Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ιστορίες>>Οταν μπήκαν οι πρώτοι κατάδικοι στο Αλκατράζ | Εκεί που πλέον κάνουν κρουαζιέρες (photos)

banner roots

Οταν μπήκαν οι πρώτοι κατάδικοι στο Αλκατράζ | Εκεί που πλέον κάνουν κρουαζιέρες (photos)
13.08.2017 | 12:21

Οταν μπήκαν οι πρώτοι κατάδικοι στο Αλκατράζ | Εκεί που πλέον κάνουν κρουαζιέρες (photos)

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ιστορίες

11 Αυγούστου, αυτή τη μέρα το 1934 οδηγήθηκαν οι πρώτοι κατάδικοι πάνω στον επονομαζόμενο «Βράχο», στις φυλακές του Αλκατράζ.

Μία βραχονησίδα που για περισσότερα από 80 χρόνια χρησιμοποιήθηκε για στρατιωτικούς σκοπούς. 

Το θαλασσοπούλι-οχυρό 

Η λέξη «Αλκατράζ» προέρχεται από την ισπανική λέξη για το θαλασσοπούλι. 
Έτσι ονόμασε ο ισπανός εξερευνητής Χουάν Μανουέλ ντ' Αγιάλα τη μία από τις τρεις βραχονησίδες που βρίσκονται στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, όταν κατέπλευσε στην περιοχή και τη χαρτογράφησε.

Λόγω της στρατηγικής του σημασίας, το 1850 ο αμερικανικός στρατός μετέτρεψε το νησάκι σε οχυρό, για την προστασία του λιμανιού. 

Προς τα τέλη της δεκαετίας, το φρούριο άρχισε να δέχεται και στρατιωτικούς κρατουμένους, οι οποίοι από το 1909 έως το 1911 αξιοποιήθηκαν για την ανέγερση μιας νέας στρατιωτικής φυλακής, που επρόκειτο να μείνει στην ιστορία ως «Ο Βράχος».

«Φιλοξένησε» τους πλέον διάσημους γκάγκστερ 

Το 1934 άνοιξε ως ομοσπονδιακή φυλακή υψίστης ασφαλείας. Τα εγκαίνια έγιναν την πρωτοχρονιά και οι πρώτοι κατάδικοι έφτασαν στο νησί στις 11 Αυγούστου του ίδιου χρόνου.

Εκεί θα σταλούν οι πιο επικίνδυνοι κακοποιοί και όσοι αρνούνταν να προσαρμοστούν στους κανόνες των κοινών φυλάκων. 

Στα 29 χρόνια λειτουργίας της, τρόφιμοί της υπήρξαν ορισμένοι από τους πλέον διάσημους γκάνγκστερ, όπως ο Αλ Καπόνε.

Τα δικαιώματα των κακοποιών στο Αλκατράζ 

Στο Αλκατράζ, οι κρατούμενοι είχαν τέσσερα δικαιώματα: τροφή, ένδυση, στέγη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 

Οποιοδήποτε άλλο προνόμιο έπρεπε να το κερδίσουν. 
Στα προνόμια αυτά συμπεριλαμβάνονταν οι επισκέψεις συγγενικών προσώπων, η πρόσβαση στη βιβλιοθήκη των φυλακών, ψυχαγωγικές δραστηριότητα όπως ζωγραφική, μουσική. 

«Απόδραση από το Αλκατράζ»

Όσοι επεδίωξαν να αποδράσουν είτε πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από τους φύλακες, είτε πέθαναν στα παγωμένα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού.
Στις 4 Μαΐου του 1946 σημειώθηκε μία σοβαρότατη εξέγερση των κρατουμένων που εξελίχθηκε σε διήμερη μάχη, η οποία τελικά κατεστάλη από επέμβαση μονάδων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού με αποτέλεσμα 3 κρατούμενοι και 2 φύλακες να χάσουν τη ζωή τους και να τραυματιστούν περισσότερα από 15 άτομα.

Στις 11 Ιουνίου του 1962 από τις εν λόγω φυλακές κατάφεραν να δραπετεύσουν οι Φρανκ Μόρρις, Τζον Άγκλιν και Κλάρενς Άγκλιν που θεωρείται πως ήταν και οι μοναδικοί που κατάφεραν ποτέ να αποδράσουν, στην ιστορία των φυλακών αυτών. 
Η ιστορία αυτής της απόδρασης έχει μεταφερθεί και στη κινηματογραφική σκηνή με τον τίτλο «Escape from Alcatraz» (Απόδραση από το Αλκατράζ». 

Λειτούργησε μέχρι το 1963 

Η φυλακή του Αλκατράζ έκλεισε στις 21 Μαρτίου του 1963. 
Το κόστος συντήρησης της ήταν τόσο υψηλό, που προτιμήθηκε η κατασκευή μιας νέας στην ηπειρωτική χώρα. 

Μετά το κλείσιμό της, το νησάκι εγκαταλείφθηκε, παρότι υπήρξαν διάφορες ιδέες για την αξιοποίησή του. 
Μεταξύ άλλων, προτάθηκε να συμπεριληφθεί στα μνημεία των Ηνωμένων Εθνών ως ένα άλλο Άγαλμα της Ελευθερίας, ή να μετατραπεί σε ξενοδοχειακό συγκρότημα και εμπορικό κέντρο.

Το 1969 διεκδικήθηκε από μία ομάδα ιθαγενών, θέλοντας να δημιουργήσουν σ' αυτό ένα ινδιάνικο πολιτιστικό κέντρο. Η προσπάθειά τους, όμως, απέτυχε και το 1973 το Αλκατράζ μετατράπηκε σε εθνικό πάρκο. 

Σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής και δέχεται περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως.

Οι κρουαζιέρες στο Αλκατράζ είναι περιζήτητες σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. 

Φωτογραφίες: wikipedia/APimages 
Πηγή: sansimera/wikipedia 

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400