Σε μία ομιλία με έντονο προεκλογικό άρωμα ανακοίνωσε την οικονομική πολιτική του 2027, περιέγραψε τους στόχους της επόμενης τετραετίας και έθεσε σκληρά διλήμματα για τις εκλογές την άνοιξη του 2027. «Θα υπάρξουν και πολίτες που ίσως δουν την Κυριακή της κάλπης ως ευκαιρία να στείλουν "μήνυμα διαμαρτυρίας": Ας γνωρίζουν ότι, με μία τέτοια στάση, τη Δευτέρα μπορεί να μην υπάρχει κάποιος να το παραλάβει. Η μάχη είναι μία, χωρίς δικαίωμα στο λάθος, για τον εαυτό τους, για τα παιδιά τους και τον τόπο τους», είπε απευθυνόμενος στους αναποφάσιστους και επαναφέροντας εμφατικά τη στρατηγική τής μίας κάλπης.
12 βασικά μέτρα
Από το βήμα της 90ής ΔΕΘ ο πρωθυπουργός περιέγραψε την οικονομική πολιτική του 2027 με στόχο τη διάχυση των θετικών αποτελεσμάτων της οικονομίας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας και ταυτόχρονα να κλείσει ανοιχτά μέτωπα με κοινωνικές ομάδες, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες, μέσα από 12 βασικά μέτρα. «Στις νέες επιλογές μας η πρόοδος των αριθμών να περνά και στην καθημερινότητα και η εθνική ανάπτυξη στον προϋπολογισμό του απλού σπιτικού», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Για να προσθέσει πως αντίπαλος της ΝΔ και της κυβέρνησης «δεν είναι κανένα κόμμα παρά μόνο τα προβλήματα» και χαρακτήρισε τα μέτρα «μέρισμα προόδου και κοινωνικής ανταπόδοσης».
Οι στόχοι για μια νέα τετραετία
Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ, μίλησε για «δέκα άλματα έως το 2031», που περιλαμβάνουν την Παιδεία, τη Δικαιοσύνη, την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και «ένα κράτος κανόνων και όχι προσωπικών διαμεσολαβήσεων». Και ανέλαβε επτά δεσμεύσεις, ως απάντηση τις νέες προκλήσεις προς το 2030, μεταξύ των οποίων η ανεργία να βρεθεί κάτω από το 6%, η οικονομία να έχει ετησίως ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 2% και διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ο μέσος μισθός να ξεπεράσει τα 1.800€.
Το καρφί στον Τσίπρα με έναν στίχο
Ο κ. Μητσοτάκης βασίστηκε στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε το 2019 και το 2023 για να αναδείξει την αξιοπιστία και τη σαφήνεια του δικού του προγράμματος έναντι των πολιτικών του αντιπάλων με τις «ανεύθυνες και ακοστολόγητες υποσχέσεις» που δίνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πάντως, και από το βήμα της ΔΕΘ, έδειξε ως βασικό του αντίπαλο τον κ. Τσίπρα, επιλέγοντας να μην αναφέρει καν το όνομά του. «Οι πρωταγωνιστές της (αντιπολίτευσης) θυμίζουν τον στίχο που ταιριάζει γάντι σε λαοπλάνους, ιδίως σε κάποιον που η Ελλάδα τον έμαθε καλά με τα προγράμματα και με το Μετρό του, που ήταν και τα δύο μουσαμάδες», όπως είπε, και να του αφιερώσει τον στίχο: «Ωραία που τα λες, μα έλα που σε ξέρω».
Για να σημειώσει πως το πρόγραμμα της ΝΔ «διαμορφώνει τη μόνη διέξοδο σε ένα εσωτερικό σκηνικό σύγχυσης από κόμματα και κομματίδια που αδυνατούν να αντιταχθούν πειστικά στις κυβερνητικές δράσεις, αναμασώντας μόνο έωλα συνθήματα».
Ακυβερνησία, ο μεγαλύτερος κίνδυνος
Ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη χώρα την ώρα που «οι θάλασσες των διεθνών σχέσεων αγριεύουν», ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την ακυβερνησία. «Η πατρίδα έχει ανάγκη από μία ισχυρή κυβέρνηση, που θα την κρατήσει μακριά από την ακυβερνησία ή από κομματικά παζάρια που θα την εγκλώβιζαν στην αδράνεια και στην ατολμία, με ατελείωτες διαβουλεύσεις, ίσες αποστάσεις και συμβιβασμούς», ώστε όπως είπε «να βρεθεί στην πλευρά όσων άντεξαν στις τρικυμίες» και να μην «παρασυρθεί στη δίνη απρόβλεπτων εξελίξεων». Και έβαλε στο κάδρο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς «στη γειτονιά μας οι δικές μας μεθοδικές δράσεις γεννούν σπασμωδικές αντιδράσεις, που καλούμαστε να διαχειριστούμε με αυτοπεποίθηση και σοβαρότητα».
Πηγή: iefimerida.gr


























