Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Είσαι τρίτεκνος; Σ ενδιαφέρει...
afoi poriazi
Είσαι τρίτεκνος; Σ ενδιαφέρει...
08.04.2013 | 14:02

Είσαι τρίτεκνος; Σ ενδιαφέρει...

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Εχθές Κυριακή 7 Απριλίου στις 10.30 το πρωί, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική Συνέλευση των Τριτέκνων του νησιού, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πορτιανού.

Στην Συνέλευση παρευρέθη ο κ. Ζερδελής Γιάννης, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ενημέρωσε για την Πρόταση Νόμου που κατέθεσε για δεύτερη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ ως προς την εξομείωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες.

Επίσης παρών ήταν και ο Δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει συνδρομή του Δήμου στην παραχώρηση χώρου για την στέγαση του γραφείου Τριτέκνων, καθώς και για την Μείωση των Δημοτικών Τελών στους Τρίτεκνους.

Εκπρόσωποι του Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής ενημέρωσαν τους ενδιαφερόμενους του νησιού ως προς τα σημερινά ισχύοντα,  μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, καθώς και του Φορολογικού Νομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα η κα Μεσουρίδου Θεοκλήτη, Πρόεδρος του Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής ενημέρωσε σχετικά με το στόχο της λειτουργίας των Συλλόγων Τριτέκνων, ο οποίος είναι,  να χαρακτηριστούν με νόμο πολύτεκνοι.

Σύμφωνα με τον νόμο 3454/2006, για τους τρίτεκνους, ισχύουν τα εξής θεσμικά μέτρα:

1. Οι τρίτεκνοι εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 23500€ και με τετραμηνιαία κατανάλωση έως 1700kwh .

 1. 2.Ειδική κατηγορία τριτέκων για τα παιδιά μας για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση την οποία χρειάζεται να τη δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους τα παιδιά.
 2. 3.Προσλήψεις των τριτέκων (γονείς, ή 1 από τα 3 παιδιά) σε επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα αλλά και φορείς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, σε ποσοστό 2% μέσω ΟΑΕΔ, σύμφωνα με τον νόμο 2643/98.
 3. 4.Οι τρίτεκνες οικογένειες έχουν το δικαίωμα έκδοσης άδειας άσκησης υπαιθρίου εμπορίου (στάσιμου ή πλανόδιου) και δικαίωμα έκδοσης επαγγελματικής άδειας λαϊκών αγορών. Δεν υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο για τους τρίτεκνους.
 4. 5.Αναγνώριση του πλασματικού χρόνου ασφάλισης στις τρίτεκνες μητέρες που αποκτούν παιδί με την 1/1/2000, 300 ημέρες ασφάλισης για κάθε παιδί. Το ποσό για την εξαγορά βαρύνει τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Εξαγοράζεται όταν έλθει ο χρόνος για συνταξιοδότηση.
 5. 6.Μεταθέσεις τον τόπο που κατοικούν οι τρίτεκνοι, ισχύει μόνο για τους διοικητικούς υπαλλήλους.
 6. 7.Από την στρατιωτική θητεία το πρώτο αγόρι δικαιούται μειωμένη θητεία των 8 μηνών.
 7. 8.Απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης επιβατικών αυτοκινήτων έως 2000cc. Καινούργιο ή μεταχειρισμένο. Ισχύει μόνο για ένα αυτοκίνητο ανά οικογένεια.
 8. 9.Ισχύει το πρόγραμμα « ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ 1012-2013» με εισοδηματικά κριτήρια.

 Αναφορικά με το επίδομα τριτέκνων:

Από το Νοέμβριο του 2012 έχει καταργηθεί και στη θέση του έχει θεσπιστεί ένα νέο επίδομα « ΕΝΙΑΙΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΕΚΝΩΝ» στο οποίο είναι δικαιούχοι όλοι όσοι διαμένουν τα 10 τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και έχουν την αποκλειστική διατροφή τριών τέκνων. Τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα είναι τα εξής:

 1. 1. ΓΙΑ 3 ΠΑΙΔΙΑ

ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΩΣ 11.000€ ΤΟΤΕ ΕΠΙΔΟΜΑ 40Χ 3 = 120€

     ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΩΣ 22.000€ ΤΟΤΕ ΕΠΙΔΟΜΑ 80€

     ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΩΣ 33.000€ ΤΟΤΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 40€

 1. 2.ΓΙΑ 2 ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΩΣ 10.000€ ΤΟΤΕ ΕΠΙΔΟΜΑ 40Χ2=80€

ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΩΣ 20.000€ ΤΟΤΕ ΕΠΙΔΟΜΑ 53,33€

ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΩΣ 30.000€ ΤΟΤΕ ΕΠΙΔΟΜΑ 26,67€

 1. 3.ΜΕ 1 ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΠΑΙΔΙ

ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΩΣ 9.000 € ΤΟΤΕ ΕΠΙΔΟΜΑ 40€

ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΩΣ 18.000€ ΤΟΤΕ ΕΠΙΔΟΜΑ 26,67€

ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΩΣ 27.000€ ΤΟΤΕ ΕΠΙΔΟΜΑ 13,33€

Για τις οικογένειες με τρία προστατευόμενα παιδιά και μόνο για αυτές θα υπάρχει και ένα ειδικό επίδομα τέκνων 500€ το χρόνο για το κάθε παιδί μέσω της εφορίας και για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 45.000€.

Για το παραπάνω «ΕΝΙΑΙΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΕΚΝΩΝ» οι αιτήσεις γίνονται μέσω των φορολογικών μας δηλώσεων και μόνο ηλεκτρονικά με το ειδικό ηλεκτρονικό έντυπο Ε 20.

Ο νόμος 4110/13 έφερε την κατάργηση του αφορολόγητου στις τρίτεκνες οικογένειες και τα παιδιά μας αποτελούν πλέον τεκμήριο διαβίωσης, πχ. Ένας γονέας ο οποίος είχε ετήσιο εισόδημα 12.000€ και δεν πλήρωνε φόρο, μετά την κατάργηση του αφορολόγητου θα πληρώσει φόρο 600€.

Με την κατάργηση των μετεγγραφών των παιδιών και με την ειδική κατηγορία τριτέκνων αδικούνται τα παιδιά μας και αρκετά από αυτά βρίσκονται να σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η κα Καντεράκη Κατερίνα, Γραμματέας του Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, η οποία τόνισε την ανάγκη δραστηριοποίησης των μελών του Συλλόγου, έτσι ώστε ο στόχος της πλήρους εξομοίωσης των τρίτεκνων με τους πολύτεκνους να επιτευχθεί όσο το δυνατόν συντομότερα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Τριτέκνων Λήμνου απεφάσισε να υλοποιήσει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και να συμμετέχει ο Σύλλογος Λήμνου στο πρόγραμμα της Δωρεάν Διανομής Τροφίμων μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υλοποιείται μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το κριτήριο για τους άπορους τρίτεκνους διαμορφώνεται βάσει των οικονομικών και κοινωνικών στοιχείων και είναι:

 

 1. 1.Για οικογένεια με 5 μέλη (2 γονείς +3 προστατευόμενα παιδιά) μέχρι 17.280 ευρώ
 2. 2.Για οικογένεια με 4 μέλη (2 γονείς + 2 προστατευόμενα παιδιά) μέχρι 14.400 ευρώ
 3. 3.Για οικογένεια με 3 μέλη (2 γονείς + 1 προστατευόμενο παιδί) μέχρι 11.520 ευρώ
 4. 4.Για οικογένεια με 2 μέλη μέχρι 10.700 ευρώ
 5. 5.Για άπορο άτομο μέχρι 7.200 ευρώ.
 6. 6.Στην περίπτωση άπορου ατόμου που έχει αναπηρία 67% και άνω, το εισοδηματικό κριτήριο προσαυξάνεται κατά 3.600 ευρώ. Σε περίπτωση οικογένειας με περισσότερα μέλη με αναπηρία, το εισοδηματικό κριτήριο προσαυξάνεται άπαξ κατά το ίδιο ποσό.

Διαδικασία υποβολής αιτήσεων και απαιτούμενα δικαιολογητικά

 1. 1.Αίτηση – Δήλωση (Δίνεται από τον Σύλλογο) με πλήρη στοιχεία, καθώς και να αναγράφονται τα ΑΦΜ και των δύο συζύγων, με επικυρωμένη υπογραφή.
 2. 2.Επικυρωμένη φωτοτυπία ταυτότητας του αιτούντος
 3. 3.Επικυρωμένη άδεια παραμονής για τους αλλοδαπούς

Οι αιτήσεις κατατίθενται στο Σύλλογο από 1/5/2013 έως και 31/5/2013. Τα τρόφιμα θα δοθούν περίπου τα Χριστούγεννα του 2013.

Ο Σύλλογος εκδίδει ταυτότητες Τρίτεκνων για τα μέλη του. Ταυτότητες μπορούν να έχουν όλοι οι Τρίτεκνοι Λήμνου ανεξαρτήτως της ηλικίας των παιδιών τους. Με τις Ταυτότητες Τρίτεκνων μπορούν να ταξιδεύουν με τα πλοία της Ναυτιλιακής Εταιρείας ΝΕΛ πληρώνοντας μόνο το 50% του εισιτηρίου. Επίσης μπορούν να αγοράζουν προϊόντα από καταστήματα που έχουν προσφέρει ήδη εκπτώσεις για τους Τρίτεκνους.

Το ΔΣ του Συλλόγου Τριτέκνων Λήμνου ήλθε ήδη σε επαφή με το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Μούνδρου, και αναμένεται σύντομα να υπάρχει λίστα επιχειρήσεων που θα προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες με έκπτωση για τους Τρίτεκνους που διαθέτουν Ταυτότητα Τριτέκνου.

Ο Σύλλογος τις επόμενες ημέρες θα έχει συνάντηση με την Διοίκηση του ΚΤΕΛ Λήμνου, προκειμένου να επιτύχει μείωση στα εισιτήρια για τα μέλη του που διαθέτουν ταυτότητα τρίτεκνου.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018