Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανίa : Τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο Ρουάντα για τους παράτυπους μετανάστες

the roots web banners 06

Βρετανίa : Τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο Ρουάντα για τους παράτυπους μετανάστες
23.04.2024 | 13:28

Βρετανίa : Τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο Ρουάντα για τους παράτυπους μετανάστες

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Το σχέδιο απέλασης των μεταναστών εκπονήθηκε πριν από δύο χρόνια από την κυβέρνηση των Τόρις και παρουσιάζεται ως κομβικό σημείο της πολιτικής της για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. 

Προβλέπει την μεταφορά στην Ρουάντα των αιτούντων άσυλο που έχουν εισέλθει παρανόμως στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.

  • Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το εμβληματικό νομοσχέδιο του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ για τη Ρουάντα, μετά από μια νυχτερινή συνεδρίαση και μήνες διαμάχης
  • Οι Λόρδοι εγκατέλειψαν την τελική τους μάχη για μία τροπολογία - ή αλλαγή - στο νομοσχέδιο, η οποία επικεντρώθηκε στην ασφάλεια της χώρας
  • Ο λόρδος Σαρπ, μιλώντας εκ μέρους της κυβέρνησης, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο είχε ελεγχθεί αρκετές φορές και οι Λόρδοι πρέπει τώρα να αποδεχθούν τη βούληση της εκλεγμένης Βουλής
  • Ο Σούνακ δήλωσε ότι οι πτήσεις που θα μεταφέρουν ορισμένους αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα θα ξεκινήσουν σε "10-12 εβδομάδες"
  • Το σχέδιο - που έχει σκοπό να αποτρέψει τους μετανάστες που διασχίζουν τη Μάγχη με μικρές βάρκες - ανακοινώθηκε το 2022, αλλά καμία πτήση δεν έχει ξεκινήσει
  • Ο Σούνακ είχε πει προηγουμένως ότι ανέμενε οι πτήσεις να ξεκινήσουν αυτή την άνοιξη. Ο πρωθυπουργός του ΗΒ αναγνώρισε την καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την υλοποίησή του νομοσχεδίου , αλλά επέρριψε την ευθύνη στους Εργατικούς

Το νομοσχέδιο συνοδεύεται από μία νέα συνθήκη ανάμεσα στο Λονδίνο και το Κιγκάλι και επιδιώκει να ανταποκριθεί στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που είχε κρίνει παράνομο το αρχικό κείμενο τον περασμένο Νοέμβριο. Στο νέο κείμενο η Ρουάντα ορίζεται ως ασφαλής τρίτη χώρα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επέκρινε την Βουλή των Λόρδων, όπου οι Συντηρητικοί δεν διαθέτουν πλειοψηφία, η οποία προσπαθούσε εδώ και εβδομάδες να αμβλύνει το κείμενο του νομοσχεδίου.

Δύο σημαντικές τροπολογίες

Κατά την έναρξη της ημέρας χθες , οι βουλευτές στη Βουλή των Λόρδων επεδίωκαν δύο τροπολογίες στο σχετικό νομοσχέδιο. Η πρώτη, του λόρδου Άντερσον, αφορούσε την ανεξάρτητη και συνεχή επαλήθευση του καθεστώτος ανθρωπίνων δικαιωμάτων   της ανατολικής αφρικανικής χώρας ως ασφαλούς.

Υποστηρίχθηκε από τον λόρδο Καρλάιλ, ο οποίος είπε: "Πρόκειται για κάτι που είναι κακώς αξιολογημένο, κακοσχεδιασμένο, ακατάλληλο, παράνομο με βάση το ισχύον βρετανικό και διεθνές δίκαιο και η Βουλή των Λόρδων έχει απόλυτο δίκιο να πει ότι θέλουμε να διατηρήσουμε τα νομικά μας πρότυπα σε αυτή τη χώρα (Ρουάντα) και ότι υπάρχουν ούτως ή άλλως καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος".

Η άλλη τροπολογία, του λόρδου Μπράουν , αφορούσε την εξαίρεση από την απέλαση των Αφγανών βετεράνων που βοήθησαν τον βρετανικό στρατό.

Ο Εργατικός peer (βουλευτής) επέκρινε την προσέγγιση της κυβέρνησης και ζήτησε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο λόρδο Σαρπ να επαναλάβει μια προηγούμενη δέσμευση, σύμφωνα με την οποία θα επανακτιμηθούν οι ισχυρισμοί των Αφγανών βετεράνων για την "αξιόπιστη σχέση" με τις ειδικές δυνάμεις του Αφγανιστάν από ανεξάρτητο φορέα. Ο εκπρόσωπος του Εργατικού κόμματος δήλωσε ότι εφόσον επαληθευτούν αυτοί οι ισχυρισμοί οι Αφγανοί βετεράνοι δεν πρόκειται να απελαθούν.

Οι εφημερίδες

Ο Ρίσι Σουνάκ δέχεται πιέσεις από βουλευτές και ανώτερους αξιωματούχους των Τόρις, Guardian 22/04, να εξαιρέσει τους Αφγανούς που υπηρέτησαν στο πλευρό των βρετανικών δυνάμεων από την απέλαση στη Ρουάντα.

Η εφημερίδα σημείωνε ότι η παραχώρηση αυτή θα μπορούσε να διευκολύνει την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη Ρουάντα από το Κοινοβούλιο. Η Daily Telegraph 22/04 είδε κυβερνητικά έγγραφα που διέρρευσαν και τα οποία, όπως υποστηρίζει, δείχνουν ότι το Υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησε να αποτρέψει το σχέδιο, εγείροντας ανησυχίες ότι θα μπορούσε να παραβιάσει τους νόμους περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στους Times 22/04, ο συγγραφέας και ραδιοτηλεοπτικός παραγωγός σερ Τρέβορ Φίλιπς επιτίθεται στους χειρισμούς της Βουλής των Λόρδων σχετικά με το νομοσχέδιο για τη Ρουάντα, κατηγορώντας τους βουλευτές- λόρδους για "ενοχλητική και αυταρχική συμπεριφορά". "Ήταν βέβαιο ότι θα αποτύγχαναν", γράφει, "και το ήξεραν". Προτείνει ένα σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Βουλής των Λόρδων, που περιλαμβάνει τη δραστική μείωση του μεγέθους της και την καθιέρωση χρονικού ορίου για το πόσο καιρό μπορούν να υπηρετούν τα μέλη της. Ο Dominic Lawson, σε άρθρο του στην Daily Mail 22/04, προβλέπει ότι η εξεύρεση μιας αεροπορικής εταιρείας για να μεταφέρει πρόσφυγες στη Ρουάντα μπορεί να κάνει τα τρέχοντα προβλήματα της κυβέρνησης να φαίνονται ασήμαντα. Η Daily Express 22/04 επέκρινε τη στάση των Εργατικών για τη Ρουάντα. Στο άρθρο - γνώμης σημειώνει: "Η επαναλαμβανόμενη παρεμπόδιση δεν είναι εποικοδομητική πολιτική" και καλουσε τον σερ Κιρ Στάρμερ να εκθέσει την εναλλακτική του λύση.

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel