Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Αλλάζει το σύστημα των δημοτικών εκλογών

banner roots

Αλλάζει το σύστημα των δημοτικών εκλογών
04.09.2013 | 10:15

Αλλάζει το σύστημα των δημοτικών εκλογών

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Ελλάδα

Επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, δημοσίευμα της Καθημερινής ότι η κυβέρνηση εξετάζει αλλαγές στον τρόπο ανάδειξης δημάρχων και δημοτικών συμβούλων.


"Είναι σκέψεις του πρωθυπουργού τις οποίες επεξεργαζόμαστε, προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να επιλέξουν τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους, που επιθυμούν, εκτός κομματικών πλαισίων με απλή αναλογική", ανέφερε.

"Ειδικά για τους δημοτικούς συμβούλους οι δημότες θα μπορούν να ψηφίσουν υποψηφίους που τους θεωρούν άξιους και ικανούς από διαφορετικούς συνδυασμούς. Δηλαδή για πρώτη φορά δεν θα είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν πρόσωπα από μία μόνο παράταξη", σημείωσε.

Ερωτηθείς για τον χαρακτηρισμό του Α. Τσίπρα "βλαχοδήμαρχοι" για αιρετούς των ΟΤΑ ανέφερε ότι "ήταν ένα τεράστιο λάθος. Στον δημόσιο διάλογο θα πρέπει να σέβεσαι και να μην προσβάλλεις και να μην θίγεις ανθρώπους που έχουν επιλεγεί με την ψήφο των πολιτών. Ο πολιτικός λόγος δεν έχει ανάγκη από τέτοιους χαρακτηρισμούς".

Τι έλεγε το δημοσίευμα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Γιάννη Μιχελάκη συζητήθηκαν σκέψεις για νέο σύστημα στις δημοτικές εκλογές για την ανάδειξη των δημάρχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σκέψεις του πρωθυπουργού κατευθύνονται σε έναν τρόπο εκλογής που θα απεγκλώβιζε την τοπική αυτοδιοίκηση από τους ασφυκτικούς κομματικούς εναγκαλισμούς και ταυτόχρονα, θα έδινε στους πολίτες των τοπικών κοινωνιών τον πρώτο λόγο στην επιλογή των καλυτέρων να υπηρετήσουν τα τοπικά συμφέροντα και τους δημότες.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει με τη κατάρτιση δύο ψηφοδελτίων, ένα με όλους τους υποψήφιους δημάρχους και ένα με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους με αλφαβητική σειρά.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα ανακοινώνουν πλήρεις συνδυασμούς που θα δημοσιεύονται στον Τύπο και να αναρτώνται σε εμφανή σημεία του δήμου για την πληροφόρηση των δημοτών.

Δήμαρχοι θα εκλέγονται αυτοί που θα συγκεντρώνουν τη πρώτη Κυριακή το 42% των ψήφων, διαφορετικά οι εκλογές θα επαναλαμβάνονται τη δεύτερη Κυριακή μεταξύ μόνο των δύο πρώτων υποψηφίων.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται όλοι από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική, επίσης σε ενιαίο ψηφοδέλτιο με αλφαβητική σειρά.


Προϋπόθεση για την εκλογή στο δημοτικό συμβούλιο του υποψηφίου δημάρχου με τον συνδυασμό του θα είναι, κατά τη πρώτη Κυριακή, ο υποψήφιος δήμαρχος να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 5% του εκλογικού σώματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτές αποτελούν τις κατ' αρχήν σκέψεις ενός μεταρρυθμιστικού πλαισίου που θα έδινε τη δυνατότητα οι δημοτικές εκλογές να πάψουν να αποτελούν ευκαιρία για στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις και να αποτελέσουν αποφασιστικό άλμα για μια σύγχρονη τοπική αυτοδιοίκηση και για την ανάδειξη των καλυτέρων από τους πολίτες και όχι των εκλεκτών των κομμάτων.

ΠΑΣΟΚ: Δεν υπάρχει τίποτα

"Δεν έχει γίνει συζήτηση σε επίπεδο Αντώνη Σαμαρά- Ευάγγελου Βενιζέλου, άρα δεν υπάρχει τίποτα", σχολίαζαν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, αναφορικά με την υπό εξέταση αλλαγή του εκλογικού συστήματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι, εφόσον γίνει πρώτα αυτή η συζήτηση και σε κάθε περίπτωση πριν ανακοινωθεί κάτι, θα έχει προηγηθεί ενημέρωση και συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς.

 

Πηγή: nooz.gr

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel