Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ
afoi poriazi
Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ
07.11.2013 | 20:54

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα
Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επικαλούμενος το άρθρο 142, προκειμένου -όπως τονίζεται- να σταματήσει η πορεία καταστροφής της χώρας.

Η διαδικασία θα αρχίσει στις 12 το μεσημέριτης Παρασκευής. Θα υπάρξει συζήτηση στην Ολομέλεια όλο το Σαββατοκύριακο με κατάληξη την ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Αφορμή για την πρόταση δυσπιστίας αποτέλεσε η επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, την οποία ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως "μέγιστη θεσμική εκτροπή", την οποία "δεν διανοούμαστε να αποδεχθούμε".

Πρόσθεσε δε ότι "η ευθύνη είναι βαριά και ιστορική, βαραίνει όλα τα κόμματα και ο καθένας πρέπει να αναλάβει αυτό που το αναλογεί".

Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για την οικονομική της πολιτική.

"Η πορεία προς την οικονομική καταστροφή πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα. Οφείλουμε να σταματήσουμε την συρρίκνωση και απαξίωση της Δημοκρατίας μας. Εμείς θα εμποδίσουμε αυτή την πορεία για να ελπίσουμε σε καλύτερο αύριο" κατέληξε.

Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι "δίνεται έτσι η ευκαιρία να αποδειχθεί ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ισχυρή".

Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε αυτή την κίνηση με ομόφωνη απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας.


Κυβερνητική αντίδραση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, δήλωσε: "Το τελευταίο του χαρτί έριξε απόψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υποτίθεται για την ΕΡΤ που ο ίδιος κάποτε κατήγγειλε ως αμαρτωλή. Στην ουσία το κάνει για να συγκρατήσει το κόμμα του που σπαράσσεται μεταξύ ευρώ και δραχμής. Χωρίς βέβαια να νοιάζεται καθόλου ότι η κίνηση αυτή λειτουργεί σα μαχαιριά στη χώρα μας, την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές και θα έπρεπε όλη της η προσοχή να είναι στραμμένη εκεί. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί κανονικά και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει στη Βουλή την πρέπουσα απάντηση".

Αντίδραση ΠΑΣΟΚ

Με ευχαριστίες προς τον κ. Τσίπρα αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Κινήματος αναφέρεται:

"Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Τσίπρα που μας δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τον καθημερινό αγώνα και το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, καθώς και το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του".

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνομίλησε, τηλεφωνικά, για το θέμα με τον κ. Σαμαρά.

Δηλώσεις Στρατούλη

Σύμφωνα με δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Στρατούλη, στον ρ/σ "Βήμα" το κόμμα του σκεφτόταν να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση και προ της επέμβασης των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο.

"Στόχος μας είναι να ρίξουμε την κυβέρνηση, να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές και τα Μνημόνια", πρόσθεσε.

Η πρόταση δυσπιστίας "πάγωσε" το συζητούμενο νομοσχέδιο του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον δημόσιο τομέα, λίγο πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση και ψήφισή του στην Ολομέλεια.

Τι ορίζει ο Κανονισμός για την πρόταση δυσπιστίας 

Σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής που αναφέρεται στην πρόταση δυσπιστίας:

- H Boυλή μπoρεί, με απόφασή της, να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

- H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.

- Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

- Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της, με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

- H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ.

Kατά τα λoιπά, η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

- Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

- Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

 

Πηγή: Nooz.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018