Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Συνάντηση Βαρβιτσιώτη - Δαμανάκη για τη Νησιωτικότητα

the roots web banners 06

Συνάντηση Βαρβιτσιώτη - Δαμανάκη για τη Νησιωτικότητα
27.08.2013 | 09:28

Συνάντηση Βαρβιτσιώτη - Δαμανάκη για τη Νησιωτικότητα

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Ελλάδα

Στην ανάγκη σχεδιασμού  ειδικής  δράσης  με θέμα την προώθηση πολιτικών για τη Νησιωτικότητα, δηλαδή την οικονομική και κοινωνική αυτάρκεια των νησιωτικών περιοχών και στην εξυπηρέτησή τους  αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη συνάντηση που είχε την Δευτέρα με την Επίτροπο Αλιείας και ΘαλασσίωνΥποθέσεων, κυρία Μαρία Δαμανάκη.

«Είναι σημαντικό για τη χώρα μας να αναδείξει τη μοναδικότητα της Νησιωτικότητάς της και να χαράξει πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα υποβοηθούν τις τοπικές κοινότητες των νησιών να καταστούν αυτάρκεις στην αυτοεξυπηρέτησή τους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου σκοπός της συνάντησης ήταν η συζήτηση για θέματα ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής και η ανάδειξη των συναφών προτεραιοτήτων, εν όψει της επικείμενης ανάληψης από την Ελλάδα της Προεδρίας της Ε.Ε.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Βαρβιτσιώτης, περιέγραψε στην Επίτροπο τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου, που άπτονται της Ελληνικής Προεδρίας, όπως η θαλάσσια στρατηγική ασφαλείας, ο θαλάσσιος τουρισμός, η Μεσογειακή θαλάσσια πολιτική, ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, η ενέργεια και βιοτεχνολογία.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Επιτρόπου συμφωνήθηκε «πέραν των επίκαιρων ζητημάτων της θαλάσσιας πολιτικής (θαλάσσια επιτήρηση, θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός ,ζώνες προστασίας των ιχθυαποθεμάτων, ενέργεια) που θα αποτελέσουν προτεραιότητες, να σχεδιαστεί ειδική δράση με θέμα την προώθηση πολιτικών για τη διασυνδεσιμότητα των νησιών, την επικοινωνία μεταξύ τους και με την ηπειρωτική χώρα και την ενεργειακή τους ασφάλεια. Η σχετική πρόταση θα κατατεθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας στις υπηρεσίες της Κομισιόν ως το τέλος Οκτωβρίου του 2013».

Έμφαση έδωσε, επίσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, καθώς, όπως σημείωσε, η πίεση της ροής της παράνομης μετανάστευσης έχει μετατοπιστεί στα θαλάσσια σύνορα και επιβάλλεται να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την Ευρώπη για την αντιμετώπιση αυτού του σύνθετου προβλήματος. «Η ανεύρεση πρόσθετων πόρων από ευρωπαϊκές πηγές, η περαιτέρω αξιοποίηση του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων και η κατεύθυνση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, όχι μόνο για την αγορά νέου εξοπλισμού για το Λιμενικό Σώμα αλλά και για τη συντήρηση και αναβάθμιση των υπαρχόντων μέσων του Λιμενικού Σώματος, ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της φύλαξης των θαλασσίων συνόρων, είναι ανάμεσα σε αυτά που στοχεύουμε», σημείωσε.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ανάληψη πρωτοβουλιών για ενημέρωση και συζήτηση με όλους τους αρμόδιους φορείς του Πειραιά, καθώς και τη ναυτιλιακή κοινότητα, με σκοπό την επιτυχημένη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ναυτιλίας τον Μάιο του 2015 που έχει επιλεγεί να διοργανώσει η Ελλάδα.

Επιπλέον ο κ. Βαρβιτσιώτης, διαβεβαίωσε την Επίτροπο για τον συντονισμό των δράσεων Κομισιόν και υπουργείου για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της κατάστασης στον τομέα της αλιείας και την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του Μεσογειακού Κανονισμού Αλιείας. «Κυρίως για τον άμεσο και οριστικό τερματισμό καταστροφικών πρακτικών για τα θαλάσσια αποθέματα (δυναμίτης, συρρόμενα εργαλεία κοντά στις ακτές κ.λ.π.)» σημειώνεται στην ανακοίνωση της Επιτρόπου.

 

Πηγή: tovima.gr

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το