξύ της διαφάνειας των οικονομικών και των επιστημονικών συμβουλών.

Πρόσθεσε ότι οι συμβουλές συχνά δεν ήταν "αρεστές" και οι σύμβουλοι έπρεπε μερικές φορές να "εργάζονται διπλά για να διασφαλίσουν ότι τα επιστημονικά στοιχεία και οι συμβουλές ακούγονταν σωστά".

Μια καταχώρηση ημερολογίου αναφέρει ότι σε μια συνάντηση με οικονομικό προσανατολισμό, ο κύριος Σούνακ είχε πει "η συνάντηση γίνεται για τον χειρισμό των επιστημόνων και όχι για τον χειρισμό του ιού", χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει ότι ο σερ Κρις Γουίτι ήταν παρών στο δωμάτιο.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

seajets superRunner

 

youtube channel