Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Αναζητούν 200 για την ψήφο των αποδήμων | Πού υποχωρεί και πού όχι η κυβέρνηση

banner roots

Αναζητούν 200 για την ψήφο των αποδήμων | Πού υποχωρεί και πού όχι η κυβέρνηση
16.10.2019 | 08:44

Αναζητούν 200 για την ψήφο των αποδήμων | Πού υποχωρεί και πού όχι η κυβέρνηση

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Την συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης για την ψήφο των ομογενών θα παρουσιάσει σήμερα στους εκπροσώπους των κομμάτων ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να ψηφισθεί το σχετικό νομοσχέδιο από τουλάχιστον 200 βουλευτές.

Είναι η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής και από την πλευρά της κυβέρνησης εμφανίζονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν στους απαραίτητους συμβιβασμούς ώστε να βρεθεί κοινός τόπος. Η μόνη κόκκινη γραμμή που τίθεται είναι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να είναι ισότιμη και να μετρά στη διαμόρφωση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεοπτική του συνέντευξη: «Θα κάνουμε υποχωρήσεις. Εγώ ήθελα και την επιστολική ψήφο. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν αντιδράσεις γι’ αυτό. Είμαι διατεθειμένος να κάνω υποχώρηση και η διαδικασία να γίνεται μόνο στα προξενεία. Το κάνω γιατί θέλω να κάνω μία σύνθεση και να βρω μία λύση η οποία θα αντιμετωπίσει το μείζον. Και το μείζον είναι να μην αισθάνεται κάποιος την υποχρέωση να πρέπει να δώσει 1.000 και 2.000 ευρώ για να επιστρέψει στην Ελλάδα για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα».
Αισιοδοξία για να βρεθεί η χρυσή τομή στην ψήφο των αποδήμων

Οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, έχουν εμφυσήσει αισιοδοξία στο Μέγαρο Μαξίμου για θετική έκβαση στην προσπάθεια συναίνεσης, ώστε να γίνει νόμος του κράτους η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στον μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Υπήρξε συναντίληψη στην προϋπόθεση που έθεσε για προσμέτρηση στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, με μόνη εξαίρεση τον Αλέξη Τσίπρα, που όμως δεν μπορεί να μπλοκάρει την διαδικασία, εφόσον γεφυρωθούν οι διαφορές επί της διαδικασίας που υπάρχουν στις προτάσεις των άλλων κομμάτων.

Μετά την επιστολική ψήφο, όπου έχει ήδη δημοσίως κάνει ένα βήμα πίσω η κυβέρνηση, ο Τάκης Θεοδωρικάκος θα συμπεριλάβει στην πρόταση του θέση ενός μάξιμουμ ορίου παραμονής στο εξωτερικό και όρους για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία όπως την ύπαρξη ΑΦΜ και ΑΜΚΑ. Πάντως, όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, οι όροι αυτοί αφορούν όσους εκδηλώσουν την επιθυμία να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, διότι όσοι συμπεριλαμβάνονται ήδη σε αυτούς, θα ήταν αντισυνταγματικό να εξαιρεθούν.

Πάντως, σε περίπτωση που απαιτείται να γίνει κάποια Συνταγματική παρέμβαση, υπάρχει το περιθώριο, καθώς το άρθρο 54 του Συντάγματος έχει καταστεί αναθεωρητέο από την προηγούμενη Βουλή και μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος που συνεχίζει τις εργασίες της ως το τέλος Νοεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι, η διαδικασία της διαβούλευσης δεν μπορεί να είναι ατέρμονη και η επιτροπή θα πρέπει να καταλήξει σύντομα στην τελική πρόταση, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου. Από εκεί και πέρα το κάθε κόμμα θα αναλάβει τις ευθύνες του.

Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 13:30 και θα συμμετάσχουν ο Γιώργος Κατρούγκαλος από το ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Σκανδαλίδης από το ΚΙΝΑΛ, ο Γιάννης Γκιόκας από το ΚΚΕ, ο Νίκος Πολίτης από την Ελληνική Λύση και η Φωτεινή Μπακαδήμα από το ΜέΡΑ 25.

Πηγή: iefimerida.gr 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το