Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Η Λήμνος με 3 συμμετοχές στον νεοσύστατο διαγωνισμό τροφίμων «Trophy Challenge»
Η Λήμνος με 3 συμμετοχές στον νεοσύστατο διαγωνισμό τροφίμων «Trophy Challenge»
12.07.2019 | 19:44

Η Λήμνος με 3 συμμετοχές στον νεοσύστατο διαγωνισμό τροφίμων «Trophy Challenge»

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με συντονιστή τον Επίκουρο Καθηγητή, υπεύθυνο εξωστρέφειας κ. Αντώνη Κουτελιδάκη βρέθηκε στον νεοσύστατο διαγωνισμό TROPHY CHALLENGE με την συμμετοχή τριών καινοτόμων projects του νησιού της Λήμνου προβάλλοντας για άλλη μία φορά το Πανεπιστήμιο, το νησί, και τις καινοτομίες του!

Στόχος του Διαγωνισμού είναι να αναδείξει ομάδες και projects ες που αξιοποιούν τεχνολογίες αιχμής για να αναπτύξουν προϊόντα, υπηρεσίες και επιχειρηματικές λύσεις που «απαντούν» στις σύγχρονες διατροφικές προκλήσεις.

Τα τρία projects που παρουσιάστηκαν στον διαγωνισμό ήταν:

  1. Προβιοτικό ανθρακούχο αναψυκτικό "Elixir Soft Drink (ESD)"

Επιβλέπουσα-Συντονίστρια: Δρ Χαραλαμπία Δήμου, Διδάσκουσα Βιοδιεργασιών Τροφίμων και μεταδιδακτορική ερευνήτρια, ΤΕΤΔ ΠΑ

Φοιτήτριες-Ερευνήτριες: Στυλιανουδάκη Θέμις και Κόκκου Χρυσούλα

Περιγραφή: Αναπτύχθηκε και παράχθηκε πιλοτικά στα εργαστήρια του τμήματος, μέσα από την ανάπτυξη ενός κατάλληλου συστήματος βελτιστοποιημένων διεργασιών αιχμής, ένα καινοτόμο λειτουργικό ρόφημα και πιο συγκεκριμένα ένα Ελληνικό προβιοτικό, ανθρακούχο αναψυκτικό, από παραπροϊόντα (φλοιοί μήλου, βερίκοκου και ροδιού) και υποπροϊόντα της Βιομηχανίας Τροφίμων (τυρόγαλα). Το προϊόν είναι πλούσιο σε φαινολικά συστατικά και καροτενοειδή και φιλοδοξεί να συμβάλλει στην προώθηση της υγείας και της βιώσιμης αειφόρου ανάπτυξης.

  1. Κρεμώδες μέλι "Λημνία Γη"

Επιχείρηση: Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Λήμνου

Επιβλέπων-Συντονιστής: Δρ Παπαχρηστοφόρου Αλέξανδρος, Υπεύθυνος διαχείρισης και παραγωγής του Συνεταιρισμού, Διδάσκων Μελισσοκομίας, ΤΕΤΔ ΠΑ

Ερευνήτρια: Γραικίνη-Ευαγγελινού Δήμητρα (Υποψήφια Διδάκτορας)

Περιγραφή: Με σκοπό την δημιουργία ενός καινοτόμου προϊόντος με βάση το μέλι Λήμνου για την ελληνική και διεθνή αγορά, έπειτα από πειραματισμό στα εργαστήρια του τμήματος δημιουργήθηκε με «λεπτοκρυστάλλωση» του μελιού της Λήμνου το πρώτο ελληνικό  μέλι-κρέμα με βάση το θυμάρι. Το τελικό προϊόν, χαρακτηρίζεται από κρεμώδη υφή με λεπτούς κρυστάλλους που αφήνουν ιδιαίτερα ευχάριστη αίσθηση στο στόμα και είναι σχεδόν έτοιμο να προωθηθεί στην αγορά από τον Συνεταιρισμό.

  1. ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ AGRIFOOD

Επιχείρηση: Σαλαμουσάς

Ομάδα-Συντονιστές: Στέργιος και Παναγιώτης Σαλαμουσάς 

Υποστήριξη ομάδας: Αναπληρωτής καθηγητής κ. Σκάλκος Δημήτρης, ΤΕΤΔ, ΠΑ

Περιγραφή: Η εταιρεία Salamousas Agrifood τα τελευταία χρόνια καινοτομεί με την παραγωγή και τυποποίηση οσπρίων, αλεύρων και σιτηρών από τοπικές, παραδοσιακές «αναβιωμένες» ποικιλίες του νησιού, στην βάση της συμβολαιακής καλλιέργειας, καλλιεργημένες στην εύφορη Λημνία Γη. Η εταιρεία εφαρμόζει τη στρατηγική «back to the future» συνεργάζεται με το ΤΕΤΔ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και με το Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί καινοτόμο επιχειρηματικό μοντέλο μικρής κλίμακας σε πανελλαδικό επίπεδο.

Και οι τρεις ομάδες αξιολογήθηκαν και πέρασαν στις 40 καλύτερες ομάδες που συμμετείχαν στο bootcamp την Τετάρτη 10/7/2019, όπου παρουσίασαν την επιχειρηματική τους ιδέα, ενώ η «ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ AGRIFOOD» κατόρθωσε μα φτάσει στις 10 καλύτερες ομάδες που συμμετείχαν στο μεγάλο τελικό της Πέμπτης 11/7 στο Μουσείο Μπενάκη.

koutelidakis panepistimio aigaiou limnos1

Οι εκπρόσωποι των 2 projects από αριστερά Δήμητρα Γραικίνη-Ευαγγελινού, Κόκκου Χρύσα και Στυλιανουδάκη Θέμιδα με τον συντονιστή από πλευράς Πανεπιστημίου Αιγαίου, και μέλος της screening committee του διαγωνισμού TROPHY Επικ. Καθηγ. Διατροφής του Ανθρώπου Κουτελιδάκη Αντώνιο.

 

Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018