Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Ποια είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο | Πού κατατάσσεται η Ελλάδα

banner roots

Ποια είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο | Πού κατατάσσεται η Ελλάδα
22.03.2022 | 20:26

Ποια είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο | Πού κατατάσσεται η Ελλάδα

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Τα τελευταία τρία χρόνια σχεδόν είδαμε τι ζωή μας να αλλάζει άρδην. Και όμως μέσα στη ζοφερή πραγματικότητα της πανδημίας μια έρευνα ρίχνει μια αχτίδα αισιοδοξίας σε εκείνο το στοιχείο της ανθρώπινης φύσης που δεν κατάφερε να κάμψει ο κορωνοίός: την ανάγκη του ανθρώπου να αναζητά την ευτυχία.

Στην ταραγμένη πολιτικά, γεωπολιτικά, υγειονομικά και κοινωνικά εποχή που ζούμε, του πολέμου και της πανδημίας, η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας 2022 φαίνεται πως εντόπισε το φως μέσα στο σκοτάδι.

Η παγκόσμια έκθεση ευτυχίας πραγματοποιείται εδώ και δέκα χρόνια υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Στο πλαίσιο της έκθεσης γίνονται δημοσκοπήσεις και οι κάτοικοι απαντούν για το προσωπικό τους επίπεδο ευτυχίας, αλληλεγγύης, ατομικής ελευθερίας και διαφθοράς. Από τις απαντήσεις τους προκύπτει η κατάταξη των πιο ευτυχισμένων χωρών.

Σύμφωνα με την διεθνή ομάδα ερευνητών, μεταξύ των οποίων και ο Christopher Barrington-Leigh, καθηγητής του Πανεπιστημίου McGill, στον Καναδά, η πανδημία δεν έφερε μόνο πόνο και δυστυχία, αλλά και κοινωνική υποστήριξη και καλοσύνη.

Όσο ο κόσμος μάχεται με τα δεινά της πανδημίας και του πολέμου, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό να θυμόμαστε την παγκόσμια επιθυμία για ευτυχία και την ικανότητα των ανθρώπων να τάσσονται ο ένας στο πλευρό του άλλου, σε περιόδους μεγάλης ανάγκης, τόνισαν οι συντάκτες της έκθεσης. Το τρέχον έτος μάλιστα, σηματοδοτεί την 10η επέτειο της Παγκόσμιας Έκθεσης για την Ευτυχία, η οποία χρησιμοποιεί δεδομένα παγκόσμιας έρευνας για να αναφέρει τον τρόπο που οι άνθρωποι αξιολογούν τη ζωή τους, σε περισσότερες από 150 χώρες από όλο τον κόσμο, αγγίζοντας έτσι τα 9 εκατομμύρια ανθρώπους για το 2021.

«Η πανδημία της COVID-19 είναι η μεγαλύτερη υγειονομική κρίση που έχουμε δει εδώ και πάνω από έναν αιώνα» τόνισε ο καθηγητής John Helliwell από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας. «Τώρα που διαθέτουμε στοιχεία δύο ετών, είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε όχι μόνο τη σημασία της καλοσύνης και της εμπιστοσύνης, αλλά και να δούμε πώς συνέβαλαν στην ευημερία κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Η ανάπτυξη μέσα από πράξεις καλοσύνης

Όπως τονίζει ο καθηγητής, «διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια του 2021, μία αξιοσημείωτη παγκόσμια αύξηση και στις τρεις πράξεις καλοσύνης που παρακολουθούνται στην παγκόσμια δημοσκόπηση της Gallup. Η παροχή βοήθειας σε αγνώστους, ο εθελοντισμός και οι δωρεές το 2021 αυξήθηκαν σημαντικά σε κάθε μέρος του κόσμου, φτάνοντας σε επίπεδα σχεδόν 25% πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Αυτό το κύμα καλοσύνης, παρέχει ισχυρές αποδείξεις πως οι άνθρωποι ανταποκρίνονται για να βοηθήσουν άλλους που το έχουν ανάγκη, δημιουργώντας καλά παραδείγματά που τα ακολουθούν και άλλοι κάνοντας τις ζωές τους καλύτερες».

 

Ανθρώπινα κράτη

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, η Φινλανδία καταλαμβάνει την πρώτη θέση ως την πιο χαρούμενη χώρα στον κόσμο. Φέτος ωστόσο, η βαθμολογία της ήταν σημαντικά υψηλότερη από άλλα κράτη. Η Δανία συνεχίζει να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, με την Ισλανδία να καταλαμβάνει την τρίτη θέση. Η Ελβετία συνεχίζει στην 4η θέση, ακολουθούμενη από την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Η δεκάδα με τις πιο «καλοσυνάτες  χώρες» πάντως κλείνει με την Σουηδία, τη Νορβηγία, το Ισραήλ και τη Νέα Ζηλανδία. Οι επόμενες πέντε είναι η Αυστρία, Αυστραλία, Ιρλανδία, Γερμανία και Καναδάς.

Οι υπόλοιπες 20 περιλαμβάνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες στην 16η θέση, το Ηνωμένο Βασίλειο και την  Τσεχία που συνεχίζουν να καταλαμβάνουν την 17η και 18η θέση, ακολουθεί το Βέλγιο στην 19η και η Γαλλία στην 20η θέση.  Συνολικά πάντως, οι τρεις μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στη Σερβία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ενώ οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφηκαν στο Λίβανο, τη Βενεζουέλα και το Αφγανιστάν.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 58η θέση για την περίοδο 2019-2021. Στην προηγούμενη δημοσίευση της έκθεσης που είχε γίνει το 2020 και κάλυπτε την τριετία 2017-2019, η χώρα μας βρισκόταν στην 77η θέση, συνεπώς μπορούμε να πούμε ότι σημείωσε σημαντική άνοδο.

Οι συγκρούσεις στο Αφγανιστάν

Όπως τονίζει ο Jan-Emmanuel De Neve, Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών και Ευημερίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, «στο τέλος της κατάταξης βρίσκουμε τις κοινωνίες που υποφέρουν περισσότερο από τις συγκρούσεις και την ακραία φτώχεια, διαπιστώνοντας πως οι κάτοικοι στο Αφγανιστάν αξιολογούν τη ζωή τους με βαθμό 2,4 στα 10. Αυτό το γεγονός αποτελεί μία τραγική υπενθύμιση μιας υλικής και άυλης  καταστροφής που φέρνει ο πόλεμος στα θύματα του και τη θεμελιώδη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στις ζωές των ανθρώπων».

Η πρόοδος μέσα από μέτρα ευτυχίας

«Η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας 2022 αλλάζει τη συζήτηση και το δημόσιο διάλογο για την πρόοδο και την ευημερία. Παρέχει ιδιαίτερα σημαντικά σημεία το πώς οι άνθρωποι από όλο τον κόσμο αισθάνονται σχετικά με την ποιότητα της ζωής τους» τόνισε ο καθηγητής Christopher Barrington-Leigh από το Πανεπιστήμιο του McGill.

Προηγούμενες πάντως έρευνες, έλεγξαν τη σύνδεση μεταξύ της ανθρώπινης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και στους θεσμούς και της ευτυχίας. Τα ευρήματα καταδεικνύουν πως οι κοινωνίες με υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης είναι πιο ευτυχισμένες και πιο ανθεκτικές σε μία σειρά από κρίσεις.

Πηγή: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το