Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Θέμα Νησιωτικότητας θέτει η Λήμνος στην Ευρωπαϊκή Ένωση

afoi poriazi

charitakis banner new

Θέμα Νησιωτικότητας θέτει η Λήμνος στην Ευρωπαϊκή Ένωση
01.02.2013 | 18:36

Θέμα Νησιωτικότητας θέτει η Λήμνος στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Τελικά και μετά από συζήτηση, η οποία κράτησε περίπου 4 ώρες, αποφασίστηκαν οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί η Λήμνος το επόμενο διάστημα.

Έτσι, θα επιδιωχθεί να οριστεί συνάντηση σε όσο το δυνατόν υψηλότερο πολιτικό η πολιτειακό επίπεδο, μέσα στον Φεβρουάριο. Αν αυτό επιτευχθεί, τότε με συντονισμένες δράσεις, την ώρα που θα λαμβάνει χώρα η συνάντηση, θα οργανωθούν ταυτόχρονες κινητοποιήσεις σε Λήμνο και Αθήνα.
Αν παρ ελπίδα δεν γίνει κατορθωτό να κλειστεί ραντεβού, τότε με επιτόπου συντονισμένες διαμαρτυρίες των Λημνιών της Αθήνας, έξω από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, θα επιχειρηθεί ουσιαστικά να επιβληθεί η συνάντηση.

Επίσης, μέσα στο Φεβρουάριο θα συγκληθεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, με την παρουσία των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής Φορέων, των βουλευτών των κομμάτων αλλά και των εκπροσώπων των κομμάτων, που δεν έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, αλλά έχουν συμπεριλάβει τη Λήμνο στον τομέα ευθύνης τους.
Εκεί, θα επιχειρηθεί να πειστούν όλοι, προκειμένου ο καθένας από τη θέση του, να ενισχύσει με κάθε τρόπο, τον αγώνα για τη διεκδίκηση των αιτημάτων της Λήμνου.

Αποφασίστηκε επίσης, με τη βοήθεια εθελοντών, να αξιοποιηθεί μια ήδη υπάρχουσα ηλεκτρονική σελίδα στο διαδίκτυο, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες, στην όσο το δυνατόν ευρύτερη εξάπλωση των αιτημάτων και των επιχειρημάτων της Λήμνου.

Τέλος, αποφασίστηκε, η Λήμνος για πρώτη φορά, να κινηθεί και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι δικηγόροι του νησιού, από κοινού θα συντάξουν ένα νομικό κείμενο, στο οποίο θα τεκμαίρεται, ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της ελληνικής Πολιτείας, πλήττουν ευθέως το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της Νησιωτικότητας.
Το κείμενο θα αποσταλεί σε ευρωπαϊκά fora, με σκοπό να φτάσει και να κληθεί να αποφασίσει γι αυτό το ζήτημα η Κομισιόν και γιατί όχι τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Σημειωτέον, αυτός είναι και ο ασφαλέστερος τρόπος, να πάρει πρωτοφανή δημοσιότητα, ο αγώνας της Λήμνου.

 

                                       32145 10200655978584983 1516636675 n

 

Το Δελτίο Τύπου της Οργανωτικής Επιτροπής

"Η Οργανωτική Επιτροπή Φορέων της Λήμνου αποτίμησε σε συνεδρίαση της, στις 31 Ιανουαρίου 2013, τις εξελίξεις και τα αποτελέσματα του αγώνα των Λημνιών για την αποτροπή της υποβάθμισης του νησιού μας και προγραμμάτισε τις δράσεις του επόμενου μήνα.

Εκφράστηκε η ικανοποίηση για την πρόβλεψη που υπάρχει στο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» για διατήρηση της πανεπιστημιακής σχολής της Λήμνου, που είναι ένα σημαντικό κεκτημένο για το νησί, αποτέλεσμα κοινών και συντονισμένων προσπαθειών της πανεπιστημιακής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας.

Σημειώθηκε η έστω καθυστερημένη και μερική  ανταπόκριση για τη στελέχωση του ΕΠΑΛ Μούδρου και τονίστηκαν οι πολιτικές ευθύνες για τη συνεχιζόμενη  απουσία καθηγητών.

Σε ότι αφορά το νοσοκομείο, έκδηλος ήταν ο θυμός και η οργή, καθώς διαπιστώθηκε  ότι η συγχώνευση προωθείται παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο.

Ανάλογη είναι η κατάσταση σχετικά με τη Δ.Ο.Υ., η παράταση λειτουργίας της οποίας λήγει σύντομα.

Τονίστηκε, ιδιαιτέρως, ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός πως ενάμιση μήνα μετά την ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων από τον -αρμόδιο- διοικητή του ΙΚΑ για λειτουργία ΚΕΠΑ, δεν έχει γίνει ακόμη τίποτα.

Οι συγκοινωνίες επιδεινώνονται ενώ διαφαίνεται ότι το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την ακτοπλοΐα θα χειροτερέψει και άλλο την κατάσταση.

Διατυπώθηκε προβληματισμός για την ενδεχόμενη υποβάθμιση του τελωνείου, και τονίστηκε ότι οι όποιες οργανωτικές αλλαγές δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε καμία περίπτωση σε υποβάθμιση του ρόλου και των δυνατοτήτων του.

Τέλος οι εξελίξεις στο θέμα των, βιομηχανικής κλίμακας, ανεμογεννητριών, συνεχίζουν να προκαλούν έντονο προβληματισμό.

Στην παρούσα φάση του κοινού αγώνα εκτιμήθηκε ότι είναι η ώρα της εξωστρέφειας, της καταμέτρησης φίλων και υποστηρικτών, της αποτύπωσης πραγματικής υποστήριξης των πολιτικών προς τα αιτήματα του νησιού. Ήρθε η στιγμή που πρέπει να καταδειχτεί με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, ότι αυτό που επιζητούμε δεν είναι η ανάπτυξη δημοσίων σχέσεων και αόριστων υποσχέσεων, αλλά η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και λύσεων.

 

Στα πλαίσια αυτά αποφασίστηκε:

1. Να πραγματοποιηθεί – σύμφωνα και με σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου -  ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου με τη συμμετοχή της Οργανωτικής Επιτροπής Φορέων, στην οποία θα προσκληθούν οι βουλευτές του νομού, οι υπεύθυνοι των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τη Λήμνο, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και ο Διοικητής 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

2. Να επιδιωχθεί σθεναρά συνάντηση στο υψηλότερο πολιτικό και πολιτειακό επίπεδο στην Αθήνα μέχρι το τέλος του μήνα. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, να πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία με τους Λημνιούς της Αθήνας, εκδήλωση διαμαρτυρίας, η οποία θα συνδυαστεί με κινητοποίηση στο νησί, με στόχο ουσιαστικά να επιβληθούν οι συναντήσεις και να απαιτηθούν λύσεις.

3. Να κατατεθεί άμεσα Αναφορά Πολιτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την παραβίαση της νησιωτικότητας και να ζητηθεί η πολιτική παρέμβαση των Ευρωβουλευτών των κομμάτων.

4. Να ενισχυθούν οι ενέργειες δημοσιότητας και προβολής του αγώνα της Λήμνου με κάθε τρόπο και ιδιαίτερα με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων επικοινωνίας του διαδικτύου.

Ο αγώνας μας είναι συνεχής, αφορά το μέλλον μας στο νησί, και απαιτεί την ενεργοποίηση όλων μας. Γι’ αυτό δεν σταματάμε. Συνεχίζουμε. Εμπλουτίζουμε τον αγώνα με νέες ιδέες. Μας άκουσαν, μας έδωσαν δίκιο, μας γέλασαν - θα μας ξανακούσουν. Μέχρι να διασφαλιστεί η παρουσία κρίσιμων κρατικών υπηρεσιών στο νησί. Μέχρι να αντιληφθούν τη νησιωτικότητα όχι ως δημοσιονομικό κόστος αλλά ως πλεονέκτημα για τη χώρα.

Μέχρι να καταλάβουν ότι, «η Λήμνος θέλει να ζήσει και θα ζήσει»!"

 

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018