Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών ο Κώστας Καραμανλής | Θα απαντήσει σημείο προς σημείο για τις συμβάσεις στα τρένα

the roots web banners 06

Σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών ο Κώστας Καραμανλής | Θα απαντήσει σημείο προς σημείο για τις συμβάσεις στα τρένα
20.03.2023 | 08:43

Σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών ο Κώστας Καραμανλής | Θα απαντήσει σημείο προς σημείο για τις συμβάσεις στα τρένα

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Είκοσι ημέρες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αναζητώντας απαντήσεις για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου της τηλεδιοίκησης, την υλοποίηση της σύμβασης 717 και την συνολικότερη κατάσταση του σιδηρόδρομου.

Η προσοχή όλων, φυσικά, θα είναι στραμμένη στον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος θα τοποθετηθεί για πρώτη φορά μετά την σύγκρουση των δύο τρένων και την παραίτηση του από την θέση του υπουργού Μεταφορών. Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, προσέρχεται στην Επιτροπή έτοιμος να δώσει απαντήσεις για όλα τα ζητήματα με στοιχεία και έγγραφα που θα τεκμηριώνουν τις θέσεις του. Επί τρεις εβδομάδες δεχόταν τα πυρά εχθρών και «φίλων» παραμένοντας σιωπηλός, καθώς είχε επιλέξει, σύμφωνα με συνεργάτες του, να τοποθετηθεί πρώτα σε θεσμικό επίπεδο. Ανάλογες παραινέσεις δέχτηκε την προηγούμενη εβδομάδα και από το Μέγαρο Μαξίμου όπου επικρατούσε η άποψη πως θα πρέπει να βγει μπροστά και να μιλήσει για τα όσα έχουν συμβεί αυτή την τετραετία στο υπουργείο Μεταφορών.
 
Tι θα πει ο Καραμανλής στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής
Ο κ. Καραμανλής, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναφερθεί αναλυτικά στην περιβόητη σύμβαση 717 που θα έπρεπε να ολοκληρωθεί έως το 2016, ωστόσο καρκινοβατούσε μέχρι το 2019, οπότε ο ίδιος ανέλαβε το υπουργείο Μεταφορών. Θα εξηγήσει με έγγραφα ότι το λειτουργικό έργο της τηλεδιοίκησης ανερχόταν στο 18% -θέση που έχει αναπτύξει το προηγούμενο διάστημα ο κ. Γεραπετρίτης- και θα περιγράψει τι έκανε ο ίδιος για να ξεμπλοκάρει η σύμβαση και κατά συνέπεια το έργο. Επίσης, θα αναφέρει ότι η τηλεδιοίκηση στο σταθμό της Λάρισας λειτουργούσε κανονικά το μοιραίο βράδυ και ο σταθμάρχης δεν την αξιοποίησε για την χάραξη της διαδρομής. Πρόκειται για επιχειρήματα και θέσεις που έχει παρουσιάσει με έγγραφα το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση με την οποία ήταν σε επικοινωνία ο πρώην υπουργός.
 
Ο Καραμανλής θα απαντήσει σημείο προς σημείο στις κατηγορίες
Όπως μεταφέρουν συνεργάτες του, ο κ. Καραμανλής θα προσέλθει στη Βουλή με στόχο να δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις και να συμβάλει στην ενημέρωση των πολιτών για την κατάσταση του σιδηρόδρομου και να συμβάλει στη διερεύνηση των όσων οδήγησαν στην μοιραία σύγκρουση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν θέλει να μπει σε μια αδιέξοδη αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση παρότι έχει βρεθεί στο στόχαστρο της με σκληρές επιθέσεις, ωστόσο δεν θα αφήσει ασχολίαστα τα όσα έχουν ακουστεί όλες αυτές τις ημέρες και τα οποία «δεν έχουν σχέση με την αλήθεια». Θα απαντήσει σημείο προς σημείο στις κατηγορίες για καθυστέρηση από πλευράς του στην υλοποίηση της τηλεδιοίκησης και την απαξίωση του σιδηρόδρομου με στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι επί ημερών του επιχειρήθηκε η ανάταση του Οργανισμού και των υπηρεσιών του, αναλαμβάνοντας όμως την ευθύνη ότι αυτή δεν ολοκληρώθηκε με την ταχύτητα που απαιτούνταν. Άλλωστε, ο ίδιος, όπως σημειώνουν συνεργάτες του, ανέλαβε από την πρώτη στιγμή τις ευθύνες που του αναλογούσαν και θα μιλήσει για αυτές στη σημερινή συνεδρίαση. Επίσης θα τοποθετηθεί και για την σύμβαση με την Hellenic Train.
 
Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές από την γαλάζια παράταξη, η παρουσία στην Επιτροπή και δύο ακόμα πρώην υπουργών Μεταφορών του κ. Χρυσοχοΐδη που υπέγραψε το 2014 την σύμβαση και του κ. Σπίρτζη που επί των ημερών του μπλόκαρε η υλοποίηση του έργου θα φωτίσει ακόμα περισσότερο την υπόθεση και «θα φανεί η αλήθεια γκρεμίζοντας τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ».
 
Για την υποψηφιότητά του
Όσον αφορά την υποψηφιότητα του κ. Καραμανλή στις προσεχείς εκλογές, δεν υπάρχει κάτι που να υποδηλώνει ότι έχει αλλάξει η πρόθεσή του να κριθεί από τους πολίτες. Ωστόσο, για το θέμα αυτό δεν θα τοποθετηθεί σήμερα, αλλά σε χρόνο που θα κριθεί κατάλληλος. Η παρουσία του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είναι η αρχή των δημόσιων εμφανίσεων του και το επόμενο διάστημα αναμένεται να μιλήσει για όλα τα θέματα και μέσω συνεντεύξεων σε μέσα ενημέρωσης.
 
Πηγή: iefimerida.gr
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel