Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Καλά Νέα>>Στα Τρίκαλα θα κυκλοφορούν, το 2015, έξι λεωφορεία χωρίς… οδηγό!
afoi poriazi
Στα Τρίκαλα θα κυκλοφορούν, το 2015, έξι λεωφορεία χωρίς… οδηγό!
06.06.2014 | 17:31

Στα Τρίκαλα θα κυκλοφορούν, το 2015, έξι λεωφορεία χωρίς… οδηγό!

Συντάκτης/Συντάκτρια: 
Κατηγορία: Καλά Νέα

Στους δρόμους των Τρικάλων θα κυκλοφορούν, το 2015, τα πρώτα έξι λεωφορεία, χωρίς οδηγό, ενώ στους στόχους του υπουργείου Μεταφορών είναι τα αυτοματοποιημένα αυτοκίνητα να διασχίσουν κάποια στιγμή και δρόμους της Αθήνας.

Τα συστήματα αυτά, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχ. Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια ημερίδας, με θέμα το νομικό πλαίσιο της ΕΕ για την πιστοποίηση των αυτοματοποιημένων οχημάτων στις αστικές περιοχές, μπορούν να εξυπηρετήσουν ιστορικά κέντρα πόλεων και να τα αποσυμφορήσουν, εφόσον συνδυαστούν με υπάρχουσες δομές μεταφορών, υπό το πρίσμα -πάντα- της οδικής ασφάλειας.

Πρώτη πόλη στην Ευρώπη τα Τρίκαλα

Η πόλη των Τρικάλων είναι πρώτη από τις πέντε ευρωπαϊκές περιοχές, στις οποίες θα δοκιμαστούν πιλοτικά (έξι μήνες) τα αυτοματοποιημένα λεωφορεία χωρίς οδηγό, θα λειτουργούν με αισθητήρες, στο πλαίσιο του προγράμματος CityMobil2.

Η εμφάνιση των οχημάτων αυτών στην πόλη των Τρικάλων αναμένεται στις αρχές του 2015, και θα είναι χωρητικότητας 4, 12 ή 15 επιβατών, τα οποία θα κινούνται στο δρόμο και όχι σε ράγες με ταχύτητες έως 20 χιλιόμετρα την ώρα αφού θα κινούνται σε διαδρομές με διασταυρώσεις και πεζούς.

Η διαδρομή του λεωφορείου, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της αναπτυξιακής δημοτικής εταιρίας, e-trikala, Οδ. Ράπτης θα ξεκινάει από την οδό Βουλής, θα συνεχίζει την Καραϊσκάκη, θα φθάνει στην οδό Πλουτάρχου, ενώ στην επιστροφή θα στρίβει για τη λεωφόρο Ερμού περνώντας μπροστά από την κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου και ύστερα από μία ακόμη παράκαμψη θα επιστρέφει στην αφετηρία.

Ρυθμίσεις κυκλοφορίας

Για να κυκλοφορήσουν τέτοια οχήματα στους ευρωπαϊκούς δρόμους, απαιτείται η προώθηση των απαιτούμενων νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων, ενώ δεν αποκλείεται σε βάθος χρόνου, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, να απαιτηθεί και η αναθεώρηση της Συνθήκης της Βιέννης, όπου η φιλοσοφία της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων βασίζεται στον ανθρώπινο παράγοντα (οδηγό).

Το έργο CityMobil2 επικεντρώνεται στην προώθηση των απαιτούμενων νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων που θα επιτρέψουν την μελλοντική κυκλοφορία τέτοιων οχημάτων στους ευρωπαϊκούς δρόμους και αποτελεί συνέχεια του έργου CityMobil (στο αρχικό έργο πραγματοποιήθηκαν μικρής χρονικής διάρκειας, επιδείξεις αυτοματοποιημένων οχημάτων σε ευρωπαϊκές πόλεις σε περιορισμένο χώρο και σε αυστηρά ελεγχόμενο περιβάλλον).Οι χώρες που συμμετέχουν στην πιλοτική εφαρμογή του έργου CityMobil2 είναι η Ελλάδα (Τρίκαλα), Ιταλία (Μιλάνο), Ισπανία (Λεόν), Γαλλία (Λα Ροσέλ) και Φινλανδία (Βαντάα).Τα κύρια σημεία ομιλίας του υφυπουργού Μεταφορών«Το έργο CITYMOBIL2, αποτελεί φυσική συνέχεια του έργου CityMobil στο οποίο αρχικό έργο, πραγματοποιήθηκαν μικρής χρονικής διάρκειας, επιδείξεις αυτοματοποιημένων οχημάτων σε Ευρωπαϊκές πόλεις σε περιορισμένο χώρο και σε αυστηρά ελεγχόμενο περιβάλλον.Το έργο πλέον, επικεντρώνεται σε αυτοματοποιημένα συστήματα μαζικής μεταφοράς, κάτι που διαφοροποιείται αισθητά από τα αυτοματοποιημένα επιβατικά αυτοκίνητα ιδίας χρήσης (όπως κάποια που κυκλοφορούν στην Αμερική).
 
Τέτοια συστήματα μεταφοράς, μπορούν να εξυπηρετήσουν ιστορικά κέντρα πόλεων, τα οποία μπορούν να αποσυμφορήσουν, να συνδυαστούν με υπάρχουσες δομές μεταφορών για να εξυπηρετήσουν καλύτερα τις μεταφορές γενικότερα, υπό το πρίσμα πάντα της Οδικής Ασφάλειας, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα και μέριμνά μας.
 
Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι πλέον ώριμη και έχει αποδείξει την εύρυθμη λειτουργία σε επίπεδο τεχνικών δοκιμών. Πρέπει να σημειωθεί ότι, όλες οι περιοχές του ανεπτυγμένου κόσμου (Αμερική, Ασία-Ιαπωνία), επενδύουν στη βελτίωση και εφαρμογή αυτοματοποιημένων οχημάτων. Σε αυτήν την κούρσα ταχύτητας, η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να παίξει πρωταρχικό ρόλο και να πρωτοπορήσει.
 
Στα πλαίσια του συγκεκριμένου έργου και δη στην πόλη των Τρικάλων – και είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για αυτήν την επιτυχία μιας περιφερειακής πόλης της Ελλάδας-θα είναι η πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο που ένα τέτοιο σύστημα θα τεθεί σε κυκλοφορία σε καθαρά αστικό περιβάλλον σε συνθήκες πραγματικής κυκλοφορίας.Το Υπουργείο και εγώ προσωπικά, μαζί με τους Έλληνες εταίρους προσπαθούμε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν τέτοιες δοκιμές από θέμα κανονιστικό, νομοθετικό, θέτοντας την ασφάλεια των μεταφορών ως ύψιστο κριτήριο. Συγκεκριμένα εξετάζουμε την δυνατότητα χορήγησης πινακίδων δοκιμαστικής κυκλοφορίας σε αυτοκίνητα χωρίς οδηγό ξεπερνώντας τόσο την ελληνική νομοθεσία (Κ.Ο.Κ.) όσο και την Συνθήκη της Βιέννης , όπου προβλέπεται μόνο η φιλοσοφία της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων βασίζεται στον οδηγό .Αξίζουν τα θερμά μας συγχαρητήρια στον Δήμο Τρικκαίων και στην αναπτυξιακή εταιρεία του, eTrikala καθώς και στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστηματων Επικοινωνιων και Υπολογιστών του ΕΜΠ.
 
Επιπρόσθετα, στην ημερίδα αναμένεται να ανταλλαγούν απόψεις με στελέχη Υπουργείων Μεταφορών άλλων χωρών για τα νομικά και κανονιστικά βήματα που απαιτούνται για την αδειοδότηση τέτοιων οχημάτων.
 
Για να μπορούν να κυκλοφορήσουν τέτοια οχήματα, απαιτείται η προώθηση κατάλληλης κοινοτικής οδηγίας ή άλλων νομικών και κανονιστικών μέτρων από κοινού, που θα βοηθάει να ξεπεραστεί ο σκόπελος της συνθήκης της Βιέννης, δεδομένου ότι η μέχρι σήμερα φιλοσοφία της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στηρίζεται στον ανθρώπινο παράγοντα (οδηγό). Σε βάθος χρόνου είναι πιθανό να απαιτηθεί και η αναθεώρηση της Συνθήκης αυτής».
 
Πηγή:metaforespress.gr
 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018