Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Aδικαιολόγητες απουσίες υπαλλήλων σε τέσσερα υπουργεία έδειξαν οι έλεγχοι
Aδικαιολόγητες απουσίες υπαλλήλων σε τέσσερα υπουργεία έδειξαν οι έλεγχοι
19.07.2013 | 09:02

Aδικαιολόγητες απουσίες υπαλλήλων σε τέσσερα υπουργεία έδειξαν οι έλεγχοι

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Αδικαιολόγητες απουσίες δημοσίων υπαλλήλων αποκαλύπτουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης σε τέσσερα υπουργεία. 

Συγκεκριμένα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης 19 υπάλληλοι απουσίαζαν για περισσότερες από 8 ώρες αθροιστικά σε μηνιαία βάση. 

Στο υπουργείο Εσωτερικό εντοπίσθηκαν έξι υπάλληλοι που απουσίαζαν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκ των οποίων ο ένας για πάνω από δυο χρόνια και άλλος ένας για 7 μήνες 

Στη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού σε έλεγχο που έγινε το Νοέμβριο του 2012, το 69% των υπάλληλων δεν τήρησαν το χρόνο εργασίας 

Τέλος, στο υπουργείο Τουρισμού το τρίμηνο Μαρτίου - Μαΐου του 2012 το χρόνο εργασίας δεν τήρησε το 77 % των υπαλλήλων. (Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τις περιπτώσεις των υπαλλήλων).

Η ενίσχυση της πειθαρχικής ευθύνης στο Δημόσιο Τομέα αποτελεί κεντρική προτεραιότητα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, τόνισε ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημείωσε ότι «η προκλητική αίσθηση χαλαρότητας που χαρακτήριζε μία μικρή μειοψηφία δημοσίων υπαλλήλων φροντίζουμε να σταματήσει, ξεκινώντας από το σπίτι μας», γνωστοποιώντας ότι έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου να ξεκινήσουν τις πειθαρχικές διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για τους υπαλλήλους που απουσίαζαν, καθώς και στους προϊσταμένους τους.

Παράλληλα, είπε ότι δόθηκε εντολή για μείωση των αποδοχών όλων όσων δεν συμπλήρωναν το ωράριο τους, ανάλογα με το χρόνο απουσίας τους. 

«Δίνουμε ξεκάθαρα το μήνυμα στους συστηματικούς κοπανατζήδες ότι οι πρακτικές αυτές αποτελούν πλέον παρελθόν για το Δημόσιο. Σήμερα έγινε μόνο η αρχή», τόνισε ο υπουργός.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης έδωσε εντολή για προληπτικό έλεγχο τήρησης του ωραρίου στο σύνολο των εργαζομένων όλων των υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών.

Τι έδειξαν οι έλεγχοι: 

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Το Νοέμβριο 2012, από το σύνολο των εργαζομένων που ελέγχθηκαν, 19 υπάλληλοι απουσίαζαν για περισσότερες από οκτώ ώρες αθροιστικά όλο το μήνα, ενώ παρατηρήθηκαν και ορισμένες ολιγόλεπτες καθυστερήσεις ή πρόωρες αποχωρήσεις υπαλλήλων. Η πλειονότητα των εργαζομένων τήρησε τον 40ωρο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας και μάλιστα αρκετοί εξ αυτών εργάστηκαν και πέραν των οκτώ ωρών ημερησίως.

Υπουργείο Τουρισμού

Το Νοέμβριο 2012 είχε εγκριθεί υπερωριακή απασχόληση. Το 75% των υπαλλήλων τήρησαν τον υποχρεωτικό χρόνο εργασίας. Αλλά σε 50 υπαλλήλους καταβλήθηκε υπερωριακή αμοιβή για 1-2 ώρες επιπλέον των δεδουλευμένων βάσει ωροσήμανσης, με εξαίρεση δύο περιπτώσεις που η διαφορά ήταν 8-9 ώρες. Η υπηρεσία δικαιολόγησε την επιλογή της επικαλούμενη επιβράβευση των συγκεκριμένων υπαλλήλων, χωρίς ωστόσο αυτό να προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

Κατά το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου 2012, οπότε δεν χορηγήθηκαν υπερωρίες, μόνο το 23% των υπαλλήλων τήρησε το χρόνο εργασίας. Μάλιστα 13 υπάλληλοι παρουσίασαν αναιτιολόγητη απουσία που αθροιστικά ξεπερνούσε τον εργασιακό χρόνο τριών ημερών. Η Δ/νση Διοικητικού, σημειώνεται στην έκθεση, δεν είχε μεριμνήσει για την ανάλογη περικοπή αποδοχών και τον πειθαρχικό έλεγχο των υπαλλήλων.

Επίσης, τονίζεται, ότι παρά την επανειλημμένη χρήση βραχυχρόνιων αναρρωτικών αδειών από μεγάλο ποσοστό του προσωπικού, η υπηρεσία δεν εφαρμόζει την πρόβλεψη του Υπαλληλικού Κώδικα για κατ' οίκον εξέταση, λόγω έλλειψης ελεγκτή ιατρού. Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι το 2012 από τους 246 υπαλλήλους, 180 έλαβαν 1.765 ημέρες αναρρωτικής άδειας, δηλαδή κατά μέσο όρο 10 ημέρες έκαστος.

Γενική Γραμματεία Πολιτισμού

Διαπιστώθηκε ότι από το 1998 είχε εγκατασταθεί ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της τήρησης του εργασιακού χρόνου. Όμως το σύστημα τέθηκε σε λειτουργία το 2012, χωρίς να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα απεικόνισης των τυχόν αποκλίσεων στη συμπλήρωση του εργασιακού χρόνου ανά υπάλληλο.

Η Δ/νση Διοικητικού, σημειώνεται στην έκθεση, δεν ενημέρωνε ανελλιπώς το ηλεκτρονικό σύστημα με τις χορηγούμενες άδειες ώστε αυτό να παρέχει αξιόπιστα στοιχεία και μέχρι τη διενέργεια του ελέγχου από το ΣΕΕΔΔ δεν είχε μεριμνήσει για την ανάλογη περικοπή αποδοχών και τον πειθαρχικό έλεγχο των υπαλλήλων που δεν τηρούσαν το χρόνο εργασίας.

Το Νοέμβριο 2012, οπότε έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος, διαπιστώθηκε ότι το 68,69% των υπαλλήλων δεν τήρησαν το χρόνο εργασίας. Μάλιστα οι ώρες απουσίας 113 υπαλλήλων υπερέβαιναν αθροιστικά τη μία εργάσιμη ημέρα.
Επιπλέον διαπιστώθηκε πως, παρά το γεγονός ότι το 2012 το προσωπικό έλαβε κατά μέσο όρο εννέα ημέρες αναρρωτικής άδειας, δεν εφαρμόστηκε η πρόβλεψη για κατ' οίκον εξέταση των υπαλλήλων από τους ελεγκτές ιατρούς της υπηρεσίας. Χορηγήθηκαν αναρρωτικές άδειες άνω των 10 ημερών χωρίς προηγούμενη γνωμάτευση της οικείας υγειονομικής επιτροπής και σε ορισμένες περιπτώσεις έγιναν αποδεκτά δικαιολογητικά που υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα και με σημαντική καθυστέρηση.

Υπουργείο Εσωτερικών

Εντοπίσθηκαν έξι υπάλληλοι που απείχαν αδικαιολόγητα από τα καθήκοντά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, μια υπάλληλος απείχε από τα καθήκοντά της για χρονικό διάστημα άνω των δύο ετών, ένας υπάλληλος για επτά συνεχόμενους μήνες, ενώ για έξι μήνες δεν συμπλήρωνε το 8ωρο και ένας υπάλληλος απουσίασε για δύο μήνες. Άλλος υπάλληλος απουσίαζε αδικαιολόγητα για χρονικό διάστημα 42 ημερών και δύο άλλοι επί επτά μήνες δεν συμπλήρωναν το 8ωρο.

 

Πηγή: skai.gr
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018