Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών, οι συζητήσεις με την τρόικα επικεντρώθηκαν στα δημοσιονομικά ζητήματα, στο ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τη διοικητική μεταρρύθμιση.
Επίσης, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η ελληνική πλευρά υποστήριξε σε όλα τα θέματα τις θέσεις της και κατέθεσε πλήρη τεκμηριωμένα επιχειρήματα σε μια επίμονη και σκληρή διαπραγμάτευση.
Και προστίθεται: Υπήρξε προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών σε αρκετές πτυχές της διαπραγμάτευσης αλλά και απόσταση σε άλλες. Η συζήτηση συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη.
Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται "μέτρο- μέτρο".
Οι επαφές με την τρόικα πραγματοποιούνται στο κτίριο της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ, γνωστό ως Βίλα Σαίντ, στο 16ο διαμέρισμα των Παρισίων.
Προσερχόμενος, ο Γκίκας Χαρδούβελης, εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συγκλίνει με την τρόικα, κάτι που θα επιτρέψει την επιστροφή των κλιμακίων των δανειστών.
Ο υπουργός επισήμανε ότι στόχος της διήμερης διαπραγμάτευσης είναι να κλείσει η αξιολόγηση. "Είμαστε αισιόδοξοι πως θα συγκλίνουμε", δήλωσε και πρόσθεσε: "Ήλθαμε να κλείσουμε το βιβλίο".
Για τη θεματολογία τόνισε ότι ποικίλει, λέγοντας ότι το βασικό ζητούμενο είναι η ελληνική οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται παραμένοντας στο δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης και εφαρμόζοντας όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Ο κ. Χαρδούβελης απέφυγε να απαντήσει σε ερώτημα σχετικά με το δημοσιονομικό κενό.
Στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, πέραν του κ. Χαρδούβελη, συμμετέχουν: ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Τάσος Αναστασάτος, ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννης Βρούτσης και ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από το γραφείο του πρωθυπουργού συμμετέχουν οι σύμβουλοι Χρύσανθος Λαζάριδης και Σταύρος Παπασταύρου, από το ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Πρωτόπαππας.
Τι προτείνει η Αθήνα
"Πάγωμα" των συντάξεων για τα έτη 2016 και 2017 αντί αύξησης 4% που είχε προγραμματιστεί, θέσπιση της 20ετίας ως όριο για την λήψη κατώτατης σύνταξης και αύξηση ορίων για πρόωρη συνταξιοδότηση, μετέφερε στις βαλίτσες η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στο Παρίσι.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών, η τρόικα επιθυμεί να παραμείνει εκτός Ελλάδας μέχρι να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά της και να επιστρέψει στην Αθήνα με νέο "πακέτο" μέτρων και δεσμεύσεων.
Το ρεπορτάζ αναφέρει πως η κυβέρνηση θα εμφανιστεί θετική σε:
- Πάγωμα των συντάξεων για τα έτη 2016 και 2017 προκειμένου να εξοικονομηθεί 1 δισ. ευρώ.
- Μείωση των εισφορών στον ΟΑΕΕ κατά 20%, με παράλληλη μείωση και της σύνταξης που θα λάβουν κατά 20%, που εκτιμάται ότι θα αυξήσει άμεσα τη ροή εσόδων προς τον ΟΑΕΕ, παρότι δεν έχει άμεσο δημοσιονομικό όφελος.
- Θέσπιση της 20ετίας (6.000 ημέρες ασφάλισης) ως κατώτατου ορίου για τη λήψη της σύνταξης, όταν τώρα το γενικό όριο είναι η 15ετία (4.500 ημέρες ασφάλισης).
- Αύξηση ορίων για την πρόωρη συνταξιοδότηση (θα προταθεί αύξηση κατά 2 έτη) όταν η τρόικα απαιτεί να τηρηθεί η συμφωνία της περασμένης άνοιξης, που καταργεί ουσιαστικά από 1-1-2015 την πρόωρη συνταξιοδότηση (δηλαδή όλοι θα βγαίνουν στη σύνταξη μετά τη συμπλήρωση των 62 ετών).
























