Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης Νησιωτικής Οικονομίας στη Κρήτη

banner roots

Το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης Νησιωτικής Οικονομίας στη Κρήτη
21.10.2014 | 09:18

Το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης Νησιωτικής Οικονομίας στη Κρήτη

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Γράφει ο Γιάννης Σπιλάνης, Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Συνδυασμό ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

Στην ηλεκτρονική εφημερίδα Αγρότυπος (http://www.agrotypos.gr/) διαβάζουμε σήμερα 20/10/2014 ότι η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης "κέρδισε" το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης Νησιωτικής Οικονομίας που θα αποτελέσει ένα από τα 5 κέντρα που θα δημιουργήσει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σε όλη τη χώρα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται "Στόχος είναι το Κέντρο να συνεργάζεται με την Περιφέρεια (Κρήτης) έτσι ώστε να συμβάλει αποφασιστικά στην αγροτική ανάπτυξη της περιφέρειας. Κυρίαρχη δράση θα είναι η μεταφορά και ενσωμάτωση νέας τεχνολογίας στον αγροτικό τομέα. Η σημαντικότερη δράση θα είναι η δημιουργία και λειτουργία Πρότυπων Αγροκτημάτων".

Προφανώς στην Ελλάδα μόνο η Κρήτη είναι νησί έστω και αν ο Περιφερειάρχης κ. Αρναουτάκης είχε σθεναρά αντιδράσει στο να υπάρξει μια νησιωτική πολιτική για το σύνολο των νησιών της χώρας, μικρών και μεγάλων. Τώρα τι άλλαξε άραγε;

Το Αιγαίο και τα Ιόνια....... πάλι "εκτός νυμφώνος" έστω και αν η αγροτική τους παραγωγή αποτελεί τον δεύτερο πυλώνα της ανάπτυξης του, ενώ ειδικά περισσότερα νησιά του Β. Αιγαίου όπως τη Λέσβο, τη Λήμνο, την Ικαρία αλλά και τη Χίο και τη Σάμο και τα μικρά νησιά απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού αποτελώντας σοβαρή εναλλακτική λύση στην εποχή της κρίσης.

Δυστυχώς τέτοια θέματα δεν απασχολούν τους κατ’επάγγελμα πολιτικούς οι οποίοι εστιάζουν τη προσοχή τους στο μοίρασμα οφιτσίων και όχι στην επεξεργασία θέσεων για την αγροτική ανάπτυξη, συναγωνιζόμενοι με τους συνδικαλιστικούς υπεύθυνους του αγροτικού τομέα στα εύκολα και «πιασάρικα», δηλαδή τις επιδοτήσεις. Αλλωστε κανείς δεν αντέδρασε στο γεγονός ότι η πρόταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την νέα αγροτική πολιτική δεν προέβλεψε τη χωρική διαφοροποίηση της ώστε να λάβει υπόψη της τα ειδικά χαρακτηριστικά των νησιών.

Η παραγωγή ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων βασισμένων σε υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών και εκπαιδευμένους αγρότες, δηλαδή τα επώνυμα ελληνικά νησιωτικά προϊόντα, μπορεί να περιμένει. Και οι αγρότες να εξαρτούν την επιβίωση τους από τις επιδοτήσεις και τους αγροτοπατέρες παλαιάς και νέας κοπής. Καμία αλλαγή από τις πολιτικές και τις πρακτικές που μας έφεραν στο σημερινό οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel