Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Αδιαχώρητο στις φυλακές - Κρατούνται 12.900 άτομα

banner roots

Αδιαχώρητο στις φυλακές - Κρατούνται 12.900 άτομα
20.07.2013 | 15:17

Αδιαχώρητο στις φυλακές - Κρατούνται 12.900 άτομα

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Ελλάδα

Σχεδόν 13.000 άτομα κρατούνται στα 34 σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας τη στιγμή που οι υπάλληλοι των φυλακών δεν ξεπερνούν τους 1.800 σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Για την ακρίβεια, εκτίουν ποινές ή κρατούνται προσωρινά αντί για τις φυλακές στα αστυνομικά τμήματα 1.400 υπόδικοι και κατάδικοι, καθώς στα σωφρονιστικά καταστήματα όλης της χώρας δεν πέφτει καρφίτσα με κρατούμενους να κοιμούνται στο πάτωμα ή και σε τουαλέτες.

Η κατάσταση στο σωφρονιστικό σύστημα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης πλέον μέσα στις φυλακές ο αριθμός των κρατουμένων έφθασε τις 12.900 και δεν μπορεί το τελευταίο διάστημα να εισαχθεί ούτε ένας κρατούμενος.

Στη Βουλή το "βραχιολάκι"

Το τεράστιο πρόβλημα με τους υπόδικους και κατάδικους που παραμένουν στα αστυνομικά τμήματα για μεγάλο διάστημα, καθώς δεν είναι δυνατόν να περάσουν το κατώφλι των φυλακών, οδήγησε τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης σε επίσπευση της ψήφισης του μέτρου για το λεγόμενο "βραχιολάκι" που εισάγεται στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Η ψήφιση του μέτρου για τον γεωεντοπισμό των υποδίκων κυρίως, αλλά και καταδίκων υπό προϋποθέσεις -από το μέτρο εξαιρούνται όσοι διώκονται για σεξουαλικά εγκλήματα ή για βαριάς μορφής εγκληματική δράση, όπως σύσταση συμμοριών, τρομοκρατία και άλλα- προσδοκάται ότι θα δώσει μια ανάσα στις φυλακές που έχουν από καιρό περάσει την κόκκινη γραμμή σε ό,τι αφορά τον υπερπληθυσμό των κρατουμένων.

Μόνον οι υπόδικοι έχουν αυξηθεί το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους κατά 400 σε σχέση με πέρυσι, φθάνοντας τους 4.400 επί του συνόλου των κρατουμένων, ενώ οι νέες φυλακές που βρίσκονται σε στάδιο αποπεράτωσης, όπως στα Χανιά και τον Νικηφόρο Δράμας, δεν μπορούν να λειτουργήσουν ελλείψει προσωπικού και πόρων.

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε το θέμα της άμεσης χρηματοδότησης στον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να διατεθούν "εδώ και τώρα" πέντε εκατ. ευρώ και να λειτουργήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο η νέα φυλακή στη Δράμα, που εκτιμάται ότι θα απορροφήσει τουλάχιστον τους μισούς από τους υπόδικους και κατάδικους οι οποίοι βρίσκονται στα κρατητήρια της Αστυνομίας.

500 υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας θα απασχοληθούν στις φυλακές

Παράλληλα με βάση το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε προχθές από τη Βουλή, 500 υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας θα απασχοληθούν στις φυλακές είτε ως σωφρονιστικοί είτε ως εξωτερικοί φρουροί και άμεσα θα τύχουν ειδικής εκπαίδευσης. Σε κάθε περίπτωση, όπως δηλώνει στην "Καθημερινή" ο ειδικός γραμματέας σωφρονιστικής πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνος Σκανδάμης, "οι ελλείψεις προσωπικού φύλαξης είναι τεράστιες, καθώς για 34 σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη τη χώρα και 12.900 κρατουμένους υπηρετούν 1.800 υπάλληλοι".

Ο κ. Σκανδάμης επισημαίνει πως η εφαρμογή του συστήματος γεωεντοπισμού θα αποσυμφορήσει έστω και λίγο τις φυλακές, καθώς το μέτρο θα εφαρμοστεί σύντομα, με το κόστος -το "βραχιολάκι" κοστίζει 1.500 ευρώ- να επιβαρύνει τους κρατουμένους, εκτός κι αν η οικονομική τους κατάσταση δεν το επιτρέπει, οπότε θα καλύπτεται από το Δημόσιο. Ήδη έχουν βρεθεί πόροι από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ γι' αυτό τον σκοπό.

Αποφυλακίσεις με όρους και διαπραγμάτευση

Επίσης, η προώθηση των θεσμών της ποινικής διαπραγμάτευσης -να επιστρέφουν πίσω τα καταχρασθέντα σε βάρος του Δημοσίου υπόδικοι ή κατάδικοι για οικονομικά εγκλήματα- με την παροχή κινήτρων, μεταξύ των οποίων η αποφυλάκισή τους με όρους, αναμένεται να θέσει εκτός φυλακής μικρό αριθμό, έστω, κρατουμένων, ενώ διατάξεις ετοιμάζονται και για αποφυλακίσεις με όρους εφόσον έχουν εκτίσει ένα μέρος της ποινής τους.

Πηγή: Καθημερινή

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel