Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Ζητούνται κονδύλια για 20.000 παιδιά
Ζητούνται κονδύλια για 20.000 παιδιά
23.08.2013 | 10:41

Ζητούνται κονδύλια για 20.000 παιδιά

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου μιλώντας χθες στη Βουλή ανακοίνωσε ότι εκτός των 149 εκ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί για τον προϋπολογισμό του προγράμματος φέτος, η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου αποφάσισε να ενισχύσει τη δράση με επιπλέον 10 εκ. ευρώ από αδιάθετα κονδύλια του υπουργείου.

Το ποσό αυτό καλύπτει την ανάγκη φιλοξενίας 4.000 επιπλέον νηπίων στους βρεφικούς σταθμούς. Συνολικά, ο αριθμός των παιδιών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ξεπερνάει τις 64.000 για φέτος έναντι 57.500 παιδιών το 2012.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης σε δηλώσεις του στο «Εθνος» σημείωσε ότι η μεταφορά κονδυλίων ύψους 10 εκ. ευρώ για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Κοινωνικής και Επαγγελματικής Ζωής» αποτελεί θετική εξέλιξη.

«Αποδεικνύει ότι εάν όλα τα υπουργεία ακολουθήσουν την ίδια τακτική παραχωρώντας αδιάθετους πόρους για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, υπάρχει δυνατότητα να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων που έχουν καταθέσει οι οικογένειες στους ΟΤΑ», επισήμανε ο Κ. Ασκούνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νήπια και τα βρέφη φιλοξενούνται σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς σε ποσοστό 70%, ενώ το υπόλοιπο 30% οδηγείται σε ιδιωτικούς σταθμούς οι οποίοι πληρώνονται με «κουπόνι» το οποίο καλύπτει τη συμμετοχή των τροφείων.

Αυτοδιοικητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ο τελικός αριθμός των νηπίων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα ξεπεράσει τις 70.000 προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο σημαντικές υπηρεσίες στις οικογένειες στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που διανύει η χώρα.

Στοιχεία
Με βάση τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης, η οποία διαχειρίζεται το πρόγραμμα, φέτος έχουν κατατεθεί 98.212 αιτήσεις. Από αυτές περίπου 7.000 δεν πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια και δεν έγιναν δεκτές.

Από τις υπόλοιπες 91.000 αιτήσεις περίπου μόνο οι 71.277 διαθέτουν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και έχουν περιληφθεί στον προσωρινό πίνακα που έχει ανακοινώσει ο φορέας διαχείρισης (ΕΕΤΑΑ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης συνεχίζεται με στόχο την εξεύρεση επιπλέον πόρων προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα περισσότερα από 64.000 παιδιά.

Ο τελικός αριθμός των δικαιούχων θα προέλθει μετά την εξέταση των ενστάσεων που μπορούν να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι μέχρι σήμερα στις 4:30 μ.μ. στην ΕΕΤΑΑ.

Οι υπηρεσίες της ΕΕΤΑΑ έχουν προχωρήσει και σε διασταυρώσεις στοιχείων καθώς αρκετές οικογένειες έχουν καταθέσει διπλές ή τριπλές αιτήσεις προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Κατά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών κ. Γ. Μιχελάκη με το προεδρείο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στην κάλυψη του συνόλου των αιτημάτων για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Μεταξύ των προτάσεων που έπεσαν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων ήταν και η μείωση του ποσού που αντιστοιχεί στο κουπόνι με το οποίο δηλώνεται η καταβολή των τροφείων στους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς προκειμένου να επιμεριστεί το ποσό σε περισσότερα παιδιά.

Πρόταση
Η πρόταση αυτή βρήκε αρχικά αντίθετους τους δημάρχους, οι οποίοι αντέταξαν ότι μια τέτοια απόφαση θα σήμαινε ή την καταβολή τροφείων από τις οικογένειες ή τη συμπλήρωση του ποσού από τους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν.

Η συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζεται προκειμένου να εξευρεθεί λύση για το σύνολο των αιτημάτων που έχουν κατατεθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες που θα υπάρχει πλέον «καθαρή» εικόνα για τον τελικό αριθμό των δικαιούχων.

 

Πηγή: ethnos.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018