Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Με «τρύπα» 1 δισ. ευρώ στα έσοδα έκλεισε ο Ιανουάριος
achilladelis
Με «τρύπα» 1 δισ. ευρώ στα έσοδα έκλεισε ο Ιανουάριος
13.02.2015 | 09:02

Με «τρύπα» 1 δισ. ευρώ στα έσοδα έκλεισε ο Ιανουάριος

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Τρύπα 1 δισ. ευρώ στα έσοδα του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο άνοιξαν η προεκλογική περίοδος, η απροθυμία των οφειλετών να υπαχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων και η παράταση της καταβολής του ΦΠΑ.

Ετσι, με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς τα φορολογικά έσοδα εμφανίζουν εικόνα κατάρρευσης, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στις εισπράξεις του ΦΠΑ, του ΕΝΦΙΑ, των φόρων στα πετρελαιοειδή αλλά και στα έσοδα από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχει σημάνει συναγερμός, με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, να απευθύνει έκκληση στους φορολογουμένους να πληρώσουν άμεσα τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και τις δύο δόσεις του ΦΠΑ και να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Η υστέρηση στα έσοδα αποδίδεται στην παράταση που δόθηκε μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου για την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ και την πληρωμή του φόρου, στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς πολλοί φορολογούμενοι λόγω των πολιτικών εξελίξεων «πάγωσαν» τις πληρωμές τους στην Εφορία και στις απογοητευτικές επιδόσεις της ρύθμισης των 100 δόσεων, αφού οι φορολογούμενοι εμφανίζονται απρόθυμοι να υπαχθούν στη ρύθμιση περιμένοντας τις βελτιώσεις.

Η «τρύπα» στα έσοδα περιόρισε στα 443 εκατ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα που εμφάνισε ο προϋπολογισμός τον Ιανουάριο, όταν για τον πρώτο μήνα του έτους είχε τεθεί στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,366 δισ. ευρώ (μείωση 923 εκατ. ευρώ). Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2014 ο προϋπολογισμός είχε παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 835 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο 2015:
Το ύψος των καθαρών εσόδων ανήλθε σε 3,682 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 936 εκατ. ευρώ ή 20,3% έναντι του στόχου. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,489 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,048 δισ. ευρώ ή 23,1% έναντι του στόχου των 4.537 δισ. ευρώ.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 356 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 80 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (277 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,173 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 98 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 53 εκατ. ευρώ και των ταμειακών δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 30 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 141 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 81 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (60 εκατ. ευρώ) και μειωμένες κατά 166 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

 

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018