Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Καλά Νέα>>Ελληνικό γιαούρτι: «Στράγγιξε» από γάλα τη Νέα Υόρκη

banner roots

Ελληνικό γιαούρτι: «Στράγγιξε» από γάλα τη Νέα Υόρκη
27.02.2013 | 03:52

Ελληνικό γιαούρτι: «Στράγγιξε» από γάλα τη Νέα Υόρκη

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Καλά Νέα

Η Νέα Υόρκη, η τρίτη μεγαλύτερη γαλακτοπαραγωγός περιοχή των ΗΠΑ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη ραγδαία αύξηση της ζήτησης για γάλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικάνικου περιοδικού Forbes. Ο λόγος; Η κατακόρυφη άνοδος που παρουσιάζουν οι πωλήσεις ελληνικού γιαουρτιού στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης σε συνδυασμό με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς που απαγορεύουν στους κτηνοτρόφους της περιοχής να εκτρέψουν περισσότερες αγελάδες για την παραγωγή γάλακτος.

Το γεγονός έχει αρνητικές επιπτώσεις στην τιμή του γάλακτος, η οποία έχει ανατιμηθεί το τελευταίο διάστημα λόγω της «ανισορροπίας» ανάμεσα στην προσφορά και στη ζήτηση. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το 2010 στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης παρ' ότι η παραγωγή γάλακτος ανήλθε σε 360 εκατομμύρια λίβρες (163.293.253 κιλά), 60% περισσότερη σε σχέση με πέντε χρόνια πριν τα αποθέματα της περιοχής σε γάλα εξαντλήθηκαν καθώς για την παραγωγή στραγγιστού γιαουρτιού απαιτούνται πολλά κιλά αγελαδινού γάλακτος σε αντίθεση με το αμερικάνικο γιαούρτι, για την παρασκευή του οποίου πολύ λιγότερα. Ο συντάκτης του άρθρου αναρωτιέται εάν οι αρμόδιες αρχές θα διατηρήσουν τις απαγορεύσεις για την εκτροφή γαλακτοπαραγωγών αγελάδων στην Νέα Υόρκη, οι οποίες υπονομεύσουν την ανάπτυξη ενός από τους πιο δυναμικούς κλάδους της αμερικάνικης οικονομίας (έχει μάλιστα χαρακτηρισθεί ως το μεγαλύτερο success story της τελευταίας δεκαετίας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού), σε βάρος των γαλακτοβιομηχανιών αλλά και των καταναλωτών.

Επιτυχία

Τα παραπάνω έρχονται να επιβεβαιώσουν για ακόμη μια φορά την πρωτοφανή επιτυχία που σημειώνει το ελληνικό γιαούρτι (στραγγιστό) στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες μεγάλες αγορές όπως η Αγγλία, λόγω της μοναδικής γεύσης και της υψηλής ποιότητά τους. Επιπλέον, καταδεικνύει πως τα παραδοσιακά τρόφιμα της χώρας μας έχουν τεράστιες προοπτικές στο εξωτερικό, αρκεί να υποστηριχθούν και να λανσαριστούν με τον κατάλληλο τρόπο στους ξένους καταναλωτές. Δεν έχουν περάσει άλλωστε πολλές εβδομάδες, από τη στιγμή που το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα για την προσθήκη ελληνικού γιαουρτιού στα σχολικά γεύματα αλλά και την επιλογή του μεταξύ των εδεσμάτων που γεύτηκε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο δείπνο για την τελετή της ορκωμοσίας του τον περασμένο Ιανουάριο.

Πηγή: imerisia.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel