Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βασιλιάς Κάρολος : Παραμένει στη θέση του ως αρχηγός του κράτους αλλά θα απέχει από τα δημόσια καθήκοντα του

the roots web banners 06

Βασιλιάς Κάρολος : Παραμένει στη θέση του ως αρχηγός του κράτους αλλά θα απέχει από τα δημόσια καθήκοντα του
06.02.2024 | 11:25

Βασιλιάς Κάρολος : Παραμένει στη θέση του ως αρχηγός του κράτους αλλά θα απέχει από τα δημόσια καθήκοντα του

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Ο βασιλιάς επέστρεψε στο Λονδίνο από το Σάντριγχαμ στο Νόρφολκ το πρωί της Δευτέρας και το παλάτι αναφέρει ότι ξεκίνησε θεραπεία για καρκίνο ως εξωτερικός ασθενής.

Αν και θα διακόψει τις δημόσιες υποχρεώσεις του, ο βασιλιάς θα συνεχίσει τον συνταγματικό του ρόλο ως αρχηγός του κράτους.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει ένας θεσμικός μηχανισμός για τις περιπτώσεις που ο αρχηγός του κράτους δεν είναι σε θέση να εκτελέσει τα επίσημα καθήκοντά του - σε αυτή την περίπτωση μπορούν να διοριστούν "σύμβουλοι του κράτους" για να αναπληρώσουν τον μονάρχη.

Επί του παρόντος, σε αυτούς περιλαμβάνονται η βασίλισσα Καμίλα, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, η πριγκίπισσα Άννα και ο πρίγκιπας Εδουάρδος. Ο πρίγκιπας Χάρι και ο δούκας της Υόρκης δεν καλούνται πλέον, επειδή δεν πλέον εν ενεργεία βασιλείς.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ είχε επίσης αποσυρθεί προσωρινά από τις δημόσιες υποχρεώσεις του, καθώς βοηθούσε τη σύζυγό του Κέιτ , την πριγκίπισσα της Ουαλίας, η οποία ανάρρωνε από την εγχείρηση στην κοιλιά που έκανε τον περασμένο μήνα.

Αλλά ανακοινώθηκε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι ο Ουίλιαμ θα επιστρέψει στα δημόσια καθήκοντα αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Η διάγνωση για καρκίνο του Καρόλου φιγουράρει σε όλα τα πρωτοσέλιδα της Τρίτης. Οι Times, η Daily Telegraph, η Daily Mirror, η Daily Express και η Sun έχουν την ίδια φωτογραφία του μονάρχη με μπλε κοστούμι με άσπρες ρίγες, η οποία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη Γαλλία πέρυσι, αλλά δόθηκε στη δημοσιότητα από το παλάτι τη Δευτέρα.

Η Sun γράφει ότι το έθνος έχει υποστεί σοκ. Η i αναφέρει ότι η ανακοίνωση καταργεί το βασιλικό πρωτόκολλο. Οι Times αποκαλύπτουν ότι οι insiders - οι γνώστες των βασιλικών πραγμάτων - θεώρησαν ότι η είδηση δεν μπορούσε να μείνει μυστική για πολύ, δεδομένου ότι ο βασιλιάς έχει ήδη αρχίσει την θεραπεία. Το σχόλιο στο πρωτοσέλιδο της Telegraph σημειώνει ότι είναι χαρακτηριστικό της ευθύτητας και της ειλικρίνειας του βασιλιά ότι μοιράστηκε την είδηση.

Η Mirror εκτιμά ότι οι γιατροί ελπίζουν ότι η απόφαση του Καρόλου να ανακοινώσει ότι πάσχει από καρκίνο θα ενθαρρύνει όσους έχουν ενδείξεις της νόσου να αναζητήσουν θεραπεία. Ένας ιατρός – παθολόγος σημειώνει στην εφημερίδα ότι γεγονός δείχνει ότι ο καρκίνος δεν κάνει διακρίσεις και ότι δεν είναι ντροπή να αναζητήσει κανείς βοήθεια.

Οι Times καταλαβαίνουν ότι η ασθένεια έχει εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο. Ανάλυση στις εσωτερικές σελίδες της εφημερίδας αναφέρει ότι με το να μην αποκαλύπτει τον τύπο του καρκίνου που έχει, ο βασιλιάς αναμφισβήτητα ανοίγει την αγκαλιά του σε όλους όσους πάσχουν από οποιαδήποτε παραλλαγή της νόσου. Αλλά γράφει ότι υπάρχει επίσης ο κίνδυνος πολλοί να υποθέσουν ότι η κατάσταση είναι πιο δυσοίωνη από ό,τι λέει το Παλάτι.

Η Daily Mail, η Metro και η Daily Star είναι μεταξύ των εφημερίδων που αναφέρουν ότι ο Δούκας του Σάσεξ πρόκειται να επιστρέψει αεροπορικώς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Mail αναρωτιέται αν η διάγνωση του βασιλιά θα οδηγήσει στη συμφιλίωση μεταξύ των γιων του.

Ο βασιλικός συντάκτης της Mirror μας ενημερώνει ότι όσοι βρίσκονται κοντά στον πρίγκιπα Χάρι του έχουν τονίσει συστηματικά την επιθυμία να αποκατασταθούν οι σχέσεις και υποστηρίζει ότι ο Κάρολος τονίζει συνεχώς την αγάπη του για τα παιδιά του. Αλλά το άρθρο λέει επίσης ότι ο πρίγκιπας της Ουαλίας εξακολουθεί να αισθάνεται θιγμένος από τις δηλώσεις του αδελφού του και είναι απίθανο να συμμερίζεται την πεποίθηση ορισμένων από το προσωπικό του παλατιού ότι η αγάπη νικά τα πάντα.

Η Guardian είναι μία από τις λίγες εφημερίδες που δεν φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδό της μια φωτογραφία του Βασιλιά - αντ' αυτού επέλεξε μια φωτογραφία της Taylor Swift - η οποία, όπως αναφέρει, έγραψε ιστορία στα Grammy, καθώς έγινε ο μοναδικός καλλιτέχνης που κέρδισε το άλμπουμ της χρονιάς τέσσερις φορές.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το