Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ιστορίες>>Ο σοφός δυόσμος

banner roots

Ο σοφός δυόσμος
14.12.2014 | 15:13

Ο σοφός δυόσμος

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Ιστορίες

Γράφει η Σταυρούλα Σκαλίδη

Έρχεται μια ώρα που οφείλεις στον εαυτόν σου όταν όλα καταρρέουν, να βρεις από την αρχή το κουράγιο να οικοδομήσεις μια καινούρια εμπιστοσύνη. Πρώτα προς εσένα και μετά προς τους άλλους. Ιδίως όταν αυτοί οι μαγικοί άλλοι τυχόν σε απογοητεύσουν. Είναι τότε που εισπράττεις πολλαπλάσια αποτυχία μέσα σου γιατί αισθάνεσαι ότι δεν στάθηκες άξιος να επιλέξεις το πού να δείξεις την εμπιστοσύνη σου.

Αλλά καμιά φορά η ερώτηση δεν είναι πού θα δείξεις εμπιστοσύνη, αλλά εάν θα δείξεις. Αρκεί το να πιστέψεις, λοιπόν. Τα φυτά το διδάσκουν αυτό. Ας πούμε, εσύ ποντάρεις από την αρχή στον μοσχοβολιστό κατ' όνομα ψηλόλιγνο βασιλικό σου. Κι όλο ανεβαίνει κι όλο ανεβαίνει, δεν καταδέχεται όμως να σου χαρίσει το άρωμά του, τραβάει πεισματικά την ανηφόρα αγνοώντας τη φύση του. Ταιριάζει στις σάλτσες, ταιριάζει και στα διακοσμητικά βάζα. Σου φωνάζει από μακριά πόσο άξιος και γοητευτικός είναι για όλα, αλλά εξακολουθεί να σε αγνοεί. Εσύ υποκύπτεις στη γοητεία του, να τα πέστο, να οι διακοσμητικές συνθέσεις που σκαρφίζεσαι ματαίως, αλλά από άρωμα, τζίφος. Δεν καταδέχεται. Αλλά εσύ δεν θες να το πιστέψεις. Χειμώνιασε τι να σου κάνει ο καψερός, μέσα στα κρύα δεν μυρίζει, πάρτο απόφαση.

Και ο ταπεινός δυόσμος που τον έσωσε μυθιστορηματικά η φίλη, μέσα σε ένα σακίδιο ινκόγκνιτο, πέρασε ελέγχους αεροδρομίων, πέρασε τα πάνδεινα κι έφτασε σώος, αυτός που δεν τον έχεις σε μεγάλη υπόληψη, γιατί δεν είναι φιγουρατζής, αυτός ο τύπος λοιπόν έρχεται και κάνει κατάληψη στα ποτά σου. Σε αναγκάζει να το γυρίσεις στα μοχίτο, να εμπιστευτείς το άρωμά του, να τον βάλεις στις σάλτσες σου, να μυρίζεις τα δάχτυλά σου και να αναδύουν το αιθέριο έλαιό του. Είναι ο σοφός ο δυόσμος που και μέσα στο ξεροχείμωνο βρίσκει τρόπο να επί βιώσει. Τολμάει να γίνει βασιλικότερος του βασιλέως. Τότε από τα χαμηλά ψιθυρίζει στον αλαζονικό και πληγωτικά πληγωμένο από το χειμώνα βασιλικό «μύρισε λιγάκι, άσε λίγο άρωμα, μην φοβάσαι, αγάπη θα σου δώσουνε, δεν θα σε φάνε, δες εμένα με κάνανε κομματάκια και συνεχίζω να αρωματίζω το σύμπαν, είναι ωραία να μοιράζεσαι τον εαυτόν σου, την ουσία σου».

Και πού ξέρεις, μπορεί να βασιλέψεις μέσα στο ντάλα κρύο, στο ξεροβόρι και να μοσχομυρίζεις. Αρκεί να το πιστέψεις. Δεν είναι εύκολο. Ποτέ δεν είναι, αλλά αξίζει τον κόπο. Φτάνει να δοκιμάσεις. Έχεις μια ευκαιρία ακόμα, μην την χάσεις. Να πιστέψεις. Εγώ σε πίστεψα.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400