Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Στο τραπέζι η πώληση της ΔΕΗ
afoi poriazi
Στο τραπέζι η πώληση της ΔΕΗ
05.12.2013 | 09:40

Στο τραπέζι η πώληση της ΔΕΗ

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Το μεγάλο κεφάλαιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ αναμενόταν να ανοίξει σήμερα η κυβέρνηση σε σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο και με τη συμμετοχή των υπουργών Γ. Στουρνάρα, Κ. Χατζηδάκη και Γ. Μανιάτη και του υφυπουργού Μ. Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θέλει να επιταχύνει τις διαδικασίες και να παρουσιάσει το δικό της πλάνο για την τμηματική ιδιωτικοποίηση μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες του Δημοσίου. Το θέμα άλλωστε θα συζητηθεί και την Παρασκευή, οπότε και φθάνει στην Αθήνα ο κοινοτικός επίτροπος Ενέργειας Χ. Εντινγκερ.

Ο σχεδιασμός
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό που έχει συζητηθεί μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν άμεσα και αναμένεται να ολοκληρωθούν το αργότερο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας, η πορεία ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης περιλαμβάνει τα εξής τρία στάδια:

  • Τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) από την κατά 100% μητρική του εταιρεία, τη ΔΕΗ, με την είσοδο επενδυτή σε ποσοστό έως και 51%.
  • Το «σπάσιμο» της επιχείρησης ηλεκτρισμού στα δύο με τη δημιουργία μιας μεγάλης και μιας «μικρής ΔΕΗ». Στην τελευταία θα μεταβιβαστούν μονάδες παραγωγής ρεύματος, προσωπικό και πελατολόγιο που ισοδυναμούν με το 30% της σημερινής εταιρείας. Η «μικρή ΔΕΗ» κατόπιν διαγωνισμού θα πουληθεί.
  • Η «μεγάλη ΔΕΗ» θα αποκρατικοποιηθεί, με το Ελληνικό Δημόσιο να διαθέτει το 17% των μετοχών μέσω της προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή.

Στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η εκκίνηση ακόμη και της συζήτησης για την ιδιωτικοποίηση θα ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο για την κυβέρνηση, το οποίο θα προστεθεί σε αυτά που ήδη υπάρχουν στην Υγεία και την Παιδεία.

Βασική δέσμευση
Ωστόσο, από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι η διαδικασία αποκρατικοποίησης αποτελεί μια εκ των βασικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, όχι τώρα αλλά από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου.

Στη σημερινή σύσκεψη επρόκειτο να συζητηθεί ξανά το θέμα των πλειστηριασμών, που είναι και το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του δήλωσε και χθες (από τις Βρυξέλλες) αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση και σε αυτό το ζήτημα και πως όλες οι εκκρεμότητες θα επιλυθούν μέχρι το τέλος του έτους έτσι ώστε η κυβέρνηση να ασχοληθεί απερίσπαστη με την ελληνική προεδρία που ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου.

Ο πρωθυπουργός είναι δε έτοιμος να επικοινωνήσει ξανά με την Κρ. Λαγκάρντ, αλλά και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις έτσι ώστε να μην επιμείνει η τρόικα στις αδιάλλακτες θέσεις της.

 

Πηγή: ethnos.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018