Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Ποιες θα είναι οι αλλαγές στα κριτήρια για χορήγηση πετρελαίου θέρμανσης

banner roots

Ποιες θα είναι οι αλλαγές στα κριτήρια για χορήγηση πετρελαίου θέρμανσης
04.09.2013 | 09:28

Ποιες θα είναι οι αλλαγές στα κριτήρια για χορήγηση πετρελαίου θέρμανσης

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Ελλάδα

Αλλαγές αλλά μόνο στα κριτήρια και στη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, πριν ξεκινήσει η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς δεν συζητά ούτε για αστείο το ενδεχόμενο αλλαγών στον ΕΦΚ που εξισώθηκε πέρσι με τον αντίστοιχο στο πετρέλαιο κίνησης.

Όπως υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, η όποια μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα δώσει εκ νέου κίνητρο στα κυκλώματα λαθρεμπορίας καυσίμων, συμπληρώνοντας ότι το "κλειδί" είναι η διευκόλυνση των δικαιούχων επιδόματος. Με το ισχύον σύστημα, για να εισπράξει κάποιος το επίδομα, θα πρέπει πρώτα να προμηθευτεί πετρέλαιο, με αποτέλεσμα τον περσινό Χειμώνα να μη πληρωθούν από τον Προϋπολογισμό ούτε 80 εκατ. ευρώ επί των διαθέσιμων 279 εκατ. ευρώ, αφού οι δικαιούχοι είναι άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα, που βέβαια δεν είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν το κατά 35% ακριβότερο πετρέλαιο θέρμανσης.

Αυτό που δείχνουν τα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι αν και σημειώθηκε μια οριακή αύξηση των εσόδων από τον ΕΦΚ λόγω της εξίσωσης, υπήρξε απώλεια περίπου 300 εκατ. ευρώ στα έσοδα του ΦΠΑ λόγω της "βουτιάς" στη κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη Κοινοτική Οδηγία για τους φόρους στα καύσιμα, η κάθε χώρα έχει τη δυνατότητα να επιβάλει ειδικό, χαμηλό φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, που δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος από τα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι το ελληνικό Κράτος αδυνατώντας να πιάσει με διαφορετικό τρόπο το λαθρεμπόριο καυσίμων, επέλεξε πολύ απλά να μεταφέρει το βάρος στους καταναλωτές, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη φοροδιαφυγή η οποία όσο παραμένει ασύλληπτη, θα διατηρεί τους ήδη υψηλούς φόρους ή θα φέρνει νέους όπως για παράδειγμα η πρόσφατη παράταση ισχύος της έκτακτης εισφοράς...

 

Πηγή: iefimerida.gr

 

 



Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel