Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου: Οι μετανάστες έκαναν εξέγερση, πλησίασαν την πόλη με πέτρες και ξύλα | Έκλεισαν σχολεία

banner roots

Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου: Οι μετανάστες έκαναν εξέγερση, πλησίασαν την πόλη με πέτρες και ξύλα | Έκλεισαν σχολεία
15.10.2019 | 09:28

Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου: Οι μετανάστες έκαναν εξέγερση, πλησίασαν την πόλη με πέτρες και ξύλα | Έκλεισαν σχολεία

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση με το μεταναστευτικό στη Σάμο, καθώς τη νύχτα ξέσπασαν στο Βαθύ άγρια επεισόδια ανάμεσα σε Σύρους και Αφγανούς.

Μάλιστα η κατάσταση είναι τόσο έκρυθμη που όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος σήμερα δεν λειτούργησαν σχολεία. «Αναγκαστήκαμε σήμερα να κλείσουμε πάνω από δέκα σχολεία -παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια- που γειτνιάζουν με το ΚΥΤ γιατί δεν ξέραμε ποια θα ήταν η εξέλιξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Στάντζος μιλώντας στο Gr Times είπε πως συγκάλεσε σύσκεψη χθες στη 1.00 τα μεσάνυχτα, στην οποία παρέστησαν ο αστυνομικός διευθυντής, ο λιμενάρχης, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, ο στρατιωτικός διοικητής και η διοικήτρια του ΚΥΤ, όσο τα γεγονότα ήταν σε εξέλιξη. Μάλιστα τόνισε πως πλέον αναμένει την επιτόπια επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας. Πρόκειται να έρθει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ.Ελευθέριος Οικονόμου. Από χθες είμαστε σε τακτική επαφή, όπως και με τον κ.Χρυσοχοϊδη.
Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του «Δεν γίνεται να μαχαιρώνονται στο κέντρο της Σάμου, με ανοιχτά μαγαζιά, μέσα στον κόσμο. Αναγκαστήκαμε σήμερα να κλείσουμε πάνω από δέκα σχολεία -παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια- που γειτνιάζουν με το ΚΥΤ γιατί δεν ξέραμε ποια θα ήταν η εξέλιξη» επισημαίνει ο κ.Στάντζος.

«Στο Βαθύ οι μετανάστες έκαναν εξέγερση -Πλησίαζαν στην πόλη»
Ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος κατήγγειλε επίσης πως στο ΚΥΤ στο Βαθύ το βράδυ της Δευτέρας έγινε «εξέγερση και η φωτιά είναι μέρος της εξέγερσης. Εδώ πλήθος αιτούντων άσυλο έχει βρει καταφύγιο στο κέντρο της πόλης Βαθύ. Έχουμε 7000 μόνιμους κατοίκους και 5700 πρόσφυγες», είπε ο κ.Στάντζος.
«Πρέπει άμεσα να μεταφερθούν μετανάστες και πρόσφυγες από το νησί σε άλλα μέρη. Έχουμε ξεπεράσει νομίζω το εκρηκτικό μείγμα. Υπάρχει αναφορά ότι το χθεσινό επεισόδιο με τους Σύρους και τους Αφγανούς έχει να κάνει με αντιστοίχιση στην σύρραξη λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων στη Συρία. Αν αυτοί οι άνθρωποι βγαίνουν συνεχώς εκτός ελέγχου, δεν ξέρω μέχρι πότε θα κρατήσει την ψυχραιμία του ο κόσμος. Οι περισσότεροι πίνουν πολύ και δημιουργούν επεισόδια», πρόσθεσε.

Βίντεο από τα επεισόδια με τους μετανάστες στη Σάμο
Συναγερμός στη Σάμο τα ξημερώματα της Τρίτης από τα επεισόδια που προκάλεσαν οι μετανάστες.

Μάλιστα ανέφερε πως «νεαροί μετανάστες επιχείρησαν με τον ανάλογο εξοπλισμό να κατέβουν στην πόλη με ξύλα και πέτρες στα χέρια. Οι δυνάμεις της αστυνομίας τους απώθησαν μια-δυό φορές και μετά έβαλαν τη φωτιά. Ήταν κομμάτι σεναρίου που ξετυλίχθηκε».

«Ζούμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Απαιτούμε να φύγει όλος αυτός ο πληθυσμός από το νησί» πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι από τους περίπου 6.000 μετανάστες και πρόσφυγες στη Σάμο το 28% είναι Σύροι, το 28% Αφγανοί και οι άλλοι από διάφορες εθνικότητες.

Βίντεο με τη φωτιά που ξέσπασε στο ΚΥΤ της Σάμου
Τρόμος στο Βαθύ της Σάμου από τη φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο ΚΥΤ των μεταναστών.

«Αν είχαμε μποφόρ χθες το Μάτι δεν θα ήταν τίποτα μπροστά μας»
Οι κάτοικοι στο Βαθύ ήταν τυχεροί μέσα στην ατυχία τους, καθώς η χθεσινή φωτιά δεν εξαπλώθηκε, καθώς όπως ανέφερε ο κ.Στάντζος αν είχε μποφόρ, το Μάτι δεν θα ήταν τίποτα μπροστά σε αυτό που θα συνέβαινε εκεί. «Το ΚΥΤ έχει δυναμική 650 ατόμων. Οι υπόλοιποι είναι σκορπισμένοι περιμετρικά σε φαβέλες, σε μια δασική έκταση γεμάτη πεύκα. Έχουν λεηλατήσει περιουσίες, σκεπές, πορτοπαραθυρόφυλλα. Αν χθες είχαμε πάνω από 5 μποφόρ, το Μάτι μπροστά μας δεν θα ήταν τίποτα. Έσκαγαν συνεχώς γκαζάκια μέσα στις σκηνές».

Το υπ. Εσωτερικών θα συνδράμει τον δήμο Ανατολικής Σάμου
Υπενθυμίζεται πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ανατολικής Σάμου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος με τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Στάντζο την προηγούμενη εβδομάδα. Από την πλευρά του ο υπουργός τόνισε πως η πολιτεία θα συνδράμει στην επίλυση των προβλημάτων και αναμένει κοστολογημένη έκθεση για θέματα που αφορούν στην ύδρευση, τη διαχείριση των απορριμμάτων και τον μηχανολογικό εξοπλισμό

Πηγή: iefimerida.gr 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το