Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ραγδαίες εξελίξεις: «Τα μάζεψε» η ΝΕΛ - Φεύγει το Aqua Maria

banner roots

Ραγδαίες εξελίξεις: «Τα μάζεψε» η ΝΕΛ - Φεύγει το Aqua Maria
14.04.2013 | 01:36

Ραγδαίες εξελίξεις: «Τα μάζεψε» η ΝΕΛ - Φεύγει το Aqua Maria

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Πυκνός χρόνος εξελίξεων το τελευταίο 24ωρο, στο κρίσιμο για τη Λήμνο ζήτημα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Το σκηνικό συνθέτουν οι έντονες πιέσεις, οι ανατροπές δεδομένων και η στάση της Ναυτιλιακής η οποία αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί μπροστά στη διαρκή πίεση των αρχών και φορέων του νησιού, αλλά και στην αποφασιστική κίνηση του Υπουργείου να την καλέσει σε απολογία.

Αναλυτικά:
Το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής απομόνωσης της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου ήρθε για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο μετά τις τελευταίες προσπάθειες της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου να διατηρήσει το πλοίο «Aqua Maria» στην βασική ακτοπλοϊκή γραμμή της Λήμνου και το πλοίο «Ταξιάρχης» στη γραμμή που συνδέει τη Λήμνο με τη Βόρειο Ελλάδα, αντί του «Θεόφιλος», το Πάσχα αλλά και την θερινή περίοδο.
Η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας ήταν άμεση. Ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Αντώνης Χατζηδιαμαντής μετέβη στην Αθήνα όπου συναντήθηκε με τον Υπουργό Ναυτιλίας και απαίτησε την απόσυρση του εν λόγω πλοίου από τη Λήμνο.

Η πίεση συνεχίστηκε με «καταιγισμό» επιστολών στο Υπουργείο Ναυτιλίας, από τον Δήμαρχο Λήμνου, τοπικούς φορείς, αλλά και τα επιμελητήρια Θεσσαλονίκης και Λέσβου.
Ταυτόχρονα ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κάλεσε την εταιρεία σε απολογία με την αιτιολογία της μη τήρησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Την Παρασκευή 12 Απριλίου, συγκλήθηκε και η επιτροπή των Τοπικών Φορέων του νησιού μας, η οποία και ομόφωνα αποφάσισε να συζητηθούν οι εξελίξεις στο ακτοπλοϊκό πρόβλημα της Λήμνου, στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2013, στην οποία και έχουν καλεστεί να παραστούν οι βουλευτές του νομού μας καθώς και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου προκειμένου να εκφραστούν οι θέσεις όλων απέναντι στο σοβαρότατο πρόβλημα της Λήμνου. Η επιτροπή συναντήθηκε και με τους τοπικούς εκπροσώπους κομμάτων από τους οποίους και ζήτησε να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην επίλυση του ακτοπλοϊκού προβλήματος που ταλαιπωρεί χρόνια την κοινωνία της Λήμνου.

Παράλληλα ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Αντώνης Χατζηδιαμαντής βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Ναυτιλίας, τον Γενικό Γραμματέα του ΥΝΑ κ. Αθανάσιο Μπούσιο και τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Σπιλάνη.
Το απόγευμα της Παρασκευής 12 Απριλίου, η εταιρεία τελικώς κατέθεσε νέα πρόταση δρομολογίων, συμμορφούμενη στις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Κωστή Μουσουρούλη και των Γενικών Γραμματέων κατά την οποία, όπως ενημέρωσαν ο κ. Μπούσιος και ο κ. Σπιλάνης τον Δήμαρχο Λήμνου, αποδέχθηκαν τα νέα δρομολόγια που θα εξυπηρετούν τη Λήμνο το Πάσχα αλλά και την θερινή περίοδο.

Από τις 26 Απριλίου 2013 η βασική γραμμή της Λήμνου δεν θα εξυπηρετείται πια από το «Aqua Maria», αλλά από το «Ταξιάρχης», όπως προβλέπεται από την σύμβαση, ενώ η σύνδεση με τη Βόρειο Ελλάδα θα γίνεται αρχικά από το «European Express» και από τον Ιούνιο από το πλοίο «Θεόφιλος».

Άλλη μια μάχη στον πόλεμο της αξίωσης των ακτοπλοικών συγκοινωνιών που δικαιούται η Λήμνος στέφθηκε με επιτυχία.
Χάρη στην αταλάντευτη διεκδίκηση και στη σταθερή και απαραμείωτη αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση των συμφερόντων του νησιού, από τις αρχές, τους φορείς και τους πολίτες του..

Όμως αυτή τη φορά καθοριστικός παράγοντας ήταν και η σκληρή στάση του Υπουργείου. Κάλεσε τη ΝΕΛ σε απολογία, πράγμα που δεν είχε ξαναγίνει παρά τις αμέτρητες ασυνέπειες, προς τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Το γεγονός, όπως μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας, καταδεικνύει με τον πιο οφθαλμοφανή τρόπο, τί μπορεί να συμβεί, όταν το Υπουργείο, αποφασίζει να διαδραματίσει και να υπηρετήσει το σκοπό ύπαρξής του, χωρίς να αφήνει τους εφοπλιστές και τις εταιρείες, να παίζουν σ ένα γήπεδο χωρίς κανόνες και χωρίς διαιτητές...

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel