Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Καλά Νέα>>Το πρωτοποριακό μηχάνημα κατά του Έμπολα που έχει σχεδιάσει Έλληνας γιατρός (photo)
Το πρωτοποριακό μηχάνημα κατά του Έμπολα που έχει σχεδιάσει Έλληνας γιατρός (photo)
20.11.2014 | 19:13

Το πρωτοποριακό μηχάνημα κατά του Έμπολα που έχει σχεδιάσει Έλληνας γιατρός (photo)

Συντάκτης/Συντάκτρια: 
Κατηγορία: Καλά Νέα

Λέγεται «Ebola Check», είναι φτιαγμένο από Έλληνα επιστήμονα και θεωρείται τόσο έγκυρο που ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ήδη το έχει εντάξει στο ερευνητικό πρόγραμμα της χώρας του, ύψους 1,34 εκατ. λιρών. Στόχος η καταπολέμηση του ιού Έμπολα, που έχει τρομοκρατήσει όλη την υφήλιο.

Το «Ebola Check», πνευματικό τέκνο του Έλληνα αναπληρωτή καθηγητή Βιοχημείας και Βιομηχανικής Βιοτεχνολογίας στο University of Westminster δρ Στέργιου Μόσχου, είναι ένα μηχάνημα που θα μπορεί να κάνει διάγνωση μέσω της ανάλυσης σωματικών υγρών (αίμα, σάλιο, ούρα) εντός 40 λεπτών από την επιμόλυνση του ανθρώπου από τον θανατηφόρο ιό.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η σημαντική αυτή καινοτομία ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2014, όταν πλέον η εξάπλωση του ιού είχε καταστεί απειλητική, και τον Αύγουστο η ομάδα της οποίας ηγείται ο δρ Μόσχος, και στην οποία συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας Miles Carroll και ο αρχηγός Διαγνωστικών του αμερικανικού στρατού David A. Norwood, αλλά και εργαστηριακοί μικροβιολόγοι από τη δυτική Αφρική, κατέθεσε αίτηση για χρηματοδότηση.

«Συνεργαζόμουν με μια βιοτεχνολογική εταιρεία στη δημιουργία διαγνωστικών μηχανημάτων και τα τελευταία δύο χρόνια μελετούσαμε τα πνευμονικά και στοματικά μικρόβια μέσω μιας νέας συσκευής που έχω σχεδιάσει», σημειώνει ο δρ Μόσχος, που ασχολείται με την καταπολέμηση μικροβίων και ιών, όπως η ηπατίτιδα C. «Απευθύνθηκα στον συνάδελφο δρ Έντουαρντ Ράιτ, που εξειδικεύεται στον Έμπολα, ενημερώθηκα σε βάθος για τον ιό, έμαθα πόσο καθυστερεί η διάγνωση και αντιλήφθηκα ότι μεταδίδεται και με το σάλιο. Έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ με την καταπολέμηση, αξιοποιώντας την πρότερη εμπειρία μου». Μέχρι σήμερα, όπως περιγράφει, «τα εργαστηριακά αποτελέσματα γνωστοποιούνταν έπειτα από μέρες, με συνέπεια ο ασθενής, που ενδεχομένως ζει σε μεγάλη απόσταση από το νοσοκομείο, να έχει ήδη μεταδώσει τον ιό».

ebola1-thumb-large

Ο Στέργιος Μόσχος (αριστερά) με την ομάδα του 

Με τη γρήγορη διάγνωση, η οποία θα είναι τουλάχιστον οκτώ φορές πιο σύντομη από τις υφιστάμενες, και την προσεκτική περίθαλψη οι πιθανότητες επιβίωσης αυξάνονται. «Η νέα συσκευή θυμίζει μετεξέλιξη του μηχανήματος που ήδη διαθέτουν μερικά βρετανικά νοσοκομεία για διάγνωση της σηψαιμίας» εξηγεί στην «Κ» ο 35χρονος επιστήμονας, λίγo μετά την ανακοίνωση της διάκρισης. «Θα είναι πολύ απλή στη λειτουργία και κατάλληλη για τις εκεί συνθήκες, όπου συχνά απουσιάζει η ηλεκτροδότηση».

Το ύψος της χρηματοδότησης είναι 620.000 λίρες (750.000 ευρώ) και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τον Ιανουάριο η πρώτη συσκευή θα είναι έτοιμη προς χρήση: «Τον Μάιο θα προσφέρουμε τρεις σε Σιέρα Λεόνε και Νέα Γουινέα και μέχρι το τέλος του 2015 θα έχουμε κατασκευάσει δέκα συσκευές». Εσχάτως, η επιβίωση επιμολυσμένων ασθενών έχει δώσει κουράγιο στους επιστήμονες ανά τον κόσμο. «Με αναπλήρωση υγρών και ηλεκτρολυτών έχουν θεραπευτεί άνθρωποι στη Δύση», υπογραμμίζει. «Ο μεγαλύτερος εχθρός των Αφρικανών ασθενών είναι η παντελής έλλειψη υποδομών». Οι οιωνοί, πάντως, είναι καλοί, «τώρα που οι ανεπτυγμένες χώρες αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για παροχή στοχευμένης βοήθειας».

Πηγή: iefimerida.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018