Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ομογενείς ζωγράφοι αποτίουν φόρο τιμής στην ιστορία της Λήμνου

the roots web banners 06

Ομογενείς ζωγράφοι αποτίουν φόρο τιμής στην ιστορία της Λήμνου
20.04.2015 | 17:23

Ομογενείς ζωγράφοι αποτίουν φόρο τιμής στην ιστορία της Λήμνου

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Καθώς η Αυστραλία ετοιμάζεται να τιμήσει μαζικά και με πολλούς τρόπους την Εκατονταετηρίδα των ANZACs οι εκδηλώσεις αυτές τις μέρες εστιάζονται στη Λήμνο.

Η Λήμνος κείται σε απόσταση ενενήντα μιλίων από την Χερσόνησο της Καλλίπολης. Λόγω της στρατηγικής της τοποθεσίας και εγγύτητας, δόθηκαν διευκολύνσεις από την ελληνική πλευρά το 1915 στους συμμάχους προκειμένου η νήσος να αποτελέσει διαμετακομιστικό σταθμό, κέντρο εκπαίδευσης, βάση ανεφοδιασμού καθώς και να φιλοξενήσει στρατιωτικά νοσοκομεία και ευκολίες ανάρρωσης. 

Δύο Αυστραλιανά στρατιωτικά Νοσοκομεία (το Νο3 Γενικό Νοσοκομείο Εκστρατείας και το Νο2 Μόνιμο Νοσοκομείο) με συνολικά εκατόν τριάντα νοσοκόμες, επιπρόσθετα προς την Βρετανική και την Καναδική Ιατρική αποστολή, εγκαταστάθηκαν στον Δυτικό Μούδρο. Κοντά στη Σάρπη δημιουργήθηκε ένα αναρρωτήριο. 

Κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, οι Αυστραλές νοσοκόμες κατόρθωσαν με ηρωικές προσπάθειες να δημιουργήσουν την απαραίτητη υποδομή και να παράσχουν τις υπηρεσίες τους στους πληγωμένους. 

Η αδελφή Μάργκαρετ Γκρέις Γουίλσον, από το Ballarat, προσωποποιεί την τιτάνια προσπάθεια οργάνωσης του Νοσοκομείου εκστρατείας στη Λήμνο. Η διακεκριμένη Αυστραλή βιογράφος και ιστορικός, κ. Σουζάνα Ντε Βρις,στο βιβλίο της "Αυστραλές Ηρωίδες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου" με ευγλωττία αναδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν ως Σώμα οι Αυστραλές νοσοκόμες οι οποίες εργάσθηκαν ημέρα και νύκτα για να παράσχουν ανακούφιση και άνεση. 

Με την ευκαιρία της εκατονταετηρίδας, δύο μνημεία θα εγκαινιασθούν προσεχώς στο Σίδνεϊ και στη Μελβούρνη, για τα οποία συνέβαλαν η Λημνιακή Αδελφότητα Σίδνεϊ και η Μεικτή Επιτροπή Επιμνημόσυνων Εορτασμών Βικτώριας αντίστοιχα. 

Αυτές τις μέρες ο αρχηγός του Αυστραλιανού Πολεμικού Ναυτικού, υποναύαρχος Τιμ Μπάρετ, ηγήθηκε της αποστολής της χώρας του στη Λήμνο. Το πλοίο του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού "Success" κατέπλευσε στο νησί με την ευκαιρία των προγραμματισμένων εκδηλώσεων. Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε πρόσκληση, επίσης, στον Αυστραλό υπουργό Βετεράνων.

Υπάρχουν δύο συμμαχικά νεκροταφεία στη Λήμνο, ένα στην Πορτιανού και ένα δεύτερο στον ανατολικό Μούδρο. Λήμνος ονομάζεται, ονομάζεται, μια πολίχνη στην κοιλάδα Γκόλμπερν της Βικτώριας, στα περίχωρα του Σέπαρτον. Κτίσθηκε το 1927 ως καταυλισμός στρατιωτικών από τον Αυστραλό βετεράνο της Λήμνου, Έρνεστ Χιλ, σε ένδειξη σεβασμού προς την ιστορική συμβολή της νήσου στη συμμαχική υπόθεση. 

Επίσης, ομογενείς ζωγράφοι θα αποτίσουν με τα έργα τους φόρο τιμής στην ιστορία της Λήμνου με μία Έκθεση τον Απρίλιο την οποία διοργανώνει η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Καμπέρα. 

Οι δεκατέσσερις ζωγράφοι άντλησαν έμπνευση από το πνεύμα Anzac για θυσία, συμπόνια, τη φιλοξενία την οποία παρέσχε η νήσος κατά τη διάρκεια της Εκστρατείας καθώς και από τον ηρωισμό των Αυστραλών νοσοκόμων στα στρατιωτικά νοσοκομεία της Λήμνου. 

Την επιμέλεια της Έκθεσης έχει η πρέσβειρα, κ. Εύα Τ. Δαφαράνου. Ο τίτλος της Έκθεσης είναι "Λήμνος: η ελληνική διάσταση στην Εκατονταετηρίδα των Anzacs". Αποτελεί μία έκφραση τιμής εκ μέρους του Ελληνισμού της Αυστραλίας, που αριθμεί περί τις οκτακόσιες χιλιάδες, στους πεσόντες και στους τραυματίες από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. 

Όπως είπε η κ. Δαφαράνου: "Τα θέματα τα οποία επιλέχθηκαν αποπνέουν ανθρώπινα αισθήματα εν καιρώ πολέμου από κοινού με τις επιπτώσεις των βασάνων, τις δονήσεις ενός φιλικού και ειρηνικού τόπου όπως η Λήμνος, τα χρώματα του ελληνικού τοπίου, τις Αυστραλές ηρωίδες και τις θαρραλέες ψυχές των ενστόλων". 

Η Έκθεση θα παρουσιασθεί στην Πρεσβευτική Κατοικία, στο συγκρότημα της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Καμπέρα (115 Empire Circuit, Yarralumla). Οι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τα έργα τους στα εγκαίνια της Έκθεσης στις 29 Απριλίου 2015 στις 7μμ. Η Έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό στις 2 και 3 Μαΐου από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα. Είσοδος ελεύθερη.

Πηγή: neoskosmos.com

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel