Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Επιτυχής η διάσωση και των 22 ναυτικών του «Goodfaith» στην Άνδρο (photos+video)

the roots web banners 06

Επιτυχής η διάσωση και των 22 ναυτικών του «Goodfaith» στην Άνδρο (photos+video)
11.02.2015 | 17:29

Επιτυχής η διάσωση και των 22 ναυτικών του «Goodfaith» στην Άνδρο (photos+video)

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Ολοκληρώθηκε με ασφάλεια η περισυλλογή και των 22 μελών του πληρώματος (21 Φιλιπινέζοι και ένας Ρουμάνος) του, υπό σημαία Κύπρου, φορτηγού πλοίου «Goodfaith», το οποίο στη μία τα ξημερώματα της Τετάρτης παρουσίασε εισροή υδάτων, μετά την προσάραξή του, λόγω κακών καιρικών συνθηκών, στις βόρειες ακτές της Ανδρου, ενώ είχε αποπλεύσει από την Ελευσίνα με προορισμό την Ουκρανία.

Από ελικόπτερα Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας διασώθηκαν συνολικά οι 18 από τους ναυτικούς, οι 10 από τους οποίους διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο ελικοδρόμιο της Άνδρου από το Super Puma που πέταξε από τη Λήμνο.

Λόγω περαιτέρω επιδείνωσης των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της αδυναμίας προσέγγισης εναερίων μέσων για τη διάσωση των υπολοίπων τεσσάρων μελών του πληρώματος που παρέμεναν στο πλοίο, οργανώθηκε επιτυχώς από το Λιμενικό, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, επιχείρηση διάσωσης από ξηράς, με τη συνδρομή κλιμακίου της ΕΜΑΚ, που είχε ήδη μεταβεί με εναέριο μέσο της Πυροσβεστικής στην Ανδρο για τον σκοπό αυτό.

Επιπλέον, από το Πολεμικό Ναυτικό διατέθηκε η Φρεγάτα «Θεμιστοκλής», προκειμένου να συνδράμει στην επιχείρηση.

Από τους διασωθέντες, οι 14 βρίσκονται στην Ανδρο, ενώ οι υπόλοιποι οκτώ μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο Ελευσίνας.

Στην περιοχή έχουν ήδη καταφθάσει τρία ρυμουλκά, ώστε να επιχειρήσουν την αποκόλληση του «Goodfaith» που παραμένει προσαραγμένο στα βράχια, την ώρα που στην περιοχή συνεχίζουν να πνέουν βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ.

Σε εφαρμογή έχει τεθεί το Σχέδιο Εκτακτης Ανάγκης από τη Λιμενική Αρχή Ανδρου για την αντιμετώπιση της μικρής έκτασης ρύπανσης που έχει παρατηρηθεί στο σημείο.

Η τοπική Λιμενική Αρχή πρόκειται να ενισχυθεί με πρόσθετα υλικά και μέσα απορρύπανσης, μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, ενώ έχει τεθεί σε ετοιμότητα και το Αντιρρυπαντικό Σκάφος Σύρου, για την παροχή επιπλέον συνδρομής.

Τέλος, έχει συναφθεί Σύμφωνο Ναυαγιαίρεσης μεταξύ ιδιωτικής εταιρείας και των υπευθύνων του πλοίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας συνεχάρη τα στελέχη του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, καθώς και τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, εν μέσω ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών.

 

Πηγή: tanea.gr

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το