Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Economist: Η Ελλάδα ανεβαίνει 9 θέσεις στον «δείκτη δημοκρατίας» -«Αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των πολιτών

banner roots

Economist: Η Ελλάδα ανεβαίνει 9 θέσεις στον «δείκτη δημοκρατίας» -«Αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των πολιτών
02.02.2023 | 17:54

Economist: Η Ελλάδα ανεβαίνει 9 θέσεις στον «δείκτη δημοκρατίας» -«Αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των πολιτών

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε η τελευταία έκθεση του Economist Intelligence Unit για την ποιότητα της δημοκρατίας ανά τον κόσμο, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα ανέβηκε 9 θέσεις στην κλίματα (25η θέση) στον λεγόμενο «δείκτη δημοκρατίας» για το 2022, καταγράφοντας μια από τις καλύτερες επιδόσεις του δείκτη του Economist.

Πιο συγκεκριμένα, η συνολική βαθμολογία της χώρας ανήλθε στο 7,97 το 2022, από το 7,56 το 2021. Έτσι, για το 2022 η Ελλάδα κατατάσσεται στην 25η θέση, από την 34η θέση το 2021. Σύμφωνα με την έκθεση, η βελτίωση του δείκτη απεικονίζεται στις περισσότερες κατηγορίες του δείκτη.

Στην κατηγορία της εκλογικής διαδικασίας και του πλουραλισμού, ο δείκτης βελτιώθηκε αισθητά, με τις Αρχές να προωθούν την συμμετοχή στα κοινά και να διευκολύνουν το δικαίωμα ψήφου της Διασποράς.

Η «λειτουργία της κυβέρνησης» βελτιώνεται σημαντικά με τη λήξη του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας στο οποίο η χώρα υπαγόταν από το 2015.

Η διαχείριση της πανδημίας

Εξαιρετική ήταν η διαχείριση της πανδημίας του Covid-19, κάτι που συνέβαλε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στα πολιτικά κόμματα και την κυβέρνηση, η οποία είχε καταρρεύσει στα χρόνια της κρίσης.

Ο τουρισμός

Ο τουρισμός, βασικός πυλώνας της οικονομίας, ανέκαμψε σημαντικά, παρά το γεγονός που θα μπορούσε να είχε πληγεί ανεπανόρθωτα με κακό χειρισμό της πανδημίας.

Οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση χειρίστηκε τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία το 2022, αποτρέποντας ένα είδος κοινωνικής και πολιτικής πόλωσης που χαρακτήρισε τη δεκαετία του 2010.

Η Ελλάδα οργάνωσε μια αποτελεσματική εκστρατεία εμβολιασμού και κινήθηκε ταχύτερα από τις περισσότερες χώρες άροντας εγκαίρως τους περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της βαθμολογίας σε αρκετούς δείκτες το 2022.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Ελλάδα υποβαθμίστηκε στον δείκτη το 2010, όταν «η ελληνική κρίση δημόσιου χρέους οδήγησε σε πολιτική και οικονομική κατάρρευση», σύμφωνα με την έκθεση του Economist.

 

Πηγή: iefimerida.gr

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel