Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Συγκέντρωση και ψήφισμα διαμαρτυρίας από τους εκπαιδευτικούς της Λήμνου (photos + mp3)

the roots web banners 06

Συγκέντρωση και ψήφισμα διαμαρτυρίας από τους εκπαιδευτικούς της Λήμνου (photos + mp3)
15.04.2016 | 14:41

Συγκέντρωση και ψήφισμα διαμαρτυρίας από τους εκπαιδευτικούς της Λήμνου (photos + mp3)

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο του ΓΕΛ/ΕΠΑΛ Μύρινας πραγματοποίησαν σήμερα στις 11.30 το πρωί, εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τη Λήμνο, συμμετέχοντας στην πανελλαδική κινητοποίηση που εξήγγειλε η ΟΛΜΕ αντιδρώντας στην πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για την πρόσληψη εκπαιδευτικών για το επόμενο σχολικό έτος.

Αμέσως μετά ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας στο Επαρχείο όπου παραδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας με την συγκέντρωση να ολοκληρώνεται με την πορεία στην αγορά της Μύρινας, η οποία κατέληξε στο λιμάνι της πόλης, με τους εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια να φωνάζουν συνθήματα.
Με βάση τις πρώτες προβλέψεις, η συμμετοχή ήταν άκρως ικανοποιητική με το 90% τον αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών να συμμετέχει ενεργά.

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης των εκπαιδευτικών της Λήμνου αναφέρει:

«Οι μόνιμοι και αναπληρωτές, εργαζόμενοι στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, που συμμετείχαμε στη Στάση Εργασίας και στη συγκέντρωση στη Μύρινα της Λήμνου την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016, απαιτούμε να καλυφθούν τώρα τα χιλιάδες κενά με μαζικούς μόνιμους διορισμούς.

Η εκπαίδευση μας χωράει όλους. Απόδειξη γι' αυτό είναι ότι κάθε χρόνο προσλαμβάνονται σχεδόν 25.000 αναπληρωτές με 25άρια-28άρια τμήματα, 180.000 παιδιά με ειδικές ανάγκες είναι έξω από τις δομές της Ειδικής Αγωγής και 60.000 προνήπια έξω από νηπιαγωγείο. Μόνο για τη φετινή χρονιά έγιναν πάνω από 22.000 προσλήψεις αναπληρωτών, ενώ πάνω από 3.700 (!),σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του Υπουργείου, είναι τα κενά που δεν καλύφθηκαν για φέτος. Από το 2010 και ύστερα οι διορισμοί είναι μηδενικοί, ενώ την ίδια στιγμή οι αποχωρήσεις ξεπερνούν τις 30.000. Τα σχολεία έχουν κυριολεκτικά αδειάσει από εκπαιδευτικούς. Το ποσοστό των ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών από 9% το 2009 έχει εκτοξευτεί στο 18% σήμερα.

Κανένας αναπληρωτής και ελαστικά εργαζόμενος δεν περισσεύει, δεν πρέπει να πεταχτεί στην ανεργία. Αντίθετα, χρειάζονται πολλοί περισσότεροι, μόνιμοι, εκπαιδευτικοί για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες της Εκπαίδευσης. Ώστε κανένα παιδί να μη μένει έξω από τη δημόσια εκπαίδευση, κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 20 μαθητές, με μικρότερα τμήματα σε Νηπιαγωγεία, στην Α΄ και Β τάξη Δημοτικού, στις κατευθύνσεις και στα εργαστήρια.

Αυτή είναι σήμερα η μοναδική, αναγκαία και δίκαιη λύση:
Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα!

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το Υπουργείο Παιδείας να υλοποιήσουν ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ αυτό το αίτημα, έδωσαν στη δημοσιότητα

«Προσωρινό σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών», με το οποίο ανατρέπουν τη ζωή χιλιάδων συναδέλφων μας παραπέμποντας τους μόνιμους διορισμούς στις ελληνικές καλένδες.

Με τη διάταξη που δημοσίευσε το Υπουργείο Παιδείας αλλάζουν σημαντικά τα κριτήρια και οι πίνακες προϋπηρεσίας των συναδέλφων αναπληρωτών, δημιουργούνται νέες ομαδοποιήσεις, προκαλώντας έναν άγριο «εμφύλιο» μεταξύ τους, διατηρεί το καθεστώς της αδιοριστίας, όπως ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά, η διάταξη αυτή, αποτελεί αντιγραφή και συνέχεια του αντιεκπαιδευτικού νόμου 3848/2010 της Διαμαντοπούλου (και μάλιστα σε χειρότερη μορφή), του νόμου δηλαδή που τσάκισε ζωές και δικαιώματα χιλιάδων εκπαιδευτικών, που προώθησε την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας, το θεσμό του μέντορα κ.ά. Έναν νόμο, που οι εκπαιδευτικοί με τον αγώνα τους κατάφεραν να καταστήσουν ανενεργές πολλές πλευρές του.

Απευθύνουμε το ερώτημα σε όλους: Πώς μπορεί ένας εκπαιδευτικός, που μπαινοβγαίνει από τάξη σε τάξη και από σχολείο σε σχολείο, που είναι ασταμάτητα με μια βαλίτσα στο χέρι και απολύεται κάθε χρόνο, να δουλεύει μέχρι τα βαθιά γεράματα και να προσφέρει τη μόρφωση που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας;

Διεκδικούμε και απαιτούμε:

Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ η πρόταση του Υπουργείου. Καμιά απόλυση αναπληρωτών.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία.

Όχι στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τη μόνιμη αναπλήρωση και την ωρομίσθια.

Πλήρη ασφαλιστικά, εργασιακά, συνδικαλιστικά δικαιώματα για όλους όσοι παραμένουν αναπληρωτές.

Πλήρη δικαιώματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε περίπτωση ασθένειας και φυσικά αναγνώριση της εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας για όλη τη διάρκεια της αναρρωτικής τους άδειας, καθώς και την εξασφάλιση άδειας ανατροφής τέκνων σε όλους τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, όπως ισχύει και στους μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών από την 1η Ιούλη 2010 και μέχρι τον Ιούλη του 2012, την αναδρομική χορήγηση του επιδόματος Θέσης Ευθύνης σε όλους τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που έχουν υπηρετήσει σε τέτοιες θέσεις και πριν την 1-9-2013.

Την προσμέτρηση των ακαδημαϊκών προσόντων των αναπληρωτών (μεταπτυχιακά, διδακτορικά), στα μισθολογικά κλιμάκια.

Σταθερή καταβολή του μισθού στο τέλος κάθε μήνα, την απόδοση όλων των δεδουλευμένων, τη μισθολογική αναγνώριση του μεταπτυχιακού τίτλου, την αναγνώριση άμεσα των μισθολογικών κλιμακίων και την αναδρομική καταβολή τους.

Την καταβολή επιδότησης ενοικίου κι επιδόματος θέρμανσης, την εξασφάλιση δωρεάν μεταφοράς από και προς τον τόπο διαμονής και εργασίας,

την επιδότηση όλων των αναπληρωτών με επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.

Να αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία στα δυσπρόσιτα με διπλάσια μόρια.

Να χαρακτηρισθούν όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Λήμνο ως δυσπρόσιτα.

Να αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής που εργάζονται στην Ειδική Αγωγή με μεταπτυχιακά και στον πίνακα Γενικής και στον πίνακα Ειδικής Αγωγής».

Στην πρωινή εκπομπή του Fm 100 «Έχουμε Θέμα» φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Στέλλα Μανουσογιωργάκη, η οποία και εξήγησε τους λόγους της σημερινής κινητοποίησης.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το