Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Θερμό τετ α τετ υπουργού - γιατρών
afoi poriazi
Θερμό τετ α τετ υπουργού - γιατρών
18.11.2013 | 10:56

Θερμό τετ α τετ υπουργού - γιατρών

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Οι επικείμενες απολύσεις στον ΕΟΠΥΥ και οι συνεχείς περικοπές στις αμοιβές έχουν προκαλέσει την έκρηξη του ιατρικού κόσμου. Το περασμένο Σάββατο ήρθε αντιμέτωπος με δεκάδες γιατρούς της Αθήνας, οι οποίοι του επιτέθηκαν φραστικά.

Ο κ. Γεωργιάδης βρισκόταν στο βήμα ημερίδας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), με θέμα την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας. Ενας γιατρός κινήθηκε προς το μέρος του. Ανέβηκε στο βήμα, πέρασε το χέρι του στον ώμο του υπουργού και τον ρώτησε πώς νιώθει που εξοντώνει οικονομικά 3.000 εργαστηριακούς γιατρούς.

Παρά τις αντιδράσεις του προεδρείου, ο γιατρός συνέχισε απτόητος να παραθέτει τα επιχειρήματά του για τις περικοπές (claw back) και τις υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) στις οποίες υποβάλλει τους γιατρούς ο ΕΟΠΥΥ.

Στη φάση αυτή τον αποκάλεσε «οικονομικό δολοφόνο», επευφημούμενος από τους συναδέλφους του.

Ο κ. Γεωργιάδης επιχείρησε να απαντήσει, δεχόμενος βροχή από αποδοκιμασίες. Ρώτησε, τότε, τους γιατρούς αν θέλουν να ακούσουν την απάντησή του: «Θέλετε να ανέβουν άλλοι δέκα εδώ πάνω;», αναρωτήθηκε.

Το κλίμα ήταν φορτισμένο από την έλευσή του στον χώρο της ημερίδας. Παρέμεινε επί πέντε ώρες και ?κατά διαστήματα? γινόταν αποδέκτης αποδοκιμασιών. Ο ίδιος εμφανίστηκε ψύχραιμος λέγοντας «πείτε ό,τι θέλετε, εγώ δεν είμαι από αυτούς που κρύβονται». Οι γιατροί τού είπαν ότι η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα, αλλά αγαθό, για να πάρουν την απάντηση του υπουργού «τότε γιατί θέλετε να πληρώνεστε γι' αυτό;».

Σε ένα από τα διαλείμματα της αντιπαράθεσης, ο κ. Γεωργιάδης επιχείρησε να παρουσιάσει τις θέσεις του στο θέμα των αλλαγών στον ΕΟΠΥΥ. Ανακοίνωσε ότι στις 6 Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του Οργανισμού από την αρμόδια επιτροπή.

Θα ακολουθήσει -είπε- διάλογος με τους Ιατρικούς Συλλόγους και στη συνέχεια θα υπάρξουν οι όποιες αποφάσεις. Οσοι γιατροί διαπιστωθεί ότι πλεονάζουν λόγω ειδικότητας (χειρουργοί) θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας και οι θέσεις τους (αριθμητικά) θα επαναπροκηρυχθούν.

Πρωτοβάθμια φροντίδα
Τις θέσεις τους θα καταλάβουν γιατροί με ειδικότητες που είναι συμβατές με την πρωτοβάθμια φροντίδα, όπως παθολόγοι και παιδίατροι. Οσοι από τους πλεονάζοντες αξιολογηθούν ως ικανοί να στελεχώσουν το ΕΣΥ, θα μεταφερθούν σε θέση της ειδικότητάς τους σε νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ δεν θα κλείσει. Στόχος είναι να λειτουργήσει από την 1η Ιανουαρίου 2014 με κλειστό γεωγραφικό προϋπολογισμό ανά περιφέρεια. Αναγκαζόμαστε ?είπε? να κόψουμε 520 εκατομμύρια ευρώ μέσα από την επερχόμενη μεταρρύθμιση και αναγκαστικά θα κόψουμε από παντού.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ
Αφαίμαξη καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Εκπτωση έως και 70% ζητεί ο ΕΟΠΥΥ από τους εργαστηριακούς και τους κλινικο-εργαστηριακούς γιατρούς, για υπηρεσίες που παρείχαν στους ασφαλισμένους του.

Αυτό καταγγέλλει το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), κάνοντας λόγο για «δυσβάστακτα χαράτσια», στα οποία προστίθεται ένα ακόμη. Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, το ποσό που καλείται να αποδώσει ο γιατρός στον ΕΟΠΥΥ για το 2013 είναι αθροιστικά το 60% των εσόδων του.

Πρόκειται για το 20% έως 30% του τζίρου του ως υποχρεωτική έκπτωση (rebate) και το 35% για την υπέρβαση στον προϋπολογισμό (claw back).

Αν σε αυτό προστεθεί και το 10% των ελεγκτικών εταιρειών που ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ ότι θα επιβαρύνει τον γιατρό, η συνολική επιβάρυνση του γιατρού φτάνει στο 70%.

Πυρά
Το προεδρείο του Συλλόγου χαρακτηρίζει ως παγκόσμια πρωτοτυπία, ένας ασφαλιστικός Οργανισμός να ζητά πίσω το 70% των χρημάτων τα οποία πρέπει να δώσει στους γιατρούς.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο πρωτότυπη, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το «ψαλίδι» αφορά χρήματα τα οποία δεν έχει ακόμη πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ.

Ο Οργανισμός οφείλει στους γιατρούς έξι μήνες για το τρέχον έτος, δηλαδή από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο.

Στα παραπάνω ποσά δεν λαμβάνεται υπόψη και το ανελαστικό κόστος λειτουργίας των εργαστηρίων, το οποίο ξεπερνά και το 40% του κύκλου εργασιών τους.

 

Πηγή: ethnos.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018